17/2/16

H Ροχάβα οδηγεί την Τουρκία σε άλμα στο κενό;

H Ροχάβα οδηγεί την Τουρκία σε άλμα στο κενό;

"Η εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία έχει αναβαθμίσει τις δυνατότητες των Κούρδων της Συρίας να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην περιοχή.  Την ίδια στιγμή η Τουρκία θεωρεί το  Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας ως αδελφό κόμμα του ΡΚΚ. Εξού και οι προχθεσινές δηλώσεις του Νταβούτογλου που συνοδεύθηκαν από κτυπήματα των θέσεων του YPG (την ένοπλη πτέρυγα του PYD)  στο Χαλέπι από το τουρκικό  πυροβολικό. Η νέα αυτή τροπή των πραγμάτων στην Συρία φέρνει  ξανά στην επιφάνεια την αποτυχία της τουρκικής πολιτικής να "ποντάρει με τους νικητές". Και της ξυπνά τον πραγματικό "κουρδικό της εφιάλτη".

Αυτά σημειώνει με ανακοίνωση του ο Τάκης Χατζηγεωργίου μετά από συνάντηση που είχε χθες με τoν Δήμαρχο της πόλης  Σίρ κο. Tuncer Bakırhan, και την κα. Leyla Birlik, βουλευτίνα της επαρχίας Σιρνάκ.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ τονίζει ότι  η στροφή της Άγκυρας προς την Σαουδική Αραβία (η οποία συμφώνησε να επιχειρεί βομβαρδισμούς στην Συρία από τουρκικές βάσεις) έχει στόχο τον απεγκλωβισμό της από το αδιέξοδο που βρίσκεται  επιχειρώντας να εκβιάσει μια στρατιωτική ανεξέλεγκτη κρίση. Νομιζόμενη όμως ότι έτσι συγκρατεί το κουρδικό ζήτημα, στο τέλος το πυροδοτεί! 

"Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι είναι την σημασία που αποδίδουν οι Κούρδοι της Συρίας στην «Αυτόνομη Περιοχή  Ροχάβα". Στην οποία έχουν χαράξει την κόκκινη τους γραμμή. Όπως ακριβώς έκαναν στο Κομπανί όταν πολέμησαν ενωμένοι το Ισλαμικό Κράτος" επισημαίνει ο Τάκης Χατζηγεωργίου.

Στην συνάντηση συζητήθηκε επίσης εκτενώς και η κατάσταση στην νοτιοανατολική Τουρκία. Εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της προσπάθειας διεθνοποίησης του ζητήματος είτε μέσω επίσημων επισκέψεων του ΕΚ στην περιοχή είτε μέσω επεξεργασίας τροπολογιών για ανάδειξη του ζητήματος στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την κατάσταση που βρίσκεται ο Οτσαλάν, ένεκα και του γεγονότος ότι η κα. Leyla Birlik υπήρξε δικηγόρος του. Και φυλακίστηκε για αυτό τον λόγο για δύο χρόνια.  Η κα. Birlik ανέφερε ότι από τον Απρίλιο του 2015 δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τον Οτσαλάν. Ούτε αν ζει ούτε αν πέθανε!