3/3/17

Πραγματοποιήθηκε η 2η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου – Αιγύπτου

Πραγματοποιήθηκε η 2η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου – Αιγύπτου





Υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου κ. Χάρη Γεωργιάδη και της Υπουργού Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου δρος Sahar Nasr, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών στην Λευκωσία, η 2η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου – Αιγύπτου για Οικονομική, Βιομηχανική και Τεχνική Συνεργασία. Οι δύο Υπουργοί, ακολούθως, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για Οικονομική, Βιομηχανική και Τεχνική Συνεργασία.

Στη Σύνοδο συμμετείχε, επίσης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος υπέγραψε με την Αιγύπτια Υπουργό Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου για την Προστασία και Επιστροφή Κλεμμένων Αρχαιοτήτων.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης και η δρ. Nasr υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα εργασίας, ενώ η δρ Nasr και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του CIPA κ. Άγγελος Γρηγοριάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για ενίσχυση των διμερών επενδυτικών σχέσεων. Τέλος, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Φειδίας Πηλείδης και ο κ. Mostafa Imbrahim του αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής αντηλλάγησαν πληροφορίες για τη γενική οικονομική κατάσταση των δύο χωρών και συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με τις διμερείς οικονομικές, εμπορικές, επενδυτικές, τουριστικές και άλλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ, παράλληλα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες επενδυτικών ευκαιριών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την Οικονομική, Βιομηχανική και Τεχνική Συνεργασία Κύπρου και Αιγύπτου. «Η σημερινή Σύνοδος απέδειξε ότι οι ιστορικοί δεσμοί των χωρών μας, καθώς και τα αισθήματα φιλίας μεταξύ των δύο λαών, καθοδηγούν τη διμερή συνεργασία και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για νέα βήματα στην κυπρο-αιγυπτιακή συνεργασία. Αυτή η στενή συνεργασία υποστηρίχθηκε μέσα από την ισχυρή πολιτική και προσωπική σχέση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Προέδρου Sisi, που οδήγησε τις σχέσεις των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που μόλις υπογράψαμε με τη συνάδελφο Υπουργό Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου καταγράφει τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε υφιστάμενους τομείς, όπως αυτούς της ενέργειας, του τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, των μεταφορών, της γεωργίας, της ιχθυοκαλλιέργειας, του εμπορίου και της εκπαίδευσης, αλλά και σε νέους τομείς, όπως της έρευνας, της προστασίας των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος, καθώς και των επενδύσεων.

Σημειώσαμε με ικανοποίηση την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα των υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα τη Συμφωνία που υπογράφηκε για τη δημιουργία αγωγού για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και από την Αίγυπτο σε άλλες χώρες.

Στον τομέα του τουρισμού προωθούνται κοινά τουριστικά πακέτα και κρουαζιέρες. Μια μάλιστα από τις κρουαζιέρες, για την οποία με ενδιαφέρον έχουμε ενημερωθεί και η οποία προωθείται, είναι η ‘Μέγας Αλέξανδρος’ με σταθμούς στα Λιμάνια της Αλεξάνδρειας, της Βηρυτού, της Λεμεσού, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και του Ηρακλείου. Εύχομαι πραγματικά αυτός ο σχεδιασμός να επιβεβαιωθεί.

Επιδιώκουμε, επίσης, την ενίσχυση και την αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς απασχολεί ιδιαίτερα τις δύο χώρες και για αυτό τον σκοπό συνομολογήθηκε για πρώτη φορά ειδική Συμφωνία, για την οποία ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα αναφερθεί.

Επιπρόσθετα, το Πρωτόκολλο καταγράφει τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από τον επιχειρηματικό κόσμο για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο και την Αίγυπτο. Οι δύο Κυβερνήσεις υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Κύπρο. Και για αυτό έχουμε εντάξει κάτω από το Πρωτόκολλο τόσο το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τα δύο Επιμελητήρια, όσο και το Μνημόνιο μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.

Να αναφερθώ επίσης στο Μνημόνιο για θέματα εργασίας, το οποίο επίσης έχουμε υπογράψει και το οποίο στόχο έχει την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας και στις δύο χώρες».

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την Αιγύπτια Υπουργό για την παρουσία της στην Κύπρο και για τη συνεργασία που έφερε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών. «Θεωρούμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο στρατηγικής σημασίας. Θεωρούμε την Αίγυπτο ως πολύτιμο εταίρο και παραμένουμε προσηλωμένοι στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων και στενών μας σχέσεων. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Μεταφορών, καλωσορίζοντας την Αιγύπτια Υπουργό, υπογράμμισε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θα ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στον σχετικό τομέα.

«Η Κύπρος και η Αίγυπτος, χώρες με πλούσιο αρχαιολογικό πολιτισμό, αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, όσον αφορά την παράνομη εξαγωγή και πολύ συχνά τους ζητείται να λάβουν δράση για την επιστροφή των κλεμμένων και παράνομα εξαγόμενων αντικειμένων. Η Συμφωνία θα παράσχει το πλαίσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών για τη νομοθεσία για την προστασία και την πολιτιστική περιουσία, ιδιαίτερα σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλοπής της παράνομης εκσκαφής και εισαγωγής, εξαγωγής ή μεταφοράς, καθώς και τις σχετικές πολιτικές και μέτρα που εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης.

Επιπλέον, ο Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την πεποίθηση ότι, με την εφαρμογή της Συμφωνίας, η συνεργασία των δύο χωρών θα προχωρήσει παραπέρα, επιτρέποντάς τους να διαχειριστούν και να προστατεύσουν με πολύ καλύτερο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Με τη σειρά της, μιλώντας στα αγγλικά, η Υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος θεωρεί την Κύπρο στρατηγικό εταίρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι η 2η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής αποτελεί απόδειξη και επιβεβαίωση της πολιτικής και οικονομικής δέσμευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενη στο Πρωτόκολλο και τις Συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα, η δρ. Nasr εξέφρασε ικανοποίηση και ανέφερε ότι οι δύο Κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή, ώστε να εξευρεθούν νέα πεδία για ανάπτυξη συνεργασίας.