9/5/16

Δηλώσεις τουΚυβερνητικού Εκπροσώπου για το θέμα της φιλελευθεροποίησηςτης θεώρησης διαβατηρίων σε Τούρκους υπηκόους

Δηλώσεις τουΚυβερνητικού Εκπροσώπου για το θέμα
της φιλελευθεροποίησηςτης θεώρησης διαβατηρίων σε Τούρκους υπηκόους


ΗΚυπριακή Κυβέρνηση θα εργαστεί με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων και των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της θεώρηση διαβατηρίων σε Τούρκους υπηκόους.

Σεδηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το θέμα της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κομισιόν για το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων, ανέφερε ότι «σε συνέχεια της πρώτης ανάγνωσης της αξιολόγησης της Επιτροπής θέλω να επαναλάβω ότι, δεν δεσμεύει σε καμιά περίπτωση το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, η οποία, ανάμεσα σεάλλα, αναφέρεται στο περιεχόμενο της εν λόγω αξιολόγησης. Παρουσιάζει κάποια θέματα για τα οποία εμείς θεωρούμε ότι η αξιολόγηση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση πραγμάτων και θέτει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δενπρόκειται και δεν θα ήταν ορθό εκ μέρους μου – διότι δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση – να αναφερθώ πολύ συγκεκριμένα στο τι αναφέρει η επιστολή. Αλλά, επαναλαμβάνω, ήταν σε συνέχεια της πρώτης ανάγνωσης που κάναμε για την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Θέλωνα σημειώσω την ίδια στιγμή ότι η συζήτηση για την αξιολόγηση της Επιτροπής σε επίπεδο τεχνοκρατών ξεκινά στις 11 Μαΐου, οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γνωστές, οι θέσεις θα συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλα τα κράτη μέλη θα αναφερθούν στη δική τους ανάγνωση της αξιολόγησης της Επιτροπής και θα δούμε πώς θα προχωρήσει η όλη συζήτηση».

Ερωτηθείςαν η Κυπριακή Δημοκρατία θα ψάξει συμμαχίες στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι δικές της θέσεις ή κατά πόσο μόνη της θα στηρίξει τη δική της θέση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «καταρχήν πρόκειται για συναπόφαση. Εμπλέκεται το Συμβούλιο, την ίδια στιγμή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, έχουμε ενώπιον μας εναλλακτικά σενάρια και αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης, της κατάστασης πραγμάτων θα τοποθετηθούμε. Δεν θα ήταν υπεύθυνο αυτή τη στιγμή να δημοσιοποιήσω τα σενάρια που επεξεργαζόμαστε και πώς θα κινηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωςγενικότερη επικεφαλίδα μπορώ να σας αναφέρω ότι θα εργαστούμε με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων και των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

____________