30/3/16

Mε λυπεί η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων.

Mε λυπεί η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση
μιας συγκεκριμένης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται εξάλλου για αίτημα το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν έγινε αποδεκτό το οποίο επαναφέρεται τώρα, παραμονές εκλογών.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ούτε η πολιτεία ούτε και η κοινωνία αποδέχονται εκβιασμούς.
Επαναλαμβάνω πως την καλή μας διάθεση και την αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό την έχουμε έμπρακτα αποδείξει με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί η εργασιακή διασφάλιση, δηλαδή η μονιμότητα, 1189 λειτουργών στο χώρο της υγείας, οι πλείστοι εκ των οποίων είναι νοσηλευτές, με την μετατροπή των συμβολαίων τους σε αορίστου χρόνου με τη συμπλήρωση 30μηνης υπηρεσίας.
Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση τερματίζεται η αποκοπή του 10% από τους μισθούς όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνη υπηρεσία, κάτι που ήδη ισχύει στην περίπτωση μονίμων υπαλλήλων. Η ρύθμιση αυτή προφανώς συνεπάγεται σημαντική μισθολογική αύξηση ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων νοσηλευτών.
Έχει επίσης, ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου νοσηλευτών για αποπαγοποίηση 185 θέσεων μονίμων νοσηλευτών.
Με αυτές τις αποφάσεις και σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης διασφαλίζονται πλήρως όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, πριν την όποια συζήτηση για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω ότι, ενώ, πάγια πολιτική άλλων κυβερνήσεων ήταν η αναστολή του οποιουδήποτε διαλόγου κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ έχουν κληθεί, επανειλημμένα, από το Υπουργείο Υγείας σε διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις.
Θλίβομαι γιατί η απάντηση των απεργούντων νοσηλευτών τόσο στις πρωτοβουλίες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων όσο και στις εκκλήσεις τις Κυβέρνησης για ένα δομημένο κοινωνικό διάλογο για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων προκειμένου να γίνει εφικτή η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ήταν η απόρριψη των προτάσεων και η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με την απόσυρση του προσωπικού ασφαλείας εις βάρος των ασθενών.