5/7/16

Εάν δεν προηγηθεί λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περάσει αγωγός προς την Τουρκία μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα ενέργειας



Εάν δεν προηγηθεί λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περάσει αγωγός προς την Τουρκία μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα δύο πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των εταιρειών Delek και ΕΝΙ.

Πρόσθεσε ότι κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα υφιστάμενα συμβόλαια των δύο εταιρειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για τον οποίον θα πρέπει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον μέχρι τις 22 Ιουλίου και η γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με την υλοποίηση ενεργειακών σχεδιασμών.

Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις συναντήσεις και σημείωσε πως αύριο το μεσημέρι, ο Πρόεδρος θα δεχθεί αντιπροσωπεία της εταιρείας TOTAL, μετά από σχετικό αίτημά της.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει γενικότερα αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες κάτι το οποίο χαιρετίζουμε. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα για την περιοχή και θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα μετουσιωθεί σε πράξη αυτό το ενδιαφέρον».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την είσοδο και νέας εταιρείας στο οικόπεδο 12 υποβλήθηκε νέο σχέδιο ανάπτυξης από τις εταιρείες, το οποίο μελετήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «σήμερα θα αποσταλούν τα δικά μας σχόλια για την πρόταση της κοινοπραξίας και αναμένουμε το συντομότερο να έχουμε κατάληξη. Και από τις δύο πλευρές υπάρχει επιθυμία για ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί αγωγού από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γίναμε αποδέκτες τέτοιου αιτήματος ή έκκλησης από το Ισραήλ. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες τις περιπτώσεις που συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ – κάτι που γίνεται πολύ συχνά– ξεκαθαρίζει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όσον αφορά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εφικτό ένα κράτος που είναι υπό κατοχή, να δώσει έγκριση για έναν αγωγό που πηγαίνει στην κατοχική δύναμη. Άρα, για να μπορεί να εξεταστεί αυτό το σενάριο και να υλοποιηθεί, θα πρέπει να προηγηθεί λύση του Κυπριακού».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως σε ό,τι αφορά στις δικές μας επιλογές για το φυσικό αέριο, όλα εξαρτώνται απόλυτα από τις ποσότητες, ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι με τις συναντήσεις που ζητούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι εταιρείες εκδηλώνουν στο ανώτατο δυνατόν επίπεδο το ενδιαφέρον τους. Από εκεί και πέρα, πρέπει να εκδηλωθεί μέσα από τις διαδικασίες», που καθορίζει ο τρίτος γύρος αδειοδότησης.

Τέλος, ανέφερε ότι «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτό το γενικό ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες προσφορές στις 22 Ιουλίου».
___________