28/7/16

Επιστολή ΓΓ ΚΕ ΑΚΕΛ προς ΠτΔ για αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αυτισμό κ νοητική στέρηση και για κλείσιμο ιδρύματος "Σπίτι στο Παραλίμνι"

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δύο θέματα.

Πρώτον, την αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αυτισμό και νοητική στέρηση τα οποία βρίσκονται στο ψυχιατρείο, και δεύτερο, το κλείσιμο του ιδρύματος «Σπίτι στο Παραλίμνι», του μοναδικού ιδρύματος που εδρεύει στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:


"Λευκωσία 28 Ιουλίου 2016


Α.Ε. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Νίκο Αναστασιάδη

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Επικοινωνώ μαζί σας για δύο εξόχως ανθρωπιστικά και ευαίσθητα θέματα, τα οποία δυστυχώς θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί καιρό πριν, δίχως να χρειαζόταν η παρέμβαση του οποιουδήποτε.
Το πρώτο αφορά στην αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αυτισμό και νοητική στέρηση τα οποία βρίσκονται στο ψυχιατρείο. Όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, με το κλείσιμο του θαλάμου 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας οριστικά τον περασμένο Απρίλιο, άτομα με αυτισμό και αναπηρίες που βρίσκονταν εκεί αποϊδρυματοποιήθηκαν στις 18 του ίδιου μήνα, εκτός από ορισμένα άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε άλλο θάλαμο όπου όπως καταγγέλλουν οι οικογένειες τους οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες και ακατάλληλες. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω ότι η οικογένεια ενός εκ των ατόμων αυτών απέστειλε σχετική επιστολή στην κ. Αιμιλιανίδου ζητώντας να εξεταστεί το αίτημα για μεταφορά του αδερφού τους αλλού δίχως να λάβει την οποιαδήποτε απάντηση. Το αίτημα τους δεν είναι άλλο από τη φιλοξενία αυτών των ατόμων σε κατάλληλες στέγες σε κοινότητες, το οποίο δεν υλοποιείται για οικονομικούς λόγους όπως υποστηρίζουν.
Το δεύτερο θέμα αφορά το κλείσιμο του ιδρύματος «Σπίτι στο Παραλίμνι», του μοναδικού ιδρύματος που εδρεύει στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να κλείσει η μοναδική στέγη στην περιοχή, αναγκάζοντας άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους να πληρώσουν όλες τις συνέπειες αυτής της αδικαιολόγητης απόφασης.
Κύριε Πρόεδρε,
Με όλο το σεβασμό, δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να απαριθμήσω πόσα και πού ξοδεύει το κυπριακό κράτος για διάφορα έξοδα δευτερεύουσας σημασίας. Τα λεφτά για την επιβίωση και τη στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, δεν είναι πεταμένα λεφτά. Είναι υποχρέωση κάθε κράτους που σέβεται τον εαυτό του.  Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να εξευρεθούν κονδύλια για τα δύο αυτά ζητήματα.
Θα σας παρακαλούσα να επιληφθείτε του θέματος με τη δέουσα ευαισθησία. 


Με εκτίμηση,

Άντρος Κυπριανού
Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ



Κοιν.: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
           κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου "