2/11/16

Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Αγίας Έδρας

Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Αγίας Έδρας



Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας Αρχιεπίσκοπος Paul Richard Gallagher είχαν σήμερα συνάντηση, στην Λευκωσία. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Κασουλίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, ακολούθως, προήδρευσαν επίσημων διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών Κύπρου και Αγίας Έδρας, και στη συνέχεια, προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, καθώς και η κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο Υπουργών.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Gallagher στην Κύπρο, σημειώνοντας το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αγίας Έδρας.

Ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Gallagher για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε νωρίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιπρόσθετα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την κοινή θέση των δύο χωρών όσον αφορά πολιτικές οικουμενικής σημασίας, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ιδιαίτερα των Χριστιανικών μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή, η καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η ενδυνάμωση της νέας γενιάς μέσω της παιδείας, η προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου ως εργαλείο ειρήνης και η προστασία της παγκόσμιας θρησκευτικής κληρονομιάς. «Συζητήσαμε για τις εμπειρίες της Κύπρου σε αυτό το ζήτημα και τις προσπάθειές μας για την ομόφωνη ψήφιση (σχετικού) ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη, καθώς και για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας μέσω συγκεκριμένης συνθήκης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όταν η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ο κ. Κασουλίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher συμφώνησαν στην ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που μετακινούνται. «Εξήγησα τις ενέργειες που γίνονται στην Κύπρο για το θέμα, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξενοφοβία και ανεκτικότητα στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», είπε ο κ. Υπουργός.

Επιπρόσθετα, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την πρόσφατη εκλογή του κ. Aoun στην Προεδρία του Λιβάνου. Τέλος, εξέτασαν την κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ, με ιδιαίτερη έμφαση στην τύχη των Χριστιανών στην Μοσούλη.

Από πλευράς του, ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη και τις συναντήσεις που είχε, προσθέτοντας ότι η παρουσία του στην Κύπρο «αποτελεί ένδειξη των εξαίρετων σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κύπρου. Συνάντησα υψηλό πνεύμα συνεργασίας και ανεκτικότητας ανάμεσα στα διάφορα μέρη της κοινωνίας και, εμφανώς, στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, καθώς και για την επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων εδώ, εντός της Κύπρου».

Επιπλέον, τόνισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ειδικά και η Κυβέρνηση της Αγίας Έδρας γενικά ενθαρρύνουν τον διάλογο, ιδιαίτερα εκείνο που ο Πάπας ονομάζει «κουλτούρα της συνάντησης», μέσω της οποίας οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, ακόμα και τα σοβαρότερα, και να δουλέψουν μαζί για εξεύρεση λύσεων.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ της Αγίας Έδρας, και της Καθολικής Εκκλησίας γενικά, και της Κύπρου, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.