12/5/16

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας στην εκδήλωση για την «Έναρξη υλοποίησης νέων προγραμμάτων και αναπτυξιακών έργων στην ελεύθερη Αμμόχωστο»


Κυρίες και Κύριοι,

Όταν οι δεσμεύσεις υλοποιούνταικαι οι στόχοι αρχίζουν να γίνονται έργα, ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Για τον λόγο αυτό, είναιμε ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που στόχο έχει την ενημέρωση των κατοίκων της Επαρχίας Αμμοχώστου για τα νέα προγράμματα και αναπτυξιακά έργα που άρχισαν να υλοποιούνται. Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην Επαρχία Αμμοχώστου, μια Επαρχία που θεωρούμε ότι έχει μεγάλες προοπτικές και ενισχύει την αναπτυξιακή μας προσπάθειας, λόγω της αγροτικής και τουριστικής της δραστηριότητας, μια Επαρχία που ήταν παραμελημένη για πολλά χρόνια και χρειάζεται τις αναγκαίες υποδομές.

Η συμμετοχή σας, στηνπροσπάθειά μας για αποτελεσματική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων, είναι προϋπόθεση. Οι στόχοι μας είναι κοινοί και οι ενέργειες μας πρέπει να είναι προς την ίδια κατεύθυνση: 

  • Να επενδύσουμε στη γεωργία και στο περιβάλλον.
  • Να ενισχύσουμε  την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
  • Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
  • Να αντιμετωπίσουμε διαχρονικές προκλήσεις.

Επιδίωξή μας είναι μετην εφαρμογή των νέων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που εγκρίθηκαν για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου:
·        Να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων,
·         να δημιουργήσουμεσυνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής,
·        να δώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία.

Προωθούμε ανάπτυξη, πουδεν μπορεί παρά να βασίζεται στην Αειφορία, στην Προστασία του Περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια κουλτούρας διαρκούς αντιμετώπισης νέων προκλήσεων. 

Με την ανάληψη τωνκαθηκόντων της, αυτή η Κυβέρνηση είχε επίγνωση των δυσκολιών και των μεγάλων προκλήσεων που είχε να αντιμετωπίσει. Είναι άλλωστε σε όλους γνωστές οι δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Καταφέραμε να πετύχουμετην σταθεροποίηση, με τις θυσίες όλων των Πολιτών, και να στηρίξουμε εκείνους που είχαν πραγματική ανάγκη, και σήμερα μπορούμε να μιλούμε για τις προοπτικές στην ανάπτυξη και τις ευκαιρίες επένδυσης.

Το Καλοκαίρι του 2015 οΠρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε έργα συνολικού προϋπολογισμού €500εκ., εκ των οποίων €210 εκ., ποσοστό δηλαδή 42%, ανάλαβε να τα υλοποιήσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.  Από αυτά, ποσό €58εκ., περίπου το ένα τρίτο, αφορά έργα που το Υπουργείο θα υλοποιήσει στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.

Για τον λόγο αυτό και μεαφορμή,
·        την ουσιαστική ενεργοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με την προκήρυξη νέων προσκλήσεων, που ευελπιστούμε στην ενεργό συμμετοχή σας, καθώς και 
·        την έναρξη υλοποίησης δύο πολύ σημαντικών έργων για την περιοχή:
(α)πρώτον αυτό τουΚοκκινόκρεμμου, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής νερού και
(β)δεύτερον το έργογια τη διαχείριση των στερεών δημοτικών αποβλήτων σε παραλιακούς δήμους,

Επέλεξα να αρχίσω τηνεκστρατεία ενημέρωσης, τόσο για τα έργα αυτά, αλλά και για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, από την Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου. 

Η σημερινή εκδήλωση και παρουσίασητων προγραμμάτων και έργων που θα ακολουθήσει, αποδεικνύει ότι με σκληρή δουλειά και σωστό προγραμματισμό μπορούμε να παράγουμε έργο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Πολιτών και να δίνει προοπτική για τον τόπο και τους ανθρώπους του.   

Εδώ, να μου επιτρέψετε νααναφέρω αυτό που κατ’ επανάληψη  έχω σημειώσει. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει καταστεί ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό Υπουργείο, που μέσα από τις δράσεις του:
·        Συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και ευκαιριών επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στον τόπο μας.
·        Στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του αγροτικού κόσμου επιλύοντας διαχρονικά προβλήματα.
·        Εξοικονομεί πόρους για να τους διαθέτει εκεί και όπου μπορούν πραγματικά να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία και τον Πολίτη. 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Τα δύο Προγράμματα πουεφαρμόζει το Υπουργείο μας, για την Αγροτική Ανάπτυξη  και την Αλιεία, καθώς και τα έργα που άρχισαν να υλοποιούνται βασίζονται στο τετράπτυχο, που επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε ως επιχειρησιακή κουλτούρα εργασίας για κάθε μας σχεδιασμό και δράση:
·        Επενδύουμε στην γεωργίακαι στο περιβάλλον (στους ανθρώπους και στη γη μας).
·        Ενισχύουμε  την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (στηρίζουμε υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις).
·        Δημιουργούμε νέες θέσειςεργασίας (κυρίως που να απευθύνονται στους νέους).
·        Αντιμετωπίζουμεδιαχρονικές προκλήσεις (επιλύοντας προβλήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί).

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Το Πρόγραμμα ΑγροτικήςΑνάπτυξης 2014-2020 αποτελεί το κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο, μέσα από το οποίο επιδιώκεται η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και η αναβάθμιση της Υπαίθρου μας. Η Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου είναι μια βασική αγροτική περιοχή η οποία αναμένω ότι θα επωφεληθεί τα μέγιστα από τις στοχευμένες δράσεις του προγράμματος. 

Σήμερα, που οικοινωνικό-οικονομικές συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον Αγρότη και το Περιβάλλον ενισχύουμε την πορεία της Κύπρου προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία.  Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι επαρκώς στοχοθετημένο και εξυπηρετεί τις προτεραιότητες του Υπουργείου μας, για την ανάπτυξη της υπαίθρου και το γενικότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της παρούσας κυβέρνησης, ενώ βρίσκεται  σε συμπληρωματικότητα και συνέργεια με τα άλλα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία που υλοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέσω του Προγράμματος θαδιατεθεί ποσό ύψους €243εκ., εκ των οποίων τα  €132εκ. προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το υπόλοιπό ποσό των €111εκ. θα διατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Εθνική Συμμετοχή.

Αναμένεται ότι μέσα απότις δράσεις του Προγράμματος θα:
·        δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας (350 για νέους γεωργούς),
·        ενισχυθούν 170 επιχειρήσεις και,
·        στηριχθούν 1.800 γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.
Στόχος και προσπάθειαμας, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και δράσεις, είναι το κάθε ευρώ, από  τα  €243εκ. που θα διατεθούν, να έχει πολλαπλασιαστική αξία, ενισχύοντας σημαντικά, τα επόμενα χρόνια, την αγροτική οικονομία του τόπου.

Το νέο ΠρόγραμμαΑγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 78%, με τις προκηρύξεις μέτρων και έναρξη υλοποίησης έργων συνολικού προϋπολογισμού  €189 εκ. από τα €243εκ., ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχτούν και οι υπόλοιπες προσκλήσεις. 

Στις 9 Μαΐου 2016προκηρύχθηκαν δύο πολύ σημαντικά μέτρα του προγράμματος για τα οποία θα γίνει στην συνέχεια εκτενής παρουσίαση:
·        Το Καθεστώς 4.1, που είναι η ναυαρχίδα των Μέτρων του ΠΑΑ και αφορά σε «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» με συνολικό προϋπολογισμό για την Α’ προκήρυξη  €20εκ. και με συνολικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα που θα αγγίξουν τα €50εκ. (μαζί με την ιδιωτική συνεισφορά). Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εκ των 20 διαθέσιμων εκατομμυρίων ευρώ, ποσό €7εκ. θα διατεθεί στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για στήριξη και ανάπτυξη του κλάδου.
·        Το Μέτρο 6.1 για «Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών» με συνολικό προϋπολογισμό για την Α’ προκήρυξη €3,5εκ., που έρχεται να καλύψει την ανάγκη στήριξης των νέων μας που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.

Να σημειώσω ότι έχει επίσηςπροκηρυχθεί από τις 10 Μαρτίου 2016, το Καθεστώς 4.2 «Επενδύσεις που αφορούν στην μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» με συνολικό προϋπολογισμό, για την Α’ προκήρυξη, €10εκ., ενώ ακολουθούν τους επόμενους μήνες και άλλα αναπτυξιακά μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου και τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των αγροτικών περιοχών, μέσω της υλοποίησης έργων υποδομής προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού.
Επιπλέον, στο πλαίσιοτου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράφηκαν στις 4 Μαΐου 2016 οι Συμβάσεις μεταξύ των 4 Ομάδων Τοπικής Δράσης και του Υπουργείου μας για το πρόγραμμα LEADER που αφορά στην τοπικήανάπτυξη, με δημόσια έργα υποδομής στην ύπαιθρο με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €12εκ. (από τα οποία €3,2εκ  έχουν διατεθεί στην Αναπτυξιακή Επαρχιών Αμμοχώστου και Λάρνακας), σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη έναρξη υλοποίησης των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για πρώτη φορά η Επαρχία Αμμοχώστου συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.    

Πρόγραμμα για την Αλιεία
Για τον μοναδικόοικονομικό φάκελο συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που ήταν ανοικτός, αυτόν του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας, πετύχαμε τον διπλασιασμό της αρχικής κατανομής πόρων για την Κύπρο για την περίοδο 2014-2020, μετά από παρεμβάσεις και διαπραγμάτευση,  με αποτέλεσμα την αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ από €20εκ σε €40εκ. Με συνολικό προϋπολογισμό του ανέρχεται σε  €52,6 εκ. (συγχρηματοδοτείται  75% από την ΕΕ), αναμένεται να δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθούν άλλες 750 και να ενισχυθούν συνολικά 35 επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα αναμένεται να υλοποιηθούν 11 έργα που αφορούν την κατασκευή ή/και βελτίωση αλιευτικών υποδομών για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Ενδεικτικά αναφέρω:
  • την ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου Ποταμού Λιοπετρίου,
  • τα βελτιωτικά έργα στους τεχνητούς υφάλους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου,
  • την προκήρυξη εντός του επόμενου μήνα για την υποβολή προτάσεων για τη σύσταση Τοπικών Ομάδων Δράσης και υλοποίηση των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με προϋπολογισμό €7εκ.

Θα ήθελα να επισημάνω,ότι με τα μέτρα και έργα που υλοποιούνται, στο πλαίσιο των δύο συγχρηματοδοτούμενων μας προγραμμάτων, των βασικών εργαλείων αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου μας, εφαρμόζεται ο στοχοθετημένος προγραμματισμός της Κυβέρνησης για,
·        τοπική ανάπτυξη,
·        βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του αγροτικού κόσμου,
·        δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και
·        πολλές νέες θέσεις εργασίας

Πρόγραμμα Μείωσης Στερεών Δημοτικών Αποβλήτων Παραλιακών Ξενοδοχειακών Μονάδων και Πλησίον συναφών Χώρων Μαζικής Παραγωγής Αποβλήτων στο παραλιακό μέτωπο.

Φίλες και φίλοι,

Η Αμμόχωστος, όπως έχωπροαναφέρει, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα κοσμήματα τα οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να προβάλλουμε ως Κύπρος στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών.

Για αυτόν το λόγο τοΥπουργείο  Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει επιλέξει την Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου για την έναρξη της εφαρμογής του Προγράμματος Μείωσης Στερεών Δημοτικών Αποβλήτων στο παραλιακό μέτωπο. Ένα πρόγραμμα τοοποίο αποτελεί ουσιαστικά απαρχή για την υιοθέτηση μιας νέας εποχής στην αντιμετώπιση της διαχείρισης των στερεών δημοτικών αποβλήτων.

Επιδίωξη μας είναι:
  • να επενδύσουμε  στο περιβάλλον,
  • να ενισχύσουμε την αειφόρο ανάπτυξη και
  • να στηρίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση,

Μέσω μιας ορθολογικήςκαι ολοκληρωμένης διαχείρισης των δημοτικών στερεών αποβλήτων στο παραλιακό μέτωπο, με ενθάρρυνση της χωριστής συλλογής στην πηγή, επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωση και εκτροπή οργανικών και ανακυκλώσιμων αποβλήτων από την ταφή, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη όπως:
  • αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος,
  • βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων,
  • ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και
  • δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίλυση Διαχρονικών Προβλημάτων- Υδατικό Έργο Κοκκινόκρεμμος

Φίλες και φίλοι,

Θα ήμασταν ανακόλουθοικαι δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για προοπτική ή να σχεδιάζουμε μέσω των δράσεων και μέτρων του ΠΑΑ για αναβάθμιση του αγροτικού τομέα και ανάπτυξη της Υπαίθρου μας, αν δεν προχωρούσαμε και στην επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που μαστίζουν το τόπο μας. Και ασφαλώς για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, ιδιαίτερα για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου είναι το υδατικό.

Εφαρμόζοντας τηδιακηρυγμένη υδατική πολιτική της Κυβέρνησης,  η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη απεξάρτηση της ύδρευσης των μεγάλων αστικών και τουριστικών περιοχών από τη βροχόπτωση, προχωρούμε με το έργο-ορόσημο, το Υδατικό Έργο του Κοκκινόκρεμμου, κόστους €17εκ .  Με την υλοποίησή της πρώτης φάσης, μέχρι το Καλοκαίρι του 2017, διασφαλίζεται απρόσκοπτη παροχή νερού και παράλληλα υδατική ασφάλεια 24 ωρών, ενώ μέχρι τέλος του 2019 με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, διασφαλίζεται υδατική ασφάλεια για 48 ώρες.

Πέραν από την υδροδότησητων περιοχών Αγία Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας, λόγω της διασύνδεσης του αγωγού με τον υφιστάμενο αγωγό Χοιροκοιτίας-Αμμοχώστου, ωφελούνται και οι υπόλοιπες κοινότητες Κοκκινοχωρίων, δηλαδή Ορμήδεια, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Φρενάρους και Λιοπετρίου. Σημαντική, επίσης, είναι η αξία του έργου που προκύπτει από τη δυνατότητα τροφοδοσίας της πόλης της Αμμοχώστου σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Με την κατασκευή του έργου:
·        Αντιμετωπίζουμεδιαχρονικές προκλήσεις.
·        Στηρίζουμε την αειφόρο τοπική ανάπτυξη.
·        Δημιουργούμε υποδομές για τον τουρισμό σε μια περιοχή που  καλείται ετησίως να εξυπηρετήσει χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται σε ετήσια βάση.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία που μουδίνεται και πριν κλείσω, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν τα ποσά για τις ζημιές του 2011 και του 2012, συνολικού ύψους €1,4εκ., που αφορούν κατά κύριο λόγο ζημιές από χαλάζι και παγετό σε κηπευτικά, θερμοκήπια, σανούς, μπανάνες και πατάτες.

Κλείνοντας, θα ήθελα νασημειώσω ότι τα πιο πάνω προγράμματα και έργα εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης και υλοποιούνται σε συμπληρωματικότητα και συνέργεια με άλλα έργα που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα οποία αναμένονται  να συμβάλουνκαθοριστικά  στην ανάπτυξη της περιοχής και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Για την Ελεύθερη ΕπαρχίαΑμμοχώστου, για την οποία η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία, θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά τα ακόλουθα έργα:
·        Τη  βελτίωση τουκεντρικού δρόμου στην Αυγόρου.
·        Τη Βελτίωση λεωφόρου Περνέρα.
·        Τη διαμόρφωση του παραλιακού πεζοδρόμου (Γ´φάση) στο Παραλίμνι.
·        Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αγίας Νάπας.
·        Τα Βελτιωτικά έργα επί της λεωφόρου Νησί.
·        Την ανάπλαση του κέντρου Παραλιμνίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λιθόστρωση και υπογειοποίηση υπηρεσιών.
·        Την αποκατάσταση,ανάδειξη και προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηρίου καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο και τη δημιουργία Πολυλειτουργικού πάρκου  στην Αγία Νάπα
·        Την ανέγερση λέσχηςηλικιωμένων στη Δερύνεια
·        Την επίστρωσηοδοστρώματος σε δρόμους του Δήμου Δερύνειας και της Κοινότητας Αυγόρου.

Ιδιαίτερη αναφορά θαπρέπει να γίνει σε δύο  αναπτυξιακά έργα που  με την υλοποίησή τους πρόκειται να συμβάλουν καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που θα προσφέρει η επαρχία της Ελεύθερης Αμμοχώστου. Πρόκειται, βέβαια, για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας και τη Μαρίνα Παραλιμνίου.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα από την παρουσίασητων υπό εξέλιξη προγραμμάτων και έργων για την Επαρχία Αμμοχώστου διαφαίνεται η προοπτική,
·        η προοπτική για πρόοδο,
·        η προοπτική για ανάπτυξη,
·        η προοπτική για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Σας ευχαριστώ.