9/3/16

Συμμετοχή της Υπουργού Εργασίας στη Σύνοδο του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ

Συμμετοχή της Υπουργού Εργασίας στη Σύνοδο του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ

 
Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 7 Μαρτίου. Κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν, μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις που καλούνται να εφαρμόσουν όλα τα κράτη μέλη ώστε να επιτύχουν τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Ένωση μέχρι το 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η επικείμενη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προς Νέο Θεματολόγιο Δεξιοτήτων για την Ευρώπη» ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού, και ο απολογισμός της μέχρι στιγμής εφαρμογής της «Εγγύησης για τους Νέους».

Κατά τη συζήτηση πολιτικής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που αφορούσε την ανταλλαγή απόψεων για την επιτυχή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρθηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Μακροοικονομικής Προσαρμογής της Κύπρου με την εφαρμογή πολλών και δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα της ανεργίας και των υψηλών ποσοστών και στην περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών για τους μακροχρόνια άνεργους και τους νέους. Όσον αφορά δε την αγορά εργασίας, υπογράμμισε ότι ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων που ισχύει στην Κύπρο και της τριμερούς συνεργασίας είναι πολύ σημαντικός για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.