25/2/16

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Μέλους Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Μέλους Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ
για τις εξετάσεις στα τετράμηνα και τις κινητοποιήσεις των μαθητών

Ο Υπουργός Παιδείας συνδράμει στην προσπάθεια της ηγεσίας του Συναγερμού να απαξιώσει όλους όσους διαφωνούν μαζί τους. Να απαξιώσουν όποιον διαμαρτύρεται και διεκδικεί. Αυτή τη φορά θύμα τους είναι οι μαθητές και το μαθητικό κίνημα. Είναι πραγματικά κρίμα, ένας Υπουργός Παιδείας, να καταφέρεται με αυτό τον τρόπο κατά μαθητών, κατά παιδιών, που έχουν διαφορετική άποψη μαζί του, αποκαλώντας τους «χειραγωγημένους» και άλλα απαράδεκτα. Η αλήθεια είναι άλλη: Αυτός που αντιδημοκρατικά και ετσιθελικά έχει επέμβει για να χειραγωγήσει τους μαθητές είναι ο Υπουργός Παιδείας κατευθυνόμενος από το ΔΗ.ΣΥ. Αυτό που καταγγείλαμε δηλαδή από την αρχή του χρόνου, για τις απαράδεκτες, αντιδημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, για να διοριστεί ουσιαστικά η ηγεσία της ΠΣΕΜ από τους κυβερνώντες. Για να είναι η ηγεσία της ΠΣΕΜ βολική και να χειροκροτεί τις ετσιθελικές τους αποφάσεις.
Δεν είναι το πρώτο παράδειγμα ετσιθελικής συμπεριφοράς από το ΥΠΠΟ. Θυμίζουμε μόνο ότι πριν μερικές μέρες, οι πάντες κατήγγειλαν την, χωρίς διάλογο, απόφαση του ΥΠΠΟ να καθιερώσει παράλληλη διαδικασία για εισδοχή στα δημόσια πανεπιστήμια. Για ποιο διάλογο και ποια συνεννόηση μιλά ο ΥΠΠΟ όταν αποφασίζει και επιβάλλει χωρίς διάλογο και απαξιώνει όσους διαφωνούν μαζί τους;
Για την ουσία του ζητήματος θέλουμε να υπογραμμίσουμε για ακόμη μια φορά:
-          Αυτό το σύστημα με εξετάσεις ανά τετράμηνο θα μετατρέψει τα σχολεία σε εργοστάσια παραγωγής εξετάσεων σε βάρος του ευρύτερου μορφωτικού χαρακτήρα του σχολείου.
-          Το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα θα ενισχύσει την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια. Όσοι γονείς δεν μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν θα βλέπουν τα παιδιά τους σε χειρότερη μοίρα.
-          Όσοι έχουν παιδιά στο σχολείο, οι ίδιοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί, ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό το νέο σύστημα θα αυξήσει κατακόρυφα την πίεση στους μαθητές με όλα τα αρνητικά επακόλουθα. Όσοι δεν αντέχουν θα οδηγούνται στο περιθώριο.
Καλούμε ακόμα μια φορά το ΥΠΠΟ επιτέλους να μπει σε διάλογο. Να ακούσει τους μαθητές αλλά και τους οργανωμένους γονείς και να ξαναπροβληματιστεί.  Να εγκαταλείψει την πορεία αντιμεταρρύθμισης.
25/2/2016