20/7/16

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων


Τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργο Βαρεμένο δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης. Ο κ. Βαρεμένος επισκέπτεται την Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Νίκο Βούτση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για την παρουσία του στη χώρα, τονίζοντας ότι αυτός «είναι ένας έμπρακτος τρόπος υπογράμμισης της διαχρονικής συμπαράστασης της Ελλάδας στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για αποτίναξη της κατοχής και εξεύρεση μιας λύσης, η οποία θα οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνη και σωστή λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έτσι θα ωφελήσει όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και θα τους οδηγήσει σε ευημερία».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρεμένος, αναφέροντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αδελφικό, σημείωσε ότι η παρουσία του στην Κύπρο δεν αποτελεί μόνο μια εμπειρία πολιτική, αλλά επίσης μια συναισθηματική εμπειρία, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα για να μετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις.

«Πέρασαν 42 χρόνια. Όμως, όσα χρόνια κι αν περάσουνε, δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα απαράδεκτα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής στο νησί», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής.

Σημείωσε, εξάλλου, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, ότι η Τουρκία φαίνεται να παλεύει με ορισμένους από τους δαίμονές της, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «εμείς μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη συνταγματική νομιμότητα και στη δημοκρατία, η οποία όμως δημοκρατία πάει χέρι-χέρι με τις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου, τις οποίες η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί, εάν θέλει να πείσει πρώτα και κύρια τον ίδιο της τον εαυτό ότι επιλέγει τον ευρωπαϊκό δρόμο». Πρόσθεσε ότι, επ’ αυτού, δεν υπάρχουν επιλεκτικές λύσεις και ότι το πακέτο είναι ενιαίο, εάν πράγματι η Τουρκία θέλει να ακολουθήσει αυτή την πορεία.

Ο κ. Βαρεμένος επανέλαβε, παράλληλα, τη στήριξη της Ελλάδας προς την Κυβέρνηση στις εργώδεις και έντονες προσπάθειες για εξεύρεση μιας λύσης ειρηνικής και δίκαιης στο κυπριακό πρόβλημα που να αντανακλά τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς στρατεύματα και μακριά από την αναγνωριστική λύση των εγγυήσεων. «Ξέρουμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν απογοητεύσεις και δυσκολίες μεγάλες, υπάρχουν ακόμη, αλλά η μόνη κοινά αποδεκτή μέθοδος που έχουμε για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό είναι αυτή που ακολουθεί με συνέπεια η Κυπριακή Κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία και την ελπίδα πως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορέσει να υπάρξει κάτι απτό που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες όλου του πληθυσμού της Κύπρου, «και των συμπατριωτών σας των Τουρκοκυπρίων και φυσικά των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κατάληξη, θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ευχαρίστησε τέλος τον Πρόεδρο της Βουλής για τη φιλοξενία και ευχήθηκε όπως αυτά που δεν συνάντησε η Κύπρος μέχρι τώρα στο διάβα των 42 χρόνων, να συμβούν το συντομότερο δυνατό.

_____________