30/3/16

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα Κανονισμούς με τους οποίους τροποποιούνται τα κριτήρια πρόσληψης στην Αστυνομία για αστυφύλακες και ειδικούς αστυφύλακες, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νικολάου είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τους κανονισμούς με τους οποίους τροποποιούνται τα κριτήρια πρόσληψης στην Αστυνομία στον βαθμό του αστυφύλακα και ειδικού αστυφύλακα. Τα κριτήρια έχουν καθοριστεί μετά από μελέτη που ετοιμάστηκε από Επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της Αστυνομίας, αφού αξιολογήθηκε Έκθεση που υποβλήθηκε από τον Προϊστάμενο του Κέντρου Αθλητικών Ερευνών Κύπρου δρα Μιχαηλίδη.

Αφότου αξιολογήθηκαν τα κριτήρια πρόσληψης σε σύγχρονες χώρες κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ, κρίθηκε στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, αναγκαία η τροποποίηση των κριτηρίων με τα οποία εισάγονται κατάλληλα κριτήρια τα οποία μπορούν να καταδείξουν την ικανότητα και την καταλληλότητα ενός προσώπου, για να υπηρετήσει στην Αστυνομία.

Περαιτέρω καθορίστηκαν διαδικασίες, οι οποίες καθορίζουν την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία ως πρωταρχικό κριτήριο επιλογής και περιορίζουν την υποκειμενική κρίση στο ελάχιστο ή καλύτερα τη μηδενίζουν.

Έχει καταρχάς αποφασιστεί η κατάργηση των προσωπικών συνεντεύξεων, που αποτελούσε το κριτήριο επιλογής με βάση το οποίο υπεισέρχετο η υποκειμενική κρίση των μελών της επιτροπής αξιολόγησης και η οποία θα μπορούσε υπό κάποιες προϋποθέσεις να διαφοροποιήσει και τον κατάλογο επιλογής, ο οποίος καθορίζετο με αντικειμενικά κριτήρια. Έτσι περιορίζονται οι διαδικασίες σε κριτήρια που είναι καθαρά επιστημονικά και εντελώς αντικειμενικά.

Παραμένουν οι εξετάσεις στο γνωσιολογικό μέρος, οι οποίες θα γίνονται όπως σήμερα καθορίζεται στον κανονισμό, από την Επιτροπή Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, με τα ίδια ακριβώς κριτήρια των εξετάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Το κριτήριο των εξετάσεων είναι το κριτήριο επιλογής που θα καθορίζει και τη σειρά των υποψηφίων, οι οποίοι θα κριθούν κατάλληλοι κατ εφαρμογή των άλλων κριτηρίων που είναι τα ακόλουθα:

Εισάγονται για πρώτη φορά νέες αναβαθμισμένες αθλητικές εξετάσεις/ασκήσεις που επιτρέπουν να διαπιστωθεί η ικανότητα κάποιου να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που επιβάλλεται να λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς καταλληλότητας κάποιου που θα υπηρετήσει στα Σώματα Ασφαλείας. Καταργούνται οι αθλητικές εξετάσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα για τις οποίες κρίθηκε ότι το επίπεδο δεν ήταν τέτοιο που να μπορούσε να καταδείξει την καταλληλότητα κάποιου και εισάγονται νέες εξετάσεις στη μορφή εξετάσεων που εφαρμόζονται σε άλλες αθλητικές ειδικότητες όπως π.χ. για διαιτητές.

Εισάγεται ο δείκτης μάζας σώματος ώστε η επιλογή να γίνεται από πρόσωπα που έχουν εκείνη τη μάζα σώματος για να μπορούν να ανταποκριθούν και να αποκλείονται με αυτόν τον τρόπο κάποιοι που είναι υπέρβαροι και αδυνατούν να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντα και τις απαιτήσεις του αστυνομικού.

Επιπρόσθετα, αυξάνεται το ύψος, από 1.60 για γυναίκες σε 1.65 και από 1,65 για άνδρες σε 1.70, αφού έχει συγκριθεί το ύψος με αστυνομικούς άλλων χωρών και κρίθηκε ότι το δικό μας ήταν χαμηλότερο. Α υτό κρίθηκε απαραίτητο ως μέσο επιβολής και παρουσίας του μέλους της Αστυνομίας.

Εισάγονται για πρώτη φορά ψυχομετρικές εξετάσεις που θα κρίνουν την καταλληλότητα εκάστου υποψηφίου για να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις ενός μέλους της Αστυνομίας σε σχέση με το να ανταποκριθεί στις ιδιάζουσες καταστάσεις που έχει στα καθήκοντα του είτε στην ψυχολογία του και τη δυνατότητά του να είναι άτομο που σέβεται το Νόμο, την τάξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιδεικνύει τιμιότητα,   αποκλείοντας και περιορίζοντας τις περιπτώσεις διαφθοράς. Είναι τεστ τα οποία εφαρμόζουν πολλές σύγχρονες αστυνομίες σήμερα και τα οποία έχουν δοκιμαστεί και με βάση εκθέσεις αξιολόγησης είναι κατάλληλα και ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας.

Με αυτά τα κριτήρια ουσιαστικά θα μπορεί να γίνει η επιλογή εκάστου υποψηφίου κατά πόσο είναι κατάλληλος για να υπηρετήσει, αν δηλαδή δεν περάσει τα τεστ αυτά θα είναι ακατάλληλος και θα αποκλείεται και από κει και πέρα η επιλογή των ατόμων στα πλαίσια του διορισμού να γίνεται με βάση το αντικειμενικό κριτήριο των γραπτών εξετάσεων διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια διαδικασία που είναι αντικειμενική και καθόλα αξιοκρατική.

Θέλουμε να δώσουμε σαφές μήνυμα προς όλη τη κοινωνία και ειδικότερα στα μέλη της Αστυνομίας ότι προσπάθεια και στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν   πιο αξιοκρατικά και πιο αντικειμενικά κριτήρια περιορίζοντας όσο το δυνατόν γίνεται την υποκειμενική κρίση στην περίπτωση των προσλήψεων διότι έχει υποκατασταθεί η ανάγκη να αξιολογηθεί κάποιος με προσωπική συνέντευξη μέσα από αυτά τα τεστ. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται επιλογή κατάλληλων προσώπων με ένα ορθολογικό συνδυασμό της γνώσης, της ψυχικής σταθερότητας και της καλής φυσικής κατάστασης. Είναι απαραίτητα κριτήρια για να μπορέσουμε σταδιακά να εκσυγχρονίσουμε την Αστυνομία, όπως είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης και ολόκληρης της κοινωνίας».

Ερωτηθείς είπε ότι οι Κανονισμοί αυτοί θα προωθηθούν αύριο στη Βουλή και με βάση αυτούς τους Κανονισμούς θα γίνονται οι νέες προσλήψεις στην Αστυνομία.

Ερωτηθείς πότε θα γίνουν οι προσλήψεις, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είμαστε σε μια συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών και μόλις ολοκληρωθεί θα υποβληθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή για να αποδεσμευτεί αντίστοιχος αριθμός θέσεων.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζήτηση, το πιο πιθανό είναι ότι η δυνατότητα προσλήψεων θα είναι μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η Βουλή σε 2-3 εβδομάδες διακόπτει τις εργασίες της, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα θέλαμε να αξιοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο διότι οφείλουμε - και αυτή είναι η δική μας πολιτική θέση- να προστατεύουμε τα Σώματα Ασφαλείας από τις οποιεσδήποτε κριτικές που μπορεί να πλήξουν και την εικόνα και τη δυνατότητα της Αστυνομίας να ανταποκρίνεται καλύτερα στα καθήκοντά της » .

Σε ερώτηση ποιες είναι οι ανάγκες της Αστυνομίας είπε ότι «ανάγκες υπάρχουν. Υπάρχουν γύρω στις 600 θέσεις στην Αστυνομία και κάτι περισσότερο από 100 στην Πυροσβεστική. Γίνεται μια συζήτηση για να γίνει ένας προγραμματισμός πλήρωσης των θέσεων αυτών με βάση τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν».

Κληθείς να πει αν έχει αξιολογηθεί το κόστος, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το κόστος έχει αξιολογηθεί αλλά στη βάση των αναγκών αυτών και ειδικότερα στα θέματα ασφάλειας του κράτους και του πολίτη είναι ζητήματα τα οποία δεν μπορεί να περιορίζεσαι απλά σε μαθηματικούς αριθμούς και σε οικονομικά δεδομένα, αλλά αυτά τα δεδομένα να τα αξιολογείς στο ευρύτερο γιατί η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας σε έναν τόπο είναι παράγοντας σταθεροποιητικός για πολλά θέματα και υποβοηθητικός ακόμα και στην οικονομία».

Σε ερώτηση γιατί εξακολουθεί να παραμένει το κριτήριο της προσωπικής συνέντευξης, ο κ. Υπουργός είπε ότι «γι’ αυτά τα κριτήρια για προσωπικότητα, ψυχολογική κατάσταση, προσφέρεται η δυνατότητα αξιολόγησής τους μέσω των άλλων τεστ, των ψυχομετρικών, και με αυτά αξιολογούνται και άλλα κριτήρια».   Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει χρήση «λογισμικών προγραμμάτων, ενώ ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν το κάθε άτομο που θα υποβάλλεται στα σχετικά τεστ».

Ερωτηθείς τι θα ισχύει για τους εν ενεργεία αστυνομικούς, ο κ. Υπουργός είπε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο εισαγωγής - κατά τρόπο που να αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης της ανταπόκρισης ενός μέλους της Αστυνομίας που υπηρετεί στα καθήκοντά του   - αθλητικών εξετάσεων για σκοπούς βελτίωσης της ικανότητας εκάστου μέλους».

Τέλος ερωτηθείς είπε ότι «το κριτήριο της επιλογής στη βάση του ύψους έχει κριθεί και από τα δικά μας δικαστήρια ως συνταγματικό, είναι κριτήριο που έχει καθοριστεί και έχουν κριθεί από το δικαστήριο ως νόμιμα και για τα Σώματα Ασφαλείας είναι και επιτρεπτά. Διότι πράγματι είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ένα μέλος της Αστυνομίας που είναι 1.50 με κάποιον που είναι στο ύψος 1.70. Το ανάστημα και το ύψος έχουν σημασία στο να μπορεί να ανταποκριθεί κάποιος στα καθήκοντά του».

---------------