18/2/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή σε εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της κοινότητας Ακακίου, χθες

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή σε εκδήλωση τιμής
για τους αγωνιστές της κοινότητας Ακακίου, χθες


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση τιμής προς τους αγωνιστές της κοινότητας Ακακίου, που έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, καθώς και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Την όμορφη αυτή τελετή διοργανώνουν από κοινού το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Σχολείο Ακακίου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαιτέρως στα νέα παιδιά να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την τοπική τους ιστορία.   

Το Δημοτικό Σχολείο Ακακίου, με την ενεργό εμπλοκή των μαθητών και των εκπαιδευτικών του, ανέλαβε τη διεξαγωγή έρευνας για τους 45 ανθρώπους της κοινότητας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, υπηρετώντας πιστά διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες. Όλη η ερευνητική εργασία και η μελέτη που προηγήθηκε, αλλά και το συνεργατικό πνεύμα που επέδειξε η Σχολική Εφορεία Ακακίου στην προσπάθεια αυτή του σχολείου, αναμφίβολα πρόσφερε στους μαθητές μας μια βιωματική και μοναδική εμπειρία.

Η σημαντική αυτή δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του 3 ου υπό έμφαση στόχου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη φετινή χρονιά με θέμα: «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για ελευθερία». Μέσα από την Παιδεία μας οφείλουμε να αναδείξουμε και να ενδυναμώσουμε την ιστορική γνώση και μνήμη των μαθητών μας, καλλιεργώντας την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα.

Η κοινότητα Ακακίου, ένα μικρό χωριό της κυπριακής υπαίθρου, άξια μπορεί να νιώθει υπερήφανη για τη μεγάλη συνεισφορά της σε σημαντικούς σταθμούς της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Η συμμετοχή 45 αγωνιστών σε γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ευρώπης, απέδειξε έμπρακτα ότι η κοινότητα ανέθρεψε με σωστά ιδανικά τα παιδιά της, τα οποία με τη σειρά τους τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την οικογένεια και τη γενέτειρά τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το σχολείο απέδειξαν ότι δέκα αγωνιστές της κοινότητας Ακακίου έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, όταν η Ελλάδα κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης από τον Οθωμανικό ζυγό. Οι υπόλοιποι 35 αγωνιστές, έλαβαν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα στη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Ιταλία. Πολλοί από αυτούς πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ως ημιονηγοί, ως τεχνικοί μηχανικοί και ως σκαπανείς.

Ξεχωριστή μορφή, αποτελεί ο Μιχαλάκης Αναστασιάδης, ο οποίος σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος στο Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αγωνιστής   αυτός μετά τις σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και την Αγγλική Σχολή, εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας σε γυμνάσια του νησιού για τρία χρόνια. Κατατάγηκε στη ΡΑΦ και έγινε πιλότος, μετά από εκπαίδευση που έλαβε στην Αγγλία. Έλαβε μέρος σε βομβαρδισμούς στη Γερμανία και κατέπεσε με τον αεροπλάνο του στις 16 Απριλίου το 1943. Είναι θαμμένος σε κοιμητήριο στη Γαλλία. Ήταν τότε μόλις 26 χρονών. Η ονοματοδοσία της παρούσας αίθουσας, σε αίθουσα «Μιχαλάκη Αναστασιάδη», αποδίδει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον νεαρό ήρωα της κοινότητας. Δόξα και τιμή αποδίδεται και σε όλους τους αγωνιστές, που πορεύθηκαν με τόλμη και αρετή, υπερασπιζόμενοι το υψηλό ιδανικό της ελευθερίας των λαών για να μπορούν οι επόμενες γενιές να ζουν σε ένα καλύτερο κόσμο.

Συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Ακακίου, τη Διεύθυνση, το προσωπικό και τους μαθητές του Δημοτικό Σχολείου της κοινότητας, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για την οργάνωση της αποψινής τελετής. Μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι μαθητές μας αντλούν λαμπρά παραδείγματα για το ήθος και τη στάση ζωής που τήρησαν οι αγωνιστές μας. Τα διδάγματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα σταθερό σημείο αναφοράς για συνοικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, μέσα στον οποίο η νέα γενιά θα αγωνίζεται με αισιοδοξία για τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.