3/3/16

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο
 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis


Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε σήμερα μαζί μας, εδώ στην Λευκωσία, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια ηγετική φυσιογνωμία στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, τον κ. Valdis Dombrovskis.

Αυτή είναι μια πολύ επίκαιρη επίσκεψη, καθώς συμπίπτει με την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η οποία περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, την προώθηση αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την αποκατάσταση της πρόσβασης μας στις αγορές και κυρίως, την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δόθηκε επίσης η ευκαιρία τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και σε μένα, να επαναλάβουμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Άλλωστε, αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα τα οποία πρέπει να γίνουν.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά είναι μια νέα αρχή, για την περαιτέρω μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας, με αφοσίωση, προσήλωση και προσπάθεια, μένοντας μακριά από τα λάθη του παρελθόντος.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε την προοπτική της επανένωσης της Κύπρου, η οποία παραμένει ως η κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, και των τρόπων με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί πως μια επανενωμένη Κύπρος θα λειτουργεί αποτελεσματικά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.