5/2/16

Γραπτή Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Γιαννάκη Γαβριήλ για Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου

Γραπτή Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις
Γιαννάκη Γαβριήλ για Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου

Ως ΑΚΕΛ καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού στον τομέα της εμπορίας σιτηρών.
Το ζήτημα είναι εξόχως ιδεολογικό και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει προ πολλού πάρει τις αποφάσεις της. Αποφάσεις που συνοψίζονται στο κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου (ΕΣΚ) και στην παράδοση του τομέα των σιτηρών και των 150 εκ. ευρώ τζίρου στα χέρια ενός ολιγοπωλιακού καρτέλ.
Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι κυβερνώντες αρκούνται μόνο στη διαπίστωση των προβλημάτων και παρακολουθούν ως απλοί θεατές την ΕΣΚ να φθίνει χωρίς να έχουν πάρει το παραμικρό μέτρο αναστροφής της ζημιογόνας πορείας της Επιτροπής. Εκτιμούμε ότι η απραξία αυτή είναι σκόπιμη και συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να παρουσιάσουν την κατάρρευση της ΕΣΚ ως μια φυσιολογική κατάληξη.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, η ΕΣΚ παρουσιάζει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Εκείνο που απαιτείται είναι ένα γενναίο σχέδιο αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού που θα καταστήσει την ΕΣΚ βιώσιμη και θα της επιτρέψει ως δημόσιος οργανισμός να ασκήσει τον καθοριστικό ρυθμιστικό της ρόλο στην εμπορία των σιτηρών προκειμένου να εξασφαλίζονται επάρκεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές.
Επαναλαμβάνουμε ότι η εμπορία σιτηρών είναι πολύ κρίσιμος και ευαίσθητος τομέας για την οικονομία του τόπου για να αφεθεί στα χέρια κερδοσκόπων, ιδιαίτερα στην μικρή οικονομία της Κύπρου όπου ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει στον επιθυμητό βαθμό.
Χρόνος για λήψη μέτρων υπάρχει ακόμα, ωστόσο μετρά αντίστροφα για τη βιωσιμότητα της ΕΣΚ. Εκείνο που χρειάζεται είναι αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση και εγκατάλειψη των ιδεολογικών της αγκυλώσεων που υποβάλλουν ότι τα πάντα πρέπει να ξεπουληθούν στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο και να εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της Επιτροπής Σιτηρών.
05/02/2016