2/6/16

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε δικοινοτική εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε δικοινοτική εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Αντρη Αναστασιάδη, παρέστη σήμερα σε δικοινοτική εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας, στην παρουσία και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί και της συζύγου του.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσης και πήραν μέρος παιδιά από τις δύο κοινότητες που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία των ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκαν τον χώρο εντός του Σπιτιού της Συνεργασίας, όπου λειτούργησε εργαστήρι, στο οποίο τα παιδιά από τις δύο κοινότητες συνευρέθηκαν μέσω κοινών δραστηριοτήτων, όπως παραδοσιακά παιγνίδια, μουσική, θέατρο, τέχνη και άλλες δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στην εκδήλωση και απευθυνόμενος στα παιδιά από τις δύο κοινότητες, είπε:

«Αγαπητά μου παιδιά, μου θυμίζετε τα εγγόνιά μου.

Θέλω να συγχαρώ την Τεχνική Επιτροπή που οργάνωσε αυτήν την εξαιρετική εκδήλωση για να θυμίσει σε εμένα και τον Μουσταφά ότι εμείς είμαστε το παρόν που φεύγει, αλλά εσείς είστε το μέλλον αυτής της πατρίδας.

Για αυτό και νιώθω ακόμη πιο έντονο και πιο βαρύ το καθήκον μου σήμερα να καλέσω τον φίλο μου Μουσταφά, αντικρίζοντας το μέλλον της πατρίδας μας, εσάς τα παιδιά, να εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά, πάντα με αλληλοσεβασμό, στη βάση που έχει συμφωνηθεί για να επανενώσουμε αυτήν την πατρίδα και να δημιουργήσουμε συνθήκες και στον Μουσταφά και τον Κωνσταντίνο και τον Αμχέτ και την Άντρια να ζουν μαζί, όπως και στο παρελθόν ζούσαμε ειρηνικά.

Η χώρα μας που είναι κοινή χώρα όλων πρέπει να σας δώσει την ευκαιρία μέσα από την ειρήνη να συνδημιουργήσετε να έχετε προοπτική και μέλλον και αυτή είναι υποχρέωση στους ώμους τους δικούς μου και του φίλου μου του Μουσταφά και θέλω να πιστεύω ότι τους αμέσως επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει κατανοητό σε όλους ότι η κοινή γλώσσα που εσείς πετύχατε σήμερα, να γίνει και δική μας κοινή γλώσσα, έτσι ώστε να μπορούμε να σας βλέπουμε στα μάτια λέγοντας σας ότι σάς διασφαλίσαμε μια πατρίδα που σας δίδει την προοπτική και το μέλλον.

Η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να έχει την πολυτέλεια να είναι διαιρεμένη. Η χώρα μας μπορεί να φιλοξενήσει όλους, μπορεί να μας κρατήσει όλους μαζί. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Εύχομαι όπως και η καρδιά μας είναι το ίδιο ζεστή, όπως η ζεστασιά που σήμερα επικρατεί, προς τον σκοπό της ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Να είστε πάντα καλά».

Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε απευθυνόμενος στα παιδιά, μεταξύ άλλων, ότι «σε μερικά χρόνια θα είστε νεολαία και ενήλικοι της Κύπρου.

Δυστυχώς, το πρόβλημα ξεκίνησε πριν γεννηθείτε εσείς και έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Βεβαίως εσείς δεν έχετε καμιά ευθύνη για αυτό. Όμως και εσείς βιώνετε τις δυσκολίες της σημερινής κατάστασης.

Σήμερα, πιθανόν να έχετε συναντηθεί για πρώτη φορά, σήμερα αποκτήσατε καινούριες φιλίες, παίξατε μαζί δημιουργικά και περάσατε ωραία. Εσείς εδώ βεβαίως μιλάτε δύο διαφορετικές μητρικές γλώσσες, όμως καταφέρατε και επικοινωνήσατε με τα αδέλφια σας παρόλο που δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα. Όχι γράφοντας ή μιλώντας, αλλά με τον τρόπο που ξέρουν πάντα καλύτερα να επικοινωνήσουν τα παιδιά, με το παιγνίδι, παίζοντας μαζί. Αποκτήσατε επικοινωνία και φιλία.

Σε εμάς τους ενήλικες έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί, να δημιουργήσετε μαζί. Εμείς οι μεγάλοι κάποτε μπορεί να δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε εσείς τα παιδιά τα καταφέρνετε με πολύ εύκολο τρόπο. Οι διαφορές δεν μας αποτρέπουν από το να ζήσουμε ειρηνικά σε μια κοινή πατρίδα.

Ξεχωριστές γλώσσες, θρησκείες και παράδοση είναι ένας πλούτος για όλους μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε να λύνουμε τα προβλήματα με αγάπη και σεβασμό.

Κάποια παιδιά από εσάς ζουν στον νότο και άλλα στον βορρά. Όμως η Κύπρος είναι η κοινή σας χώρα. Μην ξεχνάτε ότι με τον ίδιο τρόπο αγαπάτε αυτή την κοινή σας χώρα. Πρέπει να προστατεύσουμε με συνεργασία την κουλτούρα, τις θάλασσες, τα βουνά μας, το περιβάλλον, το κλίμα της Κύπρου και πρέπει να επωφεληθείτε από την παράδοση, από τη φύση αυτής της ωραίας χώρας από κοινού και πρέπει να λύσετε τα προβλήματα από κοινού.

Εμείς, εγώ και ο φίλος μου ο Νίκος, κάποτε μπορεί να έχουμε προβλήματα μεταξύ μας, όμως, αγωνιζόμαστε για να φέρνουμε εσάς τα παιδιά πιο συχνά μαζί. Όλη η προσπάθεια και βούληση μας είναι να σας αφήσουμε μια χώρα γεμάτη ειρήνη και αγάπη. Δεν θέλουμε να ζήσετε και εσείς τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώσαμε εμείς, η δική μας γενιά. Για σας θέλουμε να αφήσουμε μια χώρα, μια πατρίδα, όπου θα εργαστείτε με εμπιστοσύνη, αγάπη και σεβασμό. Θέλουμε να σας αφήσουμε μια από τις πιο καλές χώρες του κόσμου, την Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο. Σας αξίζει, σε εσάς τα παιδιά, μια τέτοια ζωή σε αυτό το νησί.

Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος αυτού του έτους να φτάσουμε στον τελικό μας σκοπό για να ιδρύσουμε την ομοσπονδιακή Κύπρο και ελπίζω αυτή η ομοσπονδιακή Κύπρος να είναι τόσο όμορφη όσο εσείς τα παιδιά.

Σας συγχαίρω για την Παγκόσμια Μέρα Παιδιού».

------------------------