13/12/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου





Επιτρέψετε μου να χαιρετίσω πρώτα από όλους τα παιδιά.

Τα παιδιά από την κατεχόμενη Καρπασία που βρίσκονται σήμερα μαζί μας για να μας θυμίσουν το μεγάλο χρέος προς την πατρίδα, την οποία σήμερα οι ίδιοι εκπροσωπούν εδώ.

Τα παιδιά τα οποία αντιπροσωπεύουν το μέλλον, ορίζοντας σε εμάς την ευθύνη να τους προσφέρουμε με τον αρτιότερο τρόπο, τις συνθήκες στις οποίες τα ίδια θα ευτυχήσουν σε μία πατρίδα ελεύθερη και ευημερούσα.

Θέλω επίσης να καλωσορίσω τον φίλο Σάββα Τσίβικο, τον Πρόεδρο του Children’s Fund, ο οποίος ήρθε από την Αμερική για να είναι σήμερα μαζί μας.

Να καλωσορίσω όλους εσάς που η προσφορά σας στη δημιουργία και λειτουργία αυτού του ταμείου συμβάλλει τα μέγιστα για να προσφέρουμε στα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτά που ως Πολιτεία οφείλουμε: ασφάλεια, καλύτερες συνθήκες ζωής, ελπίδα και προοπτική.

Μαζί, Πολιτεία, θεσμοί, οργανώσεις και πολίτες, επιτυγχάνουμε πολλά, για τα οποία είμαι περήφανος.

Η χώρα μας, η πατρίδα μας, η Κυβέρνηση νοιάζεται για τα παιδιά και καθημερινά δίνουμε ένα πραγματικό αγώνα για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης και μόρφωσής τους.

Στόχος μας είναι να παράσχουμε σε όλα τα παιδιά, σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου και αν κατοικούν, όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν στον μέγιστο δυνατόν βαθμό όλο το φάσμα των δυνατοτήτων τους.

Είναι χαρά και τιμή μας να έχουμε μαζί μας παιδιά που ζουν, μορφώνονται και ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Καρπασία. Το γεγονός αυτό θέλουμε να αποτελεί γι’ αυτά τα παιδιά τίτλο τιμής, χωρίς όμως να τους στερεί τίποτε από όσα απολαμβάνουν τα παιδιά της ηλικίας τους στην ελεύθερη Κύπρο.

Αγαπημένα μου παιδιά, κάθε συνάντηση μαζί σας, δεν προσφέρει μόνο χαρά αλλά και περηφάνια. Είστε για μένα, και πιστεύω για όλους μας, μία ομάδα παιδιών για τα οποία νιώθουμε περήφανοι διότι η δική σας καρτερικότητα αποτελεί ένα παράδειγμα προς τον κάθε ένα που θεωρεί ότι ζει σε δύσκολες συνθήκες. Να έχετε πάντα αυτό το πείσμα και αυτή τη χαρά της ζωής.

Θέλουμε η πατρίδα που θα κληροδοτήσουμε σε εσάς να έχει γερά θεμέλια. Θεμέλια συνεργασίας με όλους όσοι νόμιμα κατοικούν σε αυτό το νησί, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, θεσμούς υγιείς και αποτελεσματικούς που θα σας διασφαλίζουν ένα σίγουρο μέλλον σε μία ευημερούσα χώρα με ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο να φέρουμε σε πέρας τη μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο, σε ένα κρίσιμο σημείο.

Σε μερικές εβδομάδες, στην Ελβετία, θα βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική ηγεσία και για πρώτη φορά έχοντας ανά χείρας τον χάρτη για τη ρύθμιση του Εδαφικού θα οδηγηθούμε σε μια πολυμερή διάσκεψη.

Θεωρώ αυτή τη διάσκεψη μία πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Μία ευκαιρία για την οποία δώσαμε για χρόνια μάχες σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτό θα γίνει πράξη τον Γενάρη και η τουρκική ηγεσία θα είναι εκεί υποχρεωμένη να καταθέσει την άποψή της για την επίλυση του μεγάλου ζητήματος της ασφάλειας στον τόπο μας.

Είμαστε, θα πρέπει να σας πω, καλά προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Κυρίως όμως είμαστε προετοιμασμένοι να υποδεχτούμε μία δημιουργική πρόταση που θα μας επιτρέπει να εισέλθουμε σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να ολοκληρώσουμε τη δέσμη προνοιών της λύσης που διαπραγματευόμαστε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akıncı, από τον Μάιο του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών διότι επιθυμούμε τη συμβολή τους στη διεθνή Διάσκεψη.

Πέραν της ενημέρωσης που έτυχαν κάποιοι των ηγετών θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 15 Δεκεμβρίου κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και θεωρούμε ως εκ των ων ουκ άνευ την παρουσία της Κύπρου στη Διάσκεψη, ενώ συντονιζόμαστε σε σχεδόν καθημερινό επίπεδο με την Ελλάδα και καθορίζουμε μαζί τις προτάσεις μας που αφορούν τα ζωτικά θέματα της ασφάλειας.

Δεν μπορώ βεβαίως να προκαταλάβω το αποτέλεσμα. Θεωρώ όμως πως η προετοιμασία που έχουμε κάνει και κυρίως η στήριξη που έχουμε διασφαλίσει σε διεθνές επίπεδο, είναι ένα στιβαρό εχέγγυο πως θα είμαστε εκεί με σοβαρότητα, αλλά και αποτελεσματικό λόγο.

Επιδιώκουμε την ειρήνη και τη λύση, διότι από τη λύση κερδίζουμε. Στόχος μας είναι τα νέα παιδιά από την Καρπασία να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους ή όπου αλλού επιλέξουν. Εργαζόμαστε για όλα τα παιδιά της Κύπρου για να ζουν πάντα κάτω από ένα καθεστώς ασφάλειας και ελευθερίας, με όλα τα δικαιώματα τους κατοχυρωμένα.

Δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη σε αυτή τη χώρα. Φιλοδοξούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί από τη μία άκρη του νησιού μας μέχρι την άλλη, όπως άλλωστε προβλέπει και η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως οι προσπάθειες που καταβάλλουμε δεν είναι για να δημιουργήσουν κάποιους που να νιώθουν περήφανοι διότι είναι νικητές ή κάποιους που να νιώθουν ταπεινωμένοι διότι είναι ηττημένοι. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της χώρας πάνω σε υγιείς βάσεις, πάνω στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ και δεν μπορεί να υστερούμε των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών. Θέλουμε να νιώθουμε πως διασφαλίζουμε το μέλλον και εσείς είστε το μέλλον, τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα τα παιδιά της Καρπασίας που ζουν κάτω από συνθήκες γνωστά δύσκολες και όμως επιμένουν και υπομένουν και δίδουν την ελπίδα και την προοπτική. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής πραγματικά συμβίωσης. Και σε αυτό το σημείο συγχαίρω θερμά όσους αναλαμβάνουν την παιδεία των εγκλωβισμένων παιδιών μας. Θέλω ταυτόχρονα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όσους καρτερικά υπομένουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Να παραμένουν οι φύλακες, να δημιουργούν θερμοπύλες έτσι ώστε να πετύχουμε κάποια στιγμή να τους δώσουμε τη δικαίωση και ο στόχος είναι να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτικές, όχι απλά να επιβιώνουν, αλλά να διαβιώνουν με ασφάλεια, όχι μόνο στις τέσσερεις κοινότητες αλλά και σε πληθώρα άλλων κοινοτήτων της Καρπασίας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα διασφαλίζουν όλους ανεξαίρετα τους Κύπριους πολίτες, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, έτσι ώστε μέσα από το αίσθημα ασφάλειας να μπορέσουν να συνδημιουργήσουν, να μπορέσουν να δημιουργήσουν συνθήκες επιτέλους μιας πατρίδας που έχει προοπτική, που έχει μέλλον, που δεν κινδυνεύει από τη διαίρεση, που δεν κινδυνεύει από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, που δεν κινδυνεύει από τα όσα απαράδεκτα το στάτους κβο μάς επιτρέπει να βιώνουμε μέχρι σήμερα. Είναι η ώρα επιτέλους όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για μια ελεύθερη απόλυτα ευρωπαϊκή πατρίδα όπου να νιώθουν όλοι ότι είναι εξίσου πολίτες της ΕΕ, ισότιμοι πολίτες.

Με αυτά λέγοντας θέλω να ευχηθώ σε όλους Καλά Χριστούγεννα και να είναι, εύχομαι από βάθους καρδίας, τα τελευταία που ζούμε σε μια διαιρεμένη πατρίδα. Αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε επιτέλους την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, τη δημιουργία πραγματικά ενός κράτους που θα μας επιτρέπει πέρα και μακριά από την όποια ιστορία και τις όποιες προκαταλήψεις του παρελθόντος να ζήσουμε ειρηνικά όσοι νόμιμοι κάτοικοι η Ιστορία έχει τάξει να ζουν σε αυτή τη χώρα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας. Κυρίως όμως για τη συμβολή σας στην προσφορά προς τα παιδιά. Ιδιαίτερα θα ήθελα να τιμήσω για την προσφορά του τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος με νέα εισφορά σήμερα ύψους 20 χιλιάδων ευρώ, θα ήθελε να προσφερθούν κάποια δώρα σε όλα τα παιδιά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στήριξης. Παρακαλώ φίλε Σάββα Τσίβικε να μεταφέρετε στον Μακαριότατο τις ευχαριστίες όλων μας στην Κύπρο για την ευγενή και διαχρονική προσφορά του.

Δεν θα παραλείψω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου της Πάφου, που είναι σήμερα μαζί μας για να παρουσιάσουν το ταλέντο τους.

Αλλά και δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ και στην παρουσία εδώ του Πανίκου Παπανικολάου, ενός συνεχούς και