9/3/16

Συνέχιση και επέκταση του θεσμού του Ανοικτού Σχολείου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Συνέχιση και επέκταση του θεσμού του Ανοικτού Σχολείου
αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο


Με στόχο τη στήριξη της διά βίου μάθησης των πολιτών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη συνέχιση του θεσμού του Ανοικτού Σχολείου, που αποτελεί μια επιτυχημένη σύμπραξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τις τοπικές κοινωνίες. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, παράλληλα, και τη σταδιακή επέκταση του θεσμού, ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια και βάσει κριτηρίων που αφορούν στη γεωγραφική κατανομή του θεσμού και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των δημοτών.  

Η λειτουργία του Αν οι κτού Σχολ είου ξεκίνησε σε πιλ οτ ική β άση το 2007, όταν το Υ πουργ είο Παιδ είας κ αι Πο λι τισμ ού, σε συν εργασ ία με τ ους Δή μους, τις Σχολ ικές Εφ ορείες και τους γο νε ίς, πρ οχώρ ησε σε οργα νωμέ νη α ξι οποίη ση των σ χολ ικών χώρων. Κ ατά την περσινή σχολική χρονιά 2014-2015, στα προγράμματα του Ανοικτού Σχολείου, που έχουν τόσο επιμορφωτικό όσο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, συμμετείχαν πέραν των 11.000 πολιτών, κάθε ηλικίας.

Έκτοτε, ο θεσμός αγκαλιάστηκε από την κοινωνία και λειτουργεί επιτυχημένα, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του θεσμού που διενήργησε   το Κ έ ν τ ρο Εκ παι δε υτ ικ ής Έρ ευνας και Αξ ιο λό γησ ης τ ου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού .  Ανά μεσα σ τα θε τικά σ το ιχ εία του Ανοικτού Σχολείου κα ταγράφονται τα ακόλουθα:
·        Πλούσια θεματολογία προγραμμάτων, τα οποία κάθε Δήμος καθορίζει βάσει των ενδιαφερόντων και των προτιμήσεων των δημοτών του.
·        Χαμηλό κόστος συ μμ ετο χής.
·        Προσφορά προγραμμάτων σε πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.
·    Εν εργοπ οίηση και συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας και βελ τίωση της π οιότ ητας ζωής τους.
·    Ε υκα ιρίες για σωμα τικ ή και π νευ ματ ική άσκ ηση.
·        Δυνατότητα α νάδειξης και ε νίσχυσης των ατομικών ταλέ ντων.
·        Βε λτ ίωση του πο λι τι στ ικού επιπ έδου της κο ινω νίας, μέσω δ ιοργά νωσης πολιτι στ ικών εκδ ηλώσ εων, αλλά και α νάπ τυξη του α θλη τι κού ε πι πέδ ου με την ενσωμά τωση αθλ ητ ικών δρασ τηρι οτήτων σ τα προγρά μμα τά του.
·        Προβολή του έργου δημοτών, σωματ είων και οργανώσ εων και συν ε ισφ ορά στη σ ύσφ ιγξη των σ χέσ εων μεταξύ δ ημ οτών, τ όσο ομ οε θν ών, όσο και άλλων εθν ικοτ ήτω ν.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει τον θεσμό του Ανοιχτού Σχολείου, προσφέροντας το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης και χρήσης των σχολικών χώρων, αλλά και μέσω χορηγίας για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων τους.   Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2015-2016, το Ανοικτό Σχολείο λειτουργεί σε δέκα Δήμους, εκ των οποίων τέσσερις στην επαρχία Λευκωσίας (Λευκωσίας, Στροβόλου, Λατσιών και Λακατάμιας), τέσσερις στην επαρχία Λεμεσού (Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου, Κάτω Πολεμιδιών και Μέσα Γειτονιάς), ένας στην επαρχία Λάρνακας (Λάρνακας) και ένας στην επαρχία Αμμοχώστου (Αγίας Νάπας).

Σημειώνεται ότι η αύξηση του συνολικού αριθμού συμμετεχόντων στα προγράμματα του Ανοικτού Σχολείου αναμένεται να συμβάλει στις προσπάθειες επίτευξης του εθνικού στόχου που έχει θέσει η Κύπρος για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση, από 6,9% το 2013, στο 12%, μέχρι το 2020.