1/3/16

Πληρωμές εκταρικών επιδοτήσεων για το 2015

Πληρωμές εκταρικών επιδοτήσεων για το 2015

 
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) έχει καταφέρει να υλοποιήσει τον εξαγγελθέντα προγραμματισμό του σε σχέση με την καταβολή των Άμεσων Ενισχύσεων του έτους 2015. Παρόλο που το 2015 αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής της πολυδαίδαλης νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς υλοποίησή της απαιτήθηκε η πλήρης αναμόρφωση των Πληροφοριακών Συστημάτων του Οργανισμού, ο εξαγγελθέντας προγραμματισμός πραγματοποιήθηκε χωρίς καμιά απολύτως απόκλιση.

Η καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων συνεχίζεται καθημερινά και ήδη έχει παραχωρηθεί ποσό που ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2016 το εν λόγω ποσό θα εκτοξευθεί κοντά στα 43 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί πέραν του 93% του συνολικού οικονομικού φακέλου και  πρέπει να σημειωθεί πως αφορά εξ ολοκλήρου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Παράλληλα, ο προγραμματισμός των Κεφαλικών Επιδοτήσεων υλοποιήθηκε στο ακέραιο και ήδη όλοι οι δικαιούχοι αιτητές, εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων, έχουν λάβει τις επιδοτήσεις τους. Συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 3,3 εκατ. ευρώ παραχωρήθηκε ήδη σε 2.200 αιτητές από σύνολο 2.249 αιτητών.
 
Όσον αφορά στο Μέτρο 13 – ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα και αφορά μειονεκτικές περιοχές – οι επιδοτήσεις θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους τους το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Υπολογίζεται ότι θα παραχωρηθούν περί τα 8 εκατ. ευρώ σε 23.000 αιτητές.

---------------------
1/3/2016