30/3/16

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για τον τομέα της υγείας


Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
για τον τομέα της υγείας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προέβη σήμερα σε δήλωση στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, για τον τομέα της Υγείας:

«Νοιώθω, σήμερα, την υποχρέωση να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, οι οποίοι πλήττονται και ευλόγως ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη για τρίτη βδομάδα απεργία, σε ένα από τους πιο ευαίσθητους τομείς του κράτους, στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για τη μη ανταπόκριση των απεργούντων στις πολύ σημαντικές κινήσεις καλής θέλησης που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης, ικανοποιώντας πλήρως διαχρονικά προβλήματα και αιτήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος της υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί η εργασιακή διασφάλιση, δηλαδή η μονιμότητα, 1.189 λειτουργών στο n χώρο της υγείας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των νοσηλευτών, με τη μετατροπή των συμβολαίων τους σε αορίστου χρόνου με τη συμπλήρωση 30μηνης υπηρεσίας.

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση τερματίζεται η αποκοπή του 10% από τους μισθούς όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνη υπηρεσία, κάτι που ήδη ισχύει στην περίπτωση μονίμων υπαλλήλων. Η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται σημαντική μισθολογική αύξηση, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων νοσηλευτών.

Έχει, επίσης, ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου νοσηλευτών για αποπαγοποίηση 185 θέσεων μονίμων νοσηλευτών.

Με αυτές τις αποφάσεις και σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης διασφαλίζονται πλήρως όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, πριν την όποια συζήτηση για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.  

Θέλω την ίδια ώρα να υπενθυμίσω ότι, ενώ πάγια πολιτική ήταν –και αναφέρομαι ενδεχόμενα σε προηγούμενες Κυβερνήσεις- η αναστολή του οποιουδήποτε διαλόγου κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ έχουν κληθεί, επανειλημμένα, από το Υπουργείο Υγείας, σε διάλογο με συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις.

Θλίβομαι διότι η απάντηση των απεργούντων νοσηλευτών τόσο στις πρωτοβουλίες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων όσο και στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης για ένα δομημένο διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και έτσι να μπορέσουμε να καταστήσουμε εφικτή την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η απάντηση ήταν η απόρριψη των προτάσεων και η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με την απόσυρση του προσωπικού ασφαλείας εις βάρος πάντα, δυστυχώς, των ασθενών.

Πολύ περισσότερο με θλίβει η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης μερίδας ή μιας ευρύτερης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόκειται εξάλλου για αίτημα, το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν έγινε αποδεκτό και το οποίο επαναφέρεται δυστυχώς τώρα, παραμονές εκλογών.

Θέλω να ξεκαθαρίσω και να είμαι σαφής ότι, ούτε η πολιτεία ούτε και η κοινωνία αποδέχονται εκβιασμούς.

Επαναλαμβάνω πως την καλή μας διάθεση και την αναγνώριση του όντως σημαντικού έργου που επιτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό την έχουμε έμπρακτα αποδείξει μέσα από τις αποφάσεις που πήραμε και έχω προαναφέρει.
Με αυτά τα δεδομένα –δηλαδή με τη στάση της κλιμάκωσης των απεργιακών μέτρων-, η   Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα:

1. Τον διορισμό Διυπουργικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, προς καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας.

2. Ετοιμασία Σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών. Το Σχέδιο θα προκηρυχθεί αύριο. Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος ακόμα και η πρόσκληση είναι ανοικτή προς την ΠΑΣΥΝΟ να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από ένα δομημένο διάλογο να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει.

3. Την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά, τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας.  

4. Διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής. Δηλαδή δραστική αντιμετώπιση της λίστας αναμονής ασθενών που μπορεί να αναμένουν επέμβαση ή θεραπεία από το 2014.

5. Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

6. Προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής οι σχετικές Υπηρεσίες του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι δεν διατίθενται τα υπαγόμενα σε κρατικά νοσηλευτήρια ασθενοφόρα, να αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Θα επιστρατεύονται είτε εκείνα της Πυροσβεστικής είτε εκείνα της Εθνικής Φρουράς είτε της Πολιτικής Άμυνας.

7. Εντατικοποίηση του διαλόγου με απώτερο στόχο την εισαγωγή του ΓεΣΥ το συντομότερο δυνατόν με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις οργανώσεις των ασθενών.

Είναι μέσα ακριβώς από αυτό το διάλογο που με επιστημονικό τρόπο, τεχνογνωσία και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οικονομικά δεδομένα, θα καταστεί εφικτή μέσα από την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων η εφαρμογή του ΓεΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή του διαλόγου για αυτονόμηση, και το τονίζω σε μόνο αυτό, μπορεί και πρέπει να αντικριστούν τα όποια εργασιακά θέματα.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο μαζικά εκφράζει τους εργαζομένους, που επέδειξε τα τρία τελευταία χρόνια αίσθημα ευθύνης, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η έξοδος μας από το Μνημόνιο και η ανάκαμψη της οικονομίας μας. Και είμαι πεπεισμένος ότι το υπεύθυνο συνδικαλιστικό κίνημα, που μαζικά εκφράζει τους εργαζομένους, θα παραμείνει προσηλωμένο σε αυτή τη στάση ευθύνης, προκειμένου να μην διακυβευτούν όλα όσα με κόπους και ιδιαίτερα θυσίες του λαού μας έχουμε εξασφαλίσει.

Θέλω να καταστήσω σαφές πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Συνεπώς, ακραίες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.  

Τέλος, για υστάτη φορά, απευθύνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και οργανώσεις στον τομέα της υγείας όπως συνεργαστούν με το αρμόδιο Υπουργείο και προσέλθουν στο διάλογο με σύνεση, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, για να καταστεί, επιτέλους, εφικτή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ασθενών, μια πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα των νοσηλευτών τότε τι σημαίνει αυτό για τα δημοσιονομικά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και κατά πόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει παρέμβαση των διεθνών πιστωτών έστω και αν έχουμε εξέλθει του Μνημονίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν με αφορά η παρέμβαση που δεν μπορεί να γίνει, εκτός εάν οδηγηθούμε μέσα από ανάλογες αποφάσεις σε καταστάσεις που θα είμαστε υποχρεωμένοι να αποταθούμε προς τους διεθνείς δανειστές. Και δεν είμαι αποφασισμένος να το πράξω ούτε και ο λαός πιστεύω θα επιθυμούσε κάτι ανάλογο.

Τυχόν ικανοποίηση γενικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας θα επιφέρουν τέτοιες οικονομικές συνέπειες αλυσιδωτά που θα είναι ενδεχόμενα αδύνατη η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών με σύνεση για αποφυγή βεβαίως της εμπλεκόμενης πρόσκλησης επανόδου των διεθνών δανειστών. Και δεν είναι η παρούσα Κυβέρνηση τουλάχιστον –πιστεύω και όποια Κυβέρνηση- διατεθειμένη να το πράξει. Ο λαός είναι που πληρώνει για όποια σφάλματα διαχείρισης διαπράξουμε υποχωρώντας σε παράλογες αξιώσεις.

Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι εάν επιτέλους όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα από ένα σωστό δομημένο διάλογο με επιστημονικά δεδομένα επιτύχουμε την αυτονόμηση, προκειμένου να εφαρμόσουμε το συντομότερο το ΓεΣΥ, σε αυτά τα πλαίσια μπορούν να συζητηθούν κριτήρια αξιολόγησης των πανεπιστημιακών τίτλων, της απόδοσης του καθενός των υπαλλήλων, όπως γίνεται και μέσα από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας».