8/2/16

Συμφωνία για την αλλαγή στο καθεστώς των συμβάσεων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, εξήγγειλε ο Υπουργό Οικονομικών

Συμφωνία για την αλλαγή στο καθεστώς των συμβάσεων των εργαζομένων
 στον τομέα της υγείας, εξήγγειλε ο Υπουργό Οικονομικών


Την άμεση αποπαγωποίηση 185 θέσεων νοσηλευτών και την αλλαγή στο καθεστώς των εκτάκτων εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια, εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. κ. Γεωργίαδης ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην απάμβλυνση των προβλημάτων στον τομέα της υγείας, αλλά και στην αποφασιστική προώθηση της αναγκαίας μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας.

Ο κ. Γεωργίαδης υπογράμμισε ότι, μετά από ένα διάλογο με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, συμφωνήθηκε όπως «προωθηθεί άμεσα η αποπαγωποίηση 185 θέσεων νοσηλευτών, των οποίων η πλήρωση εκκρεμούσε ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να μονιμοποιηθεί ένας ισάριθμος αριθμός εκτάκτων».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στο εξής «όλες οι νέες συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται από το Υπουργείο Υγείας για απασχόληση εκτάκτου προσωπικού θα είναι εξαμηνιαίες διάρκειας και όσοι από αυτούς συμπληρώνουν την 30μηνη υπηρεσία που προβλέπει η νομοθεσία, αυτομάτως θα μετατρέπονται σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου. Με λίγα λόγια, τερματίζονται τα δεκαπενθήμερα και τα άλλα πολύ μικρής διάρκειας συμβόλαια απασχόλησης και τερματίζεται με αυτόν τον τρόπο μια διαχρονική πρακτική, η οποία αποτελούσε στρέβλωση και δεν βοηθούσε στη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, «για όλες τις περιπτώσεις των ήδη υπηρετούντων που πληρούν ήδη τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, δηλαδή την 30μηνη υπηρεσία, θα γίνουν αμέσως όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις, νομοθετικές ή άλλες, ώστε τα συμβόλαιά τους να μετατραπούν αμέσως σε συμβάσεις εργασίας αορίστου διάρκειας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «όλες αυτές οι συμβάσεις εργασίας θα μεταφερθούν στον νέο οργανισμό, που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της αυτονόμησης».

Τέλος, Υπουργείο Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ συμφώνησαν όπως εμπλακούν εντατικά σε έναν διάλογο στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού, ούτως ώστε και όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν εργασιακά θέματα και τα οποία σχετίζονται με τον επιδιωκόμενο στόχο της αυτονόμησης, συζητηθούν και προσδιοριστούν λύσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε την ΠΑΣΥΔΥ και τον κ. Χατζηπέτρου προσωπικά για την πολύ εποικοδομητική στάση και συμπεριφορά και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με τη σημερινή απόφαση επιβεβαιώνεται ότι, μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία, είναι εφικτή η εξεύρεση εκείνων των λύσεων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, βελτιώνοντας, παράλληλα, ουσιαστικά και τα εργασιακά ζητήματα.

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου ανέφερε ότι μέσα από έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο κατέστη εφικτή η επίτευξη της συμφωνίας. «Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία (σ.σ. η συμφωνία), πιο πολύ όμως έχει για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, γιατί με τη συμφωνία αυτή τερματίζεται η εργασιακή ανασφάλεια μεγάλου αριθμού γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, αφού για πολλά χρόνια κάποιοι εργάζονταν με αυτό το σύστημα των δεκαπενθημέρων», υπογράμμισε ο κ. Χατζηπέτρου.

Σημείωσε δε, ότι με την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας, δημιουργούνται για τους εργαζόμενους πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Πρόσθεσε ότι οι νεοεισερχόμενοι θα εργάζονται πλέον με εξαμηνιαία συμβόλαια και όσοι συμπληρώνουν τα πέντε εξάμηνα, θα μετατρέπονται σε εργαζόμενους αορίστου διάρκειας. «Όσοι υπηρετούν, με τη συμφωνία που έχει γίνει και με τις ρυθμίσεις που θα προωθηθούν στην Βουλή, τα συμβόλαιά τους θα μετατραπούν σε συμβόλαια αορίστου διάρκειας», είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ.

Όσον αφορά την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο κ. Χατζηπέτρου εξέφρασε τη πλήρη συμφωνία της Συντεχνίας με την απόφαση για διοικητική και οικονομική αυτονομία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αλλαγή που θα δώσει στα κρατικά νοσηλευτήρια την ευχέρεια να οργανωθούν καλύτερα και να ενδυναμωθούν, ώστε να προσφέρουν στους πολίτες ποιοτικότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση όπως ο διάλογος συνεχιστεί, ούτως ώστε να εξευρεθούν λύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό στον τομέα της υγείας.

________________