20/9/16

Ο Ν. Συλικιώτης στη Σλοβακία με την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά

Ο Ν. Συλικιώτης στη Σλοβακία με την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά


      Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, μετέβη στη Σλοβακία για τις ημέρες μελέτης που διοργανώνει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς  από τις 19 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

         Ο κος Συλικιώτης, ως συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στα θέματα ενέργειας, ήταν σήμερα ένας από τους κύριους ομιλητές στην συζήτηση που διεξήχθη για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαχείριση του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Στην τοποθέτησή του υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί μια  ενεργειακή πολιτική που να στηρίζεται στις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας και να διασφαλίζει ισότιμη και φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια, ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, για όλους. Τόνισε δε πως, εάν δεν προωθηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική  αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, δεν θα μπορέσει να υπάρξει πραγματικά ενεργειακή ασφάλεια για τους λαούς.

      Όσον αφορά την διαχείριση και αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως δυστυχώς οι προτάσεις που προωθεί η Κομισιόν για τις διακυβερνητικές συμφωνίες και τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Όπως εξήγησε, προτείνεται αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν και περιορισμός της εθνικής ευελιξίας και της κυριαρχίας των κρατών, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο ιδιαίτερα την στιγμή που η ΕΕ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει ακόμα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον ενεργειακό εφοδιασμό ενώ πολλά κράτη και περιοχές της ΕΕ είναι απομονωμένες από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα.

       Ο κος Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας της ΕΕ και δη τα δίκτυα και τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μεσογείου ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης τόνισε πως είναι σημαντικό να προωθηθεί η δημιουργία του νοτιοανατολικού διαδρόμου και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητας του υγροποιημένου φυσικού αερίου  LNG.

        Στο πλαίσιο των ημερών μελέτης θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση στην ΕΕ, η οικονομική κρίση και οι προκλήσεις για το μέλλον.

20.09.2016
Γραφείο Eυρωβουλευτή
Follow on twitter@sylikiotis