2/6/16

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τη μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τη μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας





Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μείωση του Φόρου Ακίνητης ιδιοκτησίας και κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους, του κτηματικού φόρου. Αναφέρθηκε, επίσης, και στην απόρροια από το ευρωπαϊκό κεκτημένο της υποχρέωσης για επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων οικοδομήσιμης γης, στα πλαίσια όμως εμπορικών συναλλαγών με συντελεστή 19%.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Πάμε καλύτερα, όπως δηλαδή το περιμέναμε. Δεν είναι έκπληξη, για εμάς τουλάχιστον, ότι η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει. Ίσως να ανακάμπτει με πιο ισχυρό τρόπο από ό,τι αναμέναμε, αλλά αυτή ήταν η εκτίμησή μας, ότι δηλαδή η κυπριακή οικονομία βρίσκεται ξεκάθαρα σε μια φάση διόρθωσης με ισχυρή ανάκαμψή της. Βλέπουμε, πλέον, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και μάλιστα πολύ ικανοποιητικό. Βλέπουμε ότι και η ανεργία άρχισε να μειώνεται, όχι οριακά, αλλά σε πολύ ουσιαστικό ρυθμό. Αυτή η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, ουσιαστικά, έχει θετική αντανάκλαση και στα δημοσιονομικά, και αυτό που μας βοηθά και μας επιτρέπει να προγραμματίζουμε και να αποδίδουμε αυτές τις ελαφρύνσεις είναι ότι εδώ και καιρό, από το 2014, έχουμε περιορίσει το έλλειμμα, έχουμε ήδη ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και δεν έχουμε τρύπες που πρέπει να καλυφθούν. Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, οπότε τα περιθώρια τα οποία δημιουργούνται τα αποδίδουμε πίσω στους φορολογούμενους πολίτες».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε συμπληρωματικά: «Αυτή ήταν η δεύτερη κίνηση που προγραμματίζαμε. Η πρώτη έγινε προ μηνών, στο τέλος του χρόνου, και ήταν η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Το δεύτερο σημαντικό βήμα είναι αυτό για την ώρα και περίπου εξαντλείται ο σχεδιασμός. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο καταρτισμού του προϋπολογισμού για το 2017, αλλά και του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού για την επόμενη τριετία. Συνεπώς, για αυτόν τον χρόνο αυτές είναι οι κινήσεις και είναι ιδιαίτερα σημαντικές νοουμένου ότι θα διατηρηθεί η καλή πορεία της οικονομίας. Η ανάκαμψη της οικονομίας και ταυτόχρονα η συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καθόλου δεν αποκλείουν, σε μελλοντικό στάδιο, να γίνουν νέες κινήσεις. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας. Είχαμε δώσει δείγματα γραφής ήδη την περσινή χρονιά όταν είχαμε προωθήσει ένα πρώτο στοχευμένο πακέτο φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων. Το πιο σημαντικό, βεβαίως, είναι αυτό με τις δύο κινήσεις που έχω πει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο στον άμεσο προγραμματισμό, αλλά αυτός είναι ο γενικότερος πολιτικός μας προσανατολισμός».

Κληθείς να πει αν στο πλαίσιο της μείωσης του φόρου της ακίνητης στο μισό τοις χιλίοις, σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες θα πληρώνουν το μισό από ό,τι είχαν πληρώσει πέρσι, ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Επειδή καταργείται ταυτόχρονα η δεύτερη φορολογία επί των ακινήτων, αυτή που επιβάλλεται από τις τοπικές αρχές, συνεπώς η μείωση υπερβαίνει το 50% στην πράξη, γι’ αυτό και έχω δώσει κάποιους αριθμούς. Δηλαδή από τα 103 περίπου εκατομμύρια είσπραξης, από τους δυο αυτούς φόρους που σχετίζονται με την κατοχή ακίνητης περιουσίας, θα μειωθεί η είσπραξη στα 45. Συνεπώς, είναι πέραν του μισού. Βεβαίως να πω ότι για τον κάθε φορολογούμενο, κάθε ιδιοκτήτη, τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια επειδή βασίζεται αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση στην αποτίμηση του 2013 και όχι βεβαίως του 1980, και δεν είναι οι μεταβολές στις αξίες πανομοιότυπες. Για παράδειγμα, κάποιες περιουσίες έμειναν όπως ήταν το 1980, σε ζώνες που δεν είναι αναπτυξιακές αγροτικές κλπ. Συνεπώς, η αύξηση εκείνων των ακινήτων είναι πολύ πιο μικρή από άλλες περιουσίες που έχουν ενταχθεί σε ζώνες ανάπτυξης και έχουν πάρει πολύ μεγαλύτερη αξία».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι συνολικά δεν θα είναι ανομοιόμορφη η ρύθμιση κι αυτό είναι το σωστό και δίκαιο. «Θα αποτυπώνονται οι αξίες και οι μεταβολές ως έχουν. Συνολικά όμως εκεί που το κράτος πήρε πέραν των 100 εκατομμυρίων θα πάρει γύρω στα 45, οπότε είναι μια σημαντική ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες».

Σχετικά με τον φόρο για τους δήμους, είπε ο κ. Γεωργιάδης: « Η απόφαση του Υπουργικού είναι ξεκάθαρη. Θα το καλύψουμε. Θα απαλειφθεί πλήρως. Δηλαδή όσα εκατομμύρια έπαιρναν οι δήμοι και οι κοινότητες θα τους τα δώσουμε εμείς. Την εξυγίανση την έχει πετύχει το κράτος, δεν θα τη φορτώσουμε στις τοπικές αρχές. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο στην απόφαση ότι θα αποδοθεί αμέσως το ποσό περίπου των 15 εκατομμυρίων από το κράτος απευθείας, μέσω της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στις τοπικές αρχές».

Ο κ. Υπουργός εξήγησε ακόμα ότι: «Ως Υπουργείο Οικονομικών είμαστε πανέτοιμοι να τη δώσουμε τη φορολογία αυτή, συνολικά, στην τοπική αρχή. Δηλαδή θα είναι μια φορολογία των τοπικών αρχών και ίσως το καλύτερο θα είναι να εισπράττεται από το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο έχει τους μηχανισμούς σε πολύ μεγαλύτερη επάρκεια για να καλύπτουν και τις ανάγκες των μικρών κοινοτήτων που δεν έχουν τις δυνατότητες στελεχωμένων λογιστηρίων, όπως κάποιοι μεγάλοι δήμοι».

Πρόσθεσε επίσης, ότι: «Μια καλή ρύθμιση στο πλαίσιο επόμενης μεταρρύθμισης που πρέπει να προωθήσουμε σε συνεργασία με τη Βουλή, σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα μπορούσε να ήταν αυτή. Η είσπραξη από τον κεντρικό μηχανισμό του Τμήματος Φορολογίας για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ερωτηθείς αν το θέμα με τον ΦΠΑ για αγοραπωλησίες οικοπέδων αφορά έναν απλό πολίτη ο οποίος πάει να αγοράσει ένα οικόπεδο για να κτίσει ή αφορά εμπορικές συναλλαγές, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε: «Πρώτα από όλα να πω ότι είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και ήμασταν σε παράβαση. Είχαμε καθυστερήσει να εναρμονιστούμε με αυτή την υποχρέωση, έχοντας μάλιστα υπόψη ότι ο ΦΠΑ είναι ουσιαστικά ευρωπαϊκή φορολογία, που διέπεται από ξεκάθαρους ευρωπαϊκούς κανόνες. Και επειδή είναι υποχρεωτικό, κινήθηκε διαδικασία λόγω ακριβώς αυτής της παράλειψής μας και ανταποκρινόμαστε. Άρα, το πρώτο είναι υποχρέωση. Άλλη υποχρέωση είναι πωλήσεις οικοπέδων, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας, να υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Αν δηλαδή την πώληση οικοπέδου την πραγματοποιεί μια εταιρεία ανάπτυξης γης, που αυτή είναι η δουλειά της, δεν είναι υποχρεωτική η χρέωση ΦΠΑ. Σε οποιαδήποτε πώληση οικοπέδου η οποία δεν είναι επιχειρηματική, δεν προκύπτει αυτή η υποχρέωση».

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην έγκριση των νομοσχεδίων από τη Βουλή λέγοντας τα εξής: «Το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί επί της ουσίας η προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία απλοποιεί και περιορίζει αρκετά το φορολογικό βάρος. Εάν η Βουλή έχει απόψεις, επί μέρους, για τον συντελεστή, έχει τον τελικό λόγο. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια σωστή, δίκαιη, λογική, εφαρμόσιμη ρύθμιση, χωρίς στρεβλώσεις. Επομένως, με αυτοπεποίθηση μπορούμε να προσέλθουμε στη Βουλή να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ αυτής της πρότασης, που το σημαντικότερο στοιχείο που έχει είναι η ελάφρυνση. Βέβαια ο τελικός λόγος όπως πάντοτε ανήκει στην Βουλή».
___________