23/6/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας




Αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι να αναθέσουμε σε εμπειρογνώμονες να μας δώσουν τη δική τους εμπειρογνωμοσύνη όσον αφορά τις δράσεις για πρόληψη, τις δράσεις για αντιμετώπιση, τα μέσα και γενικότερα τους τρόπους αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς αν θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός για το πώς κινήθηκαν τα πράγματα σε σχέση με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα υποβάλουν εκθέσεις οι καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες και με βάση τις εκθέσεις εκείνες θα διαφανεί κατά πόσο υπήρξαν κενά, πώς μπορεί να μην επαναληφθούν - αν υπήρξαν κενά - τα ίδια φαινόμενα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα ασφαλέστερο σύστημα διαχείρισης αναλόγων περιπτώσεων, εάν και εφόσον, επαναλαμβάνω, δημιουργήθηκαν κάποια κενά».

Ερωτηθείς ποια είναι η δική του αίσθηση σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν έχω διαπιστώσει έλλειψη συντονισμού πριν και πάνω από όλα. Επίσης, η προτεραιότητα των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, των ανθρώπινων περιουσιών, η διάσωση κοινοτήτων.

Και βεβαίως κάποια στιγμή, όπως αντιλαμβάνεστε, με τις καιρικές συνθήκες, το δύσβατο των περιοχών όπου ενεργούσαν οι χερσαίες δυνάμεις δεν ήταν δυνατόν να δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γι’ αυτό εξάλλου υπήρξε μια αποτελεσματικότατη παρέμβαση της Κυβέρνησης έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πτητικά μέσα που έδωσαν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την έκταση της καταστροφής και να τη μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατόν κάτω από τις δεδομένες, επαναλαμβάνω, καιρικές συνθήκες, το δύσβατο των περιοχών και γενικότερα τις συνθήκες που επικρατούσαν».

Σε ερώτηση είπε ότι «αν διαπιστωθεί ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις θα γίνουν. Εξαρτάται από τις εκθέσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπηρεσιών που έλαβαν μέρος, που διαπίστωσαν πιθανά κενά, εάν διαπίστωσαν πιθανά κενά, ή ακόμη είτε διαπιστώθηκαν είτε όχι, αυτό που πρέπει να δούμε είναι να εξετάσουμε – ανεξαρτήτως των εκθέσεων που θα πάρουμε – τι είναι αυτό που πρέπει να τελειοποιήσει ακόμη περισσότερο το σύστημα, χωρίς να παραγνωρίζει – επαναλαμβάνω – τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η παρούσα ή οι προηγούμενες πυρκαγιές».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται περί βοήθειας από την Τουρκία και όρων που τέθηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «δεν υπήρξε κανένας όρος. Υπήρξε αποδοχή της τουρκικής βοήθειας υπό τον όρο βεβαίως ότι θα εντασσόταν στο σύστημα συντονισμού, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν, έτσι ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος ατυχημάτων. Δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρχει κεντρικός συντονισμός, όπως υπήρξε με άψογο τρόπο. Είκοσι πτητικά μέσα λειτουργούσαν χωρίς να διατρέξουμε τον παραμικρό κίνδυνο εναέριας σύγκρουσης. Δεν ήταν δυνατόν να έρθει κάποιος, ο οποίος απλά μεταφέρει νερό και παρεμβαίνει μέσα σε μια επιχείρηση καλά οργανωμένη και συντονισμένη.

Αυτό που είχαμε πει είναι ότι θα έπρεπε να σεβαστούν τους όρους και των υπολοίπων κρατών, της ΕΕ, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας. Δεν μπορούσε κάποιος να ενεργεί ανεξάρτητα με τις υπόλοιπες δυνάμεις ή ακόμα και να εφοδιάζεται ενδεχόμενα από παράνομα αεροδρόμια. Ευπρόσδεκτη η βοήθεια, αλλά θα έπρεπε να εναρμονιστεί με τον υπόλοιπο σχεδιασμό».

Ερωτηθείς αν όλο αυτό ήταν εκ του πονηρού, ο Πρόεδρος είπε «δεν θέλω να κάνω σχόλιο. Πιστεύω ότι ο κ. Ακκιντζί ενεργούσε από γνήσιο ενδιαφέρον για την κοινή μας πατρίδα, αλλά δεν θέλω να σχολιάσω τις όποιες σκοπιμότητες από όποιες άλλες δυνάμεις – εάν υπήρξαν – και κατά πόσο άλλα εννοούσαν».
---------------------