3/3/16

Συνέντευξη Τύπου της Τριμερούς Συνάντησης Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για Εξωτερικές Υποθέσεις

Συνέντευξη Τύπου της Τριμερούς Συνάντησης Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ
για Εξωτερικές Υποθέσεις

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, κ.κ.   Αβέρωφ Νεοφύτου, Κωνσταντίνος Δουζίνας και Tzachi Hanegbi ,  έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κύπρου- Ελλάδας Ισραήλ.

 Στη δήλωσή του ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε: «Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, σας καλωσορίζουμε   στη κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη των τριών Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων   του Κυπριακού κοινοβουλίου, του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Κνέσετ, του Κοινοβουλίου του Ισραήλ. Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εξωτερικών του Κυπριακού Κοινοβουλίου συνήλθε για πρώτη φορά σήμερα στη Λευκωσία κοινή συνάντηση με αντιπροσωπίες του Κυπριακού, Ελληνικού και Ισραηλινού Κοινοβουλίου   και πετύχαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή διακήρυξη , αλλά και στην απόφασή μας   για επισημοποίηση αυτού του θεσμού   της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των τριών κοινοβουλίων   των χωρών μας. Θα συναντιόμαστε μια φορά τον χρόνο και όπου κρίνεται αναγκαίο και εκτάκτως. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2016   στα Ιεροσόλυμα.  

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής μας, η τρομοκρατία, η προσφυγική κρίση,   επιβάλει τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο. Χρειάζεται αυτή η περιφερειακή συνεργασία για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία των λαών   μας σε αυτή τη «γωνία» που την χαρακτηρίζει η ανασφάλεια και η αποσταθεροποίηση. Τα θέματα που θα απασχολούν τις συναντήσεις μας θα αφορούν, πέραν της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων μας, θέματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, την τρομοκρατία, την εκπαίδευση, την τεχνολογία,   την έρευνα και την ανάπτυξη , όπως επίσης και την κοινή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και θέματα που αφορούν την ασφάλεια του διαδικτύου. Θέματα όπως τουρισμός, γεωργία, και συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων θα είναι κι αυτά στο πλαίσιο των συζητήσεών μας για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας. Μεταξύ των χωρών μας.  
Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Κνέσετ μαζί με τους   συνεργάτες τους, τους συναδέλφους βουλευτές που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και το Ισραήλ για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό πέραν της τριμερούς συνεργασίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών, να εγκαθιδρύσουμε αυτή τη συνεργασία και μεταξύ των Κοινοβουλίων των τριών χωρών μας».

Με τη σειρά του ο κ. Δουζίνας είπε: « Θα ήθελα να ευχαριστήσω  τον κ. Νεοφύτου, την  Βουλή των Αντιπροσώπων, τον κυπριακό λαό, ο οποίος   πήρε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία   να επεκτείνει τη συνεργασία που ξεκίνησε   με τη συνάντηση των τριών ηγετών εδώ στη Λευκωσία,   στα κοινοβούλια των τριών κρατών. Οι σχέσεις   ανάμεσα σε εμάς τους Έλληνες και   τον Εβραϊκό λαό, είναι ιστορικές αφού πηγαίνουμε πίσω χιλιετηρίδες.   Με μια έννοια,   θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρώπη και η ιδέα της Ευρώπης δημιουργήθηκε μέσα από τις παραδόσεις, μέσα από τον πολιτισμό και μέσα από τις επιστημονικές, φιλοσοφικές και   τεχνολογικές επιτυχίες και ανακαλύψεις των Ελλήνων και των Εβραίων, σήμερα της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.   Εμείς, βέβαια, ως Κοινοβούλια δεν ασκούμε εκτελεστική εξουσία, έχουμε ένα επικουρικό ρόλο, από την άλλη όμως αυτό που ονομάζεται Κοινοβουλευτική Διπλωματία, η προσπάθεια δηλαδή οι αντιπρόσωποι των λαών, προκειμένου των τριών λαών,   να βρίσκονται μαζί, να ενημερώνουν ο ένας τον άλλον για προβλήματα   που αντιμετωπίζουμε και να βρίσκουμε τρόπους με τους οποίους   μπορούμε να συνδυάσουμε και να συντονίσουμε τις   ενέργειες  μας, είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο   στον χώρο  της Ανατολικής Μεσογείου με τους πολέμους, τις εντάσεις, την τρομοκρατία, οι οποίες από τη μια πλευρά έχουν αποσταθεροποιήσει τελείως την περιοχή αυτή και βέβαια   έχουν δημιουργήσει τις τεράστιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που έρχονται προς την Ευρώπη   μέσω της Ελλάδας.   Η Ελλάδα, τους τελευταίους 14 μήνες, δέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και ο ελληνικός λαός, όπως και ο κυπριακός, ξέρουμε από προσφυγιά, μπόρεσε με τα λίγα μέσα που έχει αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής κρίσης να δείξει τις μεγάλες αρχές της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Παραμένουμε ως ελληνικός λαός, Κυβέρνηση και Βουλή, απολύτως ενταγμένοι στην πλήρη αποδοχή και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου , κυρίως των συμβάσεων και των ευρωπαϊκών νομοθεσιών σε σχέση με το άσυλο, αλλά επίσης παραμένουμε απολύτως ενταγμένοι στις αρχές του ανθρωπισμού, αρχές οι οποίες ξεκινάνε ιστορικά από το Ισραήλ, από τον χώρο της Μέσης Ανατολής και από την Ελλάδα.

Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς γιατί η Τριμερής Κοινοβουλευτική Συνάντηση αποδέχτηκε μια σειρά από προκλήσεις στο αρχικό σχέδιο   του ψηφίσματος, της απόφασης της τριμερούς,   η οποία καλεί τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ αλλά και τα Ηνωμένα ¨Έθνη να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσει να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή μας και να βοηθήσουμε   με όποιον τρόπο μπορούμε τα κράτη τα οποία δέχονται πρόσφυγες και τα άλλα κράτη τα οποία βρίσκονται στον δρόμο αυτών των προσφύγων. Κάνουμε μια έκκληση στα κράτη της ΕΕ και στα κράτη που βρίσκονται στον δρόμο αυτών των προσφύγων να σταματήσουν   ή να μην πάρουν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα επιβαρύνουν την κατάσταση των προσφύγων, αλλά και των νέων και άλλων που βγαίνουν στους δρόμους να τους βοηθήσουν.

Ζούμε σε κρίσιμους χρόνους και η ΕΕ, έτσι όπως προχωράει, πιθανόν να μην είναι η ίδια σε ένα χρόνο. Πολλές από τις θεσμικές της εγγυήσεις βρίσκονται σε υποχώρηση, οι οικονομικές πολιτικές είναι προβληματικές και ιδιαίτερα τα κράτη στην Μεσόγειο. Ελπίζουμε όμως, τέτοιες πρωτοβουλίες, η διεθνοποίηση των θεμάτων, η συνεχής και έντονη συνεργασία των τριών κρατών, αλλά και των άλλων Κοινοβουλίων των κρατών της Μεσογείου, μπορεί να μας βοηθήσει   σε αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, ο κ. Hanegbi στη δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Κύριοι  Πρόεδροι και φίλοι από την Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω της αντιπροσωπείας από τον Ισραήλ θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για αυτή την πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε με τη συνάντηση των ηγετών στις 16 Ιανουαρίου 2016. Σήμερα, λοιπόν, ήταν η πρώτη ημέρα αυτής της συνάντησης και εύχομαι και προσδοκώ ότι αυτή θα γίνει μια ετήσια παράδοση, η οποία θα εκφράζει τις πολύ καλές φιλικές σχέσεις καθώς επίσης και τη δέσμευση των τριών χωρών μας προκειμένου να βοηθήσουμε στη βελτίωση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Και, βεβαίως, ως κοινοβουλευτικοί, ο κύριος στόχος μας και η κύρια   δέσμευσή μας είναι αυτοί που μας έχουν εκλέξει να τους εξυπηρετούμε και είναι υποχρέωσή μας να το πράττουμε αυτό εφόσον εκπροσωπούμε τον λαό και δεν εκπροσωπούμε μόνο τα συμφέροντα κυβερνήσεων,   της εκτελεστικής εξουσίας.    Αυτές οι πρωτοβουλίες  που έχουν αναφερθεί από τον φίλο και Πρόεδρο κ. Νεοφύτου, αλλά και από τον Έλληνα Πρόεδρο αφορούν θέματα που αφορούν και τον λαό μας. Και, βεβαίως, το δυναμικό θέμα που υφίσταται στον ενεργειακό τομέα αυτό θα είναι εξαιρετικό ωφέλιμο και για τις τρεις χώρες και για τους λαούς της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Βεβαίως, έχουμε συζητήσει θέματα που αφορούν την ασφάλεια του διαδικτύου, θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και μέσα από αυτή την από κοινού αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Θέματα όπως γεωργία, τουρισμός, υδάτινοι πόροι, επιστημονικά θέματα, τεχνολογία, όλα αυτά που αναφέρθηκαν απασχολούν τον κόσμο που εμείς εκπροσωπούμε. Και οι   τρεις χώρες αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις.   Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και   τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δική μου η χώρα λόγω της αύξησης και ανάπτυξης της τρομοκρατίας, της αύξησης των   απειλών, αλλά και των τρομοκρατικών απειλών στα σύνορα του Ισραήλ.    Στα νότια έχουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις Τζιχάντ και Χαμάς που στόχο έχουν   να σκοτώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ισραηλινών. Και τώρα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ όπου είναι η Συρία, έχουμε τον κίνδυνο και την απειλή του ισλαμικού κράτους αλλά έχουμε και την οργάνωση Νόστρα. Επίσης, πάνω από το Ισραήλ υπάρχει αυτό το μαύρο σύννεφο του φανατισμού του ιρανικού καθεστώτος.

Το πνεύμα του Ισραηλινού κράτους ποτέ δεν παραδίνεται στις απειλές   και ποτέ δεν το φοβίζει και εμείς επικεντρωνόμαστε πάνω στην φιλία, η οποία υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και αυτό θα μας επιτρέψει και μας επιτρέπει πάντοτε να   εστιάζουμε πάνω   σε θέματα και προγράμματα. Θα ήθελα ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω όλους θερμά».