15/4/16

Θετικό βήμα εκσυγχρονισμού και διαφάνειας το πόθεν έσχες και το ασυμβίβαστο

Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ,
βουλευτή Άριστου Δαμιανού

  • Θετικό βήμα εκσυγχρονισμού και διαφάνειας το πόθεν έσχες και το ασυμβίβαστο
Η υπερψήφιση του πόθεν έσχες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του δημόσιου βίου και της διαφάνειας. Έχει επιτευχθεί ο στόχος που θέσαμε ως ΑΚΕΛ για διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων και της εισαγωγής μηχανισμών αποτελεσματικού ελέγχου και λογοδοσίας. Αναμένουμε από όλες τις αρμόδιες αρχές να το εφαρμόσουν άμεσα.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο νόμος για το ασυμβίβαστο που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Ο οποίος απαγορεύει την ανάληψη εργασίας ή την παροχή υπηρεσιών για λογαριασμό του κράτους από πολιτειακούς αξιωματούχους και άλλα δημόσια πρόσωπα. Μοναδική παραφωνία ο Συναγερμός. Είναι μέτρο για αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής, τα οποία επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού άγγιξαν κορυφαίους θεσμούς στη Δημοκρατία.

Ασφαλώς παράλληλα με νομοθεσίες πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το πρώτιστο είναι τα δημόσια πρόσωπα να αποτελούν θετικό πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση και όχι παράδειγμα προς αποφυγή. Μόνο με την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς μπορεί σιγά - σιγά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.

15/04/2016