9/3/16

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. Άντρο Κυπριανού άρχισε τις επαφές της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανακοίνωση

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. Άντρο Κυπριανού άρχισε τις επαφές της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επαφές της αντιπροσωπείας άρχισαν από την Ουάσιγκτον, όπου έγιναν συναντήσεις με το Γερουσιαστή κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ,  το Διευθυντή Θεμάτων Τουρκίας- Ελλάδας- Κύπρου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κ. Μαρκ Σιαπίρο, την Ειδική Σύμβουλο για θέματα Ευρώπης στο Γραφείο του Αντιπροέδρου Μπάιντεν  κ. Αννα Μακαντζού και την Υφυπουργό για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας κ. Αμάντα Σλόατ.
Ο  Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ανέλυσε σε όλους τους συνομιλητές του τις εξελίξεις στην παρούσα φάση του Κυπριακού. Επεσήμανε ότι οι διεθνείς συγκυρίες καθώς επίσης και οι ανάγκες της Τουρκίας ευνοούν τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Τόνισε όμως ότι για να επιτευχθεί λύση στο κυπριακό είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και όχι μόνο αυτές της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ή χειροτέρα της Τουρκίας. Ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο από κανένα και ότι θα επιμείνει σε λύση που θα βασίζεται σε αρχές και το συμφωνημένο πλαίσιο. Οι βασικές αρχές που έχουν να κάνουν με τα θέματα της ασφάλειας των βασικών ελευθεριών του εδαφικού και το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιαστούν.
Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων παρόλο που είναι στην αντιπολίτευση και παρόλη την εξοντωτική πολεμική που δέχτηκε από το ΔΗΣΥ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης  Δ. Χριστόφια. Η στάση του αυτή οφείλεται στον πατριωτισμό και την υπευθυνότητα με την οποία πολιτεύεται διαχρονικά αλλά και στην πεποίθηση ότι η σωστή λύση είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία για το σύνολο του λαού.
Ο Α. Κυπριανού ζήτησε να ασκηθεί επιρροή προς την Τουρκία ώστε να συνεργαστεί για την επίτευξη σωστής λύσης. Επεσήμανε ότι οι κατά καιρούς λεκτικές  διακηρύξεις της, δεν έχουν μέχρι στιγμής αντίκρισμα στο τραπέζι των συνομιλιών. Όλοι οι συνομιλητές του εξέφρασαν τη στήριξη τους στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του κυπριακού. Συμφωνώντας ότι οι συγκυρίες ευνοούν κάτι τέτοιο, ανέφεραν ότι θα στραφούν προς την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκαν στην υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση του ΑΚΕΛ.
Η αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ μετέβη τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη όπου θα συνεχίσει τις επαφές της.
Το Γενικό Γραμματέα συνοδεύουν οι Τουμάζος Τσελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Ηλίας Δημητρίου, μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
09/03/2016