5/4/16

Σκληρή απάντηση Χατζησάββα σε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για ανεργία

Σκληρή απάντηση Χατζησάββα σε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για ανεργία

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα 05/04/2016 την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την μείωση της ανεργίας στην Κύπρο και επικαλέστηκε τα στοιχεία της Eurostat.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν επικαλέστηκε τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί στον τομέα της ανεργίας; Ο αριθμός της ανεργίας στην Κύπρο δυστυχώς δεν έχει μειωθεί. Μπορεί η έκθεση της Eurostat να δείχνει μειωμένη την ανεργία, όμως ο πραγματικός λόγος αυτής της μείωσης είναι η αύξηση της μετανάστευση συμπολιτών μας από την Κύπρο. Παρουσιάζω τα στοιχεία όπως αποτυπώνονται σε έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας Κύπρου. Τα τελευταία 3 χρόνια οι δείκτες μετανάστευση από την Κύπρο είναι για το 2012 18.105, για το 2013 25.227 και για το 2014 24.154 χιλιάδες ανθρώπους. Αναμένουμε τα στοιχεία του 2015 και του πρώτου τριμήνου του 2016.
Επίσης παρουσιάζω στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους πρώτους μήνες του 2016 και που αφορούν την ανεργία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Τον Ιανουάριο του 2016 υπήρχαν 6.139 άνεργοι, ενώ το γραφείο εξευρέσεως εργασίας τον μήνα Ιανουάριο στην ελεύθερη Αμμόχωστο βρήκε μόλις σε 3 άνεργους εργασία. Οι αριθμοί είναι εκεί και μιλούν. Τον Φεβρουάριο του 2016 οι άνεργοι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ήταν 6.062, ενώ το γραφείο εξευρέσεως εργασίας τον μήνα Φεβρουάριο βρήκε μόλις σε 5 άνεργους εργασία. Αυτά τα ποσοστά εκτός από τραγικά είναι τα χαμηλότερα από όλες τις επαρχίες της Κύπρου.
Οι άνθρωποι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου όπως όλοι ξέρουμε ως επί το πλείστον ασχολούνται με τον τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία τα κτηματομεσιτικά και την παροχή υπηρεσιών. Καλούμε τόσο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο όσο και την κυβέρνηση να προχωρήσουν με στοχευμένες ενέργειες, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στήριξη του αγροτικού κόσμου και των ευάλωτων ομάδων πολιτών εμπράκτως, και όχι με μισόλογα ή με υποσχέσεις που άλλοτε τηρούνται και άλλοτε μισοτηρούνται.
Σταύρος Χατζησάββας (ΒΑ & ΜΑ) Ειδικός σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής ΕΔΕΚ Αμμοχώστου