25/5/16

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας στην Παγκύπρια Τελετή Βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία στην παραλία Fig Tree Bay

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας στην Παγκύπρια Τελετή Βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία στην παραλία Fig Tree Bay





Η Κύπρος είναι ένα νησί με μακραίωνη ιστορία και παράδοση, προικισμένη με θησαυρούς πολιτιστικούς και φυσικούς, τους οποίους καλούμαστε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε.

Η διατήρηση και η ανάδειξη των θησαυρών αυτών, που απλόχερα ο τόπος μας παρέχει, μπορεί να μας οδηγήσει ευκολότερα στο μέλλον που δεν είναι άλλο από την αειφορία και την ανάπτυξη. Τη διασύνδεση εκείνη μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πολίτη.

Για αυτούς τους λόγους, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, γιατί ακριβώς βρίσκομαι εδώ, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Παραλιμνίου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και του Οργανισμού CYMEPA στην Παγκύπρια τελετή βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία που γίνεται σήμερα στην παραλία Fig Tree Bay.

Η Γαλάζια Σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός και αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο που επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια. Ο θεσμός αυτός αποτελεί σύμβολο οργανωτικής και περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας. Και είναι σε αυτόν τον θεσμό που η Κύπρος μας είναι πρωταθλήτρια.

Μέσα από τον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας βραβεύονται οι παραλίες μας, οι οποίες επιτυγχάνουν ψήλους ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι εξαιρετική. Παράλληλα, όμως, η ποιότητα των παραλιών μας έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού όλοι γνωρίζουμε τη σημασία που έχει η θάλασσα για τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου μας.

Η απονομή της Γαλάζιας Σημαίας αποτελεί ουσιαστικά ένα επιτυχημένο βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης μιας μεγάλης πρόκλησης πανευρωπαϊκού επιπέδου, που σκοπό έχει τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της διασφάλισης της ικανοποίησης των τουριστικών απαιτήσεων από τη μια, και της προστασίας του περιβάλλοντος από την άλλη. Αναμφίβολα, η καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης αποτελεί πόλο έλξης ξένων επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Υπουργείο για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη και ιδιαίτερα μέσα από την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας.

Σημαντικό επίτευγμα είναι ότι οι 59 παραλίες από τις 113 των περιοχών νερών κολύμβησης πέρα από την εξαιρετική ποιότητα των νερών, πληρούν επιπλέον 32 κριτήρια με αποτέλεσμα να βραβεύονται με Γαλάζια Σημαία, κάτι που είναι πολύ ξεχωριστό και αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο.

Στον θεσμό αυτό πρωτεργάτης είναι η CYMEPA ως Ορόεδρος του Εθνικού Κριτή, αλλά σε αυτό συμμετέχει ενεργά και το Τμήμα Περιβάλλοντος μιας και η «εξαιρετική ποιότητα» είναι το κυριότερο κριτήριο της γαλάζιας σημαίας.

Φίλες και Φίλοι,

Είναι πολύ σημαντικό μέσα από την δράση μας ως πολιτεία να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε εκείνες τις πτυχές που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εμπέδωση μιας κουλτούρας που θα στοχεύσει σε μια μορφή ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην Αειφορία και την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Μοναχά έτσι θα μπορέσουμε να:
• αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών,
• να δημιουργήσουμε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του τόπου μας, και
• να δώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία.

Η σημερινή βράβευση αποδεικνύει την στροφή προς την ανάδειξη και την προστασία του θαλάσσιου μας περιβάλλοντος που αδιαμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διατήρηση της Κύπρου ως τουριστικό προορισμό.

Η Κύπρος για τη φετινή χρονιά είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας. Όλες οι περιοχές νερών κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εξαιρετικής ποιότητας. Η επίσημη ανακοίνωση των τελικών και εγκεκριμένων αποτελεσμάτων για την ποιότητα των νερών κολύμβησης της Ευρώπης γίνεται σήμερα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, συντονίζει και έχει την γενική ευθύνη για την εφαρμογή του περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Νόμου του 2008 σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Για την κολυμβητική περίοδο του 2015, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 113 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το Τμήμα Περιβάλλοντος, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το Κρατικό Χημείο για την πολύτιμη συνεισφορά τους για την εφαρμογή της Νομοθεσίας και την συνεργασία με τη CYMEPA, τα μέλη του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και Τοπικές Αρχές για την προστασία ενός πολύτιμου πόρου που έχουμε, την θάλασσα, για την περιβαλλοντική της αξία, η οποία προσδίδει στην ποιότητα ζωής των πολιτών μας, αλλά και που συνδράμει ουσιαστικά στην οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ και καλό καλοκαίρι.