5/2/16

Δήλωση Επικεφαλής Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσιελεπή

Δήλωση Επικεφαλής Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσιελεπή
Κρίνουμε τον κ. Μπορτζού από αυτά που πραγματικά είπε και όχι από αυτά που του
αποδίδονται

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μπαρίς Μπορτζού και τις ερμηνείες περί δημιουργίας νέου κράτους, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει για πολλοστή φορά ότι η συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά για εμάς κόκκινη γραμμή. Τούτου λεχθέντος εμείς κρίνουμε τον κ. Μπορτζού από αυτά που πραγματικά είπε και όχι από αυτά που του αποδίδονται.
Ασφαλώς διαφωνούμε με τη θέση του κ. Μπορτζού ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά « δεν αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία από την οποία είναι αποκλεισμένη για χρόνια». Αυτή είναι πάγια θέση της τουρκοκυπριακή πλευράς και δεν αναμέναμε να την αλλάξουν τώρα. Από εκεί και πέρα, όμως, ο κ. Μπορτζού είπε και άλλα σημαντικά που αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από το τι λένε για λόγους γοήτρου και εσωτερικής κατανάλωσης, αντιλαμβάνονται πλήρως ότι στην πραγματικότητα θα έχουμε συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρώτο, ο κ. Μπορτζού είπε ότι δεν διαπραγματευόμαστε τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών, αλλά μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο δύο συνιστωσών πολιτειών. Και είναι πολύ ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο η Κοινή Διακήρυξη όσο και οι προηγούμενες συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, οι οποίες όπως υπογράμμισε ο κ. Μπορτζού συνιστούν τη βάση για να προχωρήσουμε, ξεκάθαρα προνοούν ότι οι συνιστώσες πολιτείες θα προκύψουν από το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα.
Δεύτερο, ο κ. Μπορτζού αναφέρθηκε σε νέα, ομοσπονδιακή δομή και όχι σε νέο κράτος.
Τρίτο, ο κ. Μπορτζού υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του κ. Ακιντζί ότι η νέα δομή δεν θα υποβάλει ξανά αίτηση για να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις επιφανών καθηγητών του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου που ζητήσαμε και πήραμε κατά καιρούς, αυτό συνιστά την πιο ισχυρή απόδειξη ανάμεσα σε άλλες (π.χ. η συνέχεια των διεθνών συνθηκών που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια) ότι διασφαλίζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλείεται η διαδοχή κράτους.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να ασκεί κριτική σε θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς με τις οποίες διαφωνούμε. Δεν έχουμε , όμως, καμία διάθεση να δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν και να χαρακτηρίζουμε δηλώσεις όπως η χθεσινή, ως δήθεν βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων.
5/2/2016