1/3/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή απονομής των Αριστείων Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή απονομής
 των Αριστείων Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών

 
Η χώρα μας αποτελούσε πάντοτε στη μακρά ιστορία της έναν χώρο συνύπαρξης πολιτισμών. Καταφέραμε να διασώσουμε αυτό τον πολιτισμό μέσα από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, για να φτάσουμε σήμερα να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε, για αυτό που συνεισφέρουμε ως μικρή ψηφίδα στην παγκόσμια κοινότητα.
 
Γιατί, εκείνο που γράφει την ιστορία μιας χώρας, εκείνο που χαράσσει το πέρασμά της, είναι ο πολιτισμός, με την ευρεία έννοια, της πλατιάς ανθρώπινης δημιουργίας.
 
Είναι για αυτόν τον λόγο που η Πολιτεία θα πρέπει καθηκόντως να μεριμνά για την καταξίωση και ανάδειξη των πνευματικών δημιουργών της και την προβολή των επιτευγμάτων τους.
 
Το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών καθιερώθηκε ως θεσμός το 1993 για να τιμηθούν οι Κύπριοι δημιουργοί που με το έργο τους, αφενός χάραξαν νέους δρόμους στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου και αφετέρου, συνέβαλαν στη διεθνή προβολή της πατρίδας μας.
 
Το 2003 ο θεσμός διευρύνθηκε περιλαμβάνοντας και τον τομέα των Επιστημών, με σκοπό την επιβράβευση των ατόμων αυτών, που ανάλωσαν τις πνευματικές τους δυνάμεις και προσέφεραν τις γνώσεις, τις πολυετείς έρευνες και την πολύτιμη πείρα τους στην υπηρεσία της επιστημονικής έρευνας.
 
Η συμπερίληψη των Επιστημών στους τομείς διάκρισης και αριστείας ήταν επιβεβλημένη, αφού δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι οι καταξιωμένοι και διακεκριμένοι επιστήμονες του τόπου μας είναι τα άτομα που υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της περαιτέρω προόδου και ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας και του πολιτισμού στην πατρίδα μας, αλλά και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Το αναπτυξιακό μας όραμα για τον πολιτισμό επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της διαχείρισης του πολιτισμού.
 
Μέριμνα μας είναι η ποιότητα ζωής, μέσω και της αειφόρου ανάπτυξης και της ανάδειξης της σύγχρονης κυπριακής δημιουργίας στην καθημερινότητα των πολιτών.
 
Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη των σχέσεων του πολιτισμού με την εκπαίδευση και τη βαθύτερη αλληλογνωριμία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσα από μια συνεκτική πολιτιστική πολιτική, σε μια ειρηνική πατρίδα, στη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στη διασφάλιση της πρόσβασης στον πολιτισμό για όλους τους πολίτες, και στην προβολή του πολιτισμού στο εξωτερικό.
 
Με την ευκαιρία της προοπτικής της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017, ευελπιστούμε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μία ακόμη γέφυρα συνάντησης πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, καθώς μια σειρά δράσεων και συνεργιών θα αναδείξουν την πολιτισμική μας κληρονομιά.
 
Το Αριστείο απονέμεται σε προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών με σημαντική προσφορά στον τομέα τους, των οποίων το έργο συνέβαλε στην ανύψωση του πνευματικού ή και καλλιτεχνικού επιπέδου και το οποίο τυγχάνει γενικής αναγνώρισης και καθολικής εκτίμησης.
 
Απονέμεται επίσης σε προσωπικότητες από τον χώρο των Επιστημών, το έργο των οποίων τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και έχει θετική απήχηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
 
Τιμούμε σήμερα με την ύψιστη διάκριση της Πολιτείας επτά εξέχουσες φυσιογνωμίες της Κύπρου: τον Κώστα Γιαγκουλλή, τον Μιχάλη Πασιαρδή και τον Πέτρο Στυλιανού για τη συνολική προσφορά τους στον τομέα των Γραμμάτων. Την Τζένη Γαϊτανοπούλου, τον Συπριέν Κατσαρή και τον Γιώργο Σκοτεινό για τη συνολική προσφορά τους στον τομέα των Τεχνών και τον Λουκά Χριστοφόρου για τη συνολική προσφορά του στον τομέα των Επιστημών.
Αγαπητοί τιμώμενοι αποτελείτε πρότυπο για τον Κύπριο πολίτη. Είμαστε περήφανοι διότι έχετε κατορθώσει να ξεπεράσετε ατομικά, γεωγραφικά και πνευματικά όρια, για να δείτε και να μας αποκαλύψετε, ο καθένας μέσα από την προοπτική της δικής του γνώσης, τον Άνθρωπο.

Το έργο σας, καρπός πολυετούς μόχθου και σκληρής αφοσίωσης αποτελεί πλέον κτήμα όλων.

Έχουμε αναμφίβολα επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίσατε ή και αντιμετωπίζετε ακόμη και σήμερα ως δημιουργοί και επιστήμονες.

Το μικρό μέγεθος της χώρας, αλλά και άλλες παράμετροι, το ξέρουμε πως πολλές φορές δεν συμβάλουν θετικά στη δημιουργία.

Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλές φορές χρειάστηκε να εργαστείτε με πενιχρά, ως επί το πλείστον, μέσα και με προσωπικές θυσίες, εισπράττοντας μόνο τη χαρά της δημιουργίας και της αναζήτησης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
 
Είναι για αυτόν τον λόγο που η Πολιτεία σας τιμά σήμερα, όχι απλώς και μόνο ως καταξιωμένους εργάτες του πνεύματος και της επιστήμης, αλλά επιβραβεύει ταυτόχρονα τους αγώνες και τις αγωνίες σας, τις κοπιώδεις ενασχολήσεις σας, τον μόχθο και τον ζήλο σας, την αυταπάρνηση που επιδείξατε προς όφελος της Επιστήμης και της ανάπτυξης των Γραμμάτων και των Τεχνών.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αριστείων Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, η οποία με συστηματική έρευνα και εργασία κατέληξε στην επιλογή των αρίστων που τιμώνται απόψε.
 
Θερμότατα σας συγχαίρω αγαπητοί τιμώμενοι και σας ευχαριστώ για την προσφορά σας προς την πατρίδα.
____________