12/5/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην παρουσίαση του βιβλίου «Φωτογραφικές μαρτυρίες Περιστερωνοπηγής 1900-1974», χθες  

Με ιδιαίτερη ικανοποίησηαποδέχτηκα την πρόσκληση του Προσφυγικού Σωματείου «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών» να χαιρετίσω την παρουσίαση του δίτομου βιβλίου της Χαρίκλειας Μιχαλοπούλου - Χαραλάμπους με τίτλο: «Φωτογραφικές μαρτυρίες Περιστερωνοπηγής 1900-1974».
Η εμπεριστατωμένη έρευνακαι η έκδοση της επίπονης και αξιόλογης αυτής προσπάθειας υλοποιήθηκε με τη στενή συνεργασία της συγγραφέως, των συνεργατών της, του προσφυγικού Σωματείου «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών», αλλά και των κατοίκων της Περιστερωνοπηγής, που παραχώρησαν υλικό από το προσωπικό τους αρχείο.
Η πνευματική αυτήεργασία αποτελεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν και μια σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον με στοιχεία που μαρτυρούν τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Περιλαμβάνει φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις καθημερινές ασχολίες, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις, αλλά και ιστορικές αναφορές από τη ζωή των κατοίκων της Περιστερωνοπηγής. Παρουσιάζει επίσης σπουδαίες φυσιογνωμίες μιας άλλης εποχής, που διέπρεψαν με τη μόρφωση και τις ικανότητές τους και καταξιώθηκαν σε καιρούς δύσκολους επαγγελματικά και κοινωνικά.
Στην παρούσα έκδοση οιεικόνες συνοδεύονται από τεκμηριωμένο λόγο και αναδεικνύουν τις αξίες και τα ιδεώδη της ιδιοσυγκρασίας του λαού μας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία, τη θρησκεία και τη λαϊκή μας παράδοση.
Οι φωτογραφίες, οιοποίες συγκεντρώνονται και χρονολογούνται από τις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αιώνα μέχρι το 1974, προκαλούν στον αναγνώστη ανάμεικτα συναισθήματα. Οι μεγαλύτεροι από εσάς θα αναγνωρίσετε, μέσα από αυτές, αγαπημένα σας πρόσωπα, θα θυμηθείτε όμορφες στιγμές, θα αναβιώσετε συναισθήματα και γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή σας, θα χαμογελάσετε, θα δακρύσετε, θα ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο και θα συναντήσετε το ίδιο το παρελθόν σας. Οι νεότεροι θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την καταγωγή, τις ρίζες και την ταυτότητά σας, αλλά και να αντιληφθείτε την καθημερινότητα και τους αγώνες των ανθρώπων του τόπου σας.
Ως Υπουργείο Παιδείαςκαι Πολιτισμού ενθαρρύνουμε και επικροτούμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γι’ αυτό και θα στηρίξουμε την προσπάθεια που καταβάλλετε με τις Σχολικές Εφορείες, προκειμένου το δίτομο αυτό έργο να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες των σχολικών μας μονάδων, ώστε ο λαογραφικός του πλούτος να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας. Ακριβώς γιατί, η μεγαλύτερη αξία του έργου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι συγκεντρώνει ένα θησαυρό αναμνήσεων και καταγράφει με σεβασμό την τοπική ιστορία ενός κατεχόμενου χωριού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και του αγωνιστικού φρονήματος του λαού μας για δικαίωση και επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας.
Ας ελπίσουμε ότι οισυστηματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση για βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος θα καρποφορήσουν. Θεωρούμε ότι η ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να απαλλάξει την πατρίδα μας από την κατοχή και τη διαίρεση. Η προσπάθειά μας αναπτύσσεται στη βάση αρχών και είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί η ουσιαστική εμπλοκή – για πρώτη φορά – της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να φτάσουμε σε μια λύση, που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα ευοίωνο   μέλλον για μας και τα παιδιά μας.  
Παράλληλα, προσπαθούμε μέσα από μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων να νοικοκυρέψουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να ισχυροποιήσουμε το κράτος μας, συνεχίζοντας τον δρόμο της σταθερότητας και της προόδου και ξεπερνώντας οριστικά τις οικονομικές περιπέτειες των τελευταίων χρόνων. Είναι με αυτό τον τρόπο που θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.
Κλείνοντας, θα ήθελα νασυγχαρώ θερμά το επάξια αγωνιζόμενο προσφυγικό Σωματείο «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών» για τη στήριξη και τη συνεισφορά του σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης και πολύπλευρης κοινωνικής, πολιτιστικής και εθνικής του δράσης.
Θερμά συγχαρητήριααξίζουν και στη συγγραφέα του βιβλίου Χαρίκλεια Μιχαλοπούλου- Χαραλάμπους, αλλά και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της πνευματικής αυτής δημιουργίας, που αποτελεί μια σπουδαία   ιστορικήπηγή και ένα ξεχωριστό πολιτιστικό κειμήλιο, τόσο για τη γενέτειρά σας όσο και για ολόκληρη Κύπρο.
-----------------------