10/3/16

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ
-ΕΙΣΔΟΧΗ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Εισηγήσεις Συμμαχίας Πολιτών
10 Μαρ. 16
Η εισδοχή των τελειόφοιτων μαθητών ιδιωτικών σχολείων στα δημόσια Πανεπιστήμια, αποτελεί ένα από τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ως Συμμαχία Πολιτών πιστεύουμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρήζει ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης και όχι σπασμωδικών και βεβιασμένων κινήσεων που στόχο έχουν προεκλογικές σκοπιμότητες.
Κρίνουμε θετικά την παροχή 1000 πρόσθετων θέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πάγια θέση της Συμμαχίας Πολιτών, είναι η προώθηση της ισότητας και η απόρριψη οποιασδήποτε διάκρισης ή ποσόστωσης.
Ως εκ τούτου κρίνουμε  ότι η εισαγωγή όλων των αποφοίτων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί και πρέπει να γίνεται χωρίς διάκριση, στη βάση ενιαίων εξετάσεων στην ελληνική ή τουρκική γλώσσα που είναι οι επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ασπαζόμαστε τις αγωνίες, τόσο των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων, όσο και της κοινωνίας γενικότερα. Το ζητούμενο είναι να αναζητήσουμε ένα ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις το οποίο να ανακαινίζει πραγματικά την Παιδεία.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε: 
1.        Να συσταθεί μια ad-hoc επιτροπή η οποία να εξετάσει το ενδεχόμενο παραχώρησης αριθμού επιπλέον θέσεων φοίτησης για περίοδο τριών χρόνων χωρίς αλλαγή στην εξεταστέα ύλη και γλώσσα, για να δοθεί η ευκαιρία στα ιδιωτικά σχολεία να προβούν σε προσαρμογές στη διδακτέα ύλη τους, ώστε να προετοιμάζουν καλύτερα τους μαθητές τους για εισαγωγή και φοίτηση (και) στα δημόσια πανεπιστήμια.
2.        Καθοριστεί ελάχιστος βαθμός (βάση) εισαγωγής ώστε το επίπεδο μόρφωσης των νεοεισαχθέντων στα δημόσια πανεπιστήμια να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της μόρφωσης που προσφέρεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.