4/2/16

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ,

για τη μαζική εργοδότηση με «Αγορά Υπηρεσιών» νέων και αδιόριστων εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Παρά τη διόρθωση που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιχείρησε χτες στη σχετική εγκύκλιο για την καταβολή ΦΠΑ,  στον τομέα της εκπαίδευσης, η ουσία του ζητήματος παραμένει:
1.    Το 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού διέλυσε το ΙΔΑΒΕΠ (Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδιών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων) το οποίο εργοδοτούσε τους νέους, αδιόριστους εκπαιδευτικούς που απασχολούνταν σε απογευματινά ή βραδινά προγράμματα από τότε τους απασχολεί με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών. Πρόκειται για προφανή μορφή συγκεκαλυμμένης εργοδότησης και άρα είναι παράνομη. Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί πλέον καταβάλουν από μόνοι τους τις κοινωνικές ασφαλίσεις, το γεγονός ότι δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα και η απώλεια και άλλων ωφελημάτων τους, οδήγησε σε μια απώλεια των εισοδημάτων τους κατά 35% περίπου. Οι νέοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί δηλαδή είναι θύματα εκμετάλλευσης από το ίδιο το ΥΠΠΟ.
2.    Είναι η πρώτη φορά που εκπαιδευτικές υπηρεσίες (και μάλιστα στο δημόσιο τομέα) φορολογούνται με ΦΠΑ. Μήπως αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για επιβολή ΦΠΑ σε μια σειρά από εκπαιδευτικές υπηρεσίες (όπως ιδιωτικά φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ΙΣΤΕ) το οποίο θα μετακυλιστεί τελικά στο λαό; Οι κυβερνώντες πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτό το ιδιαίτερα ανησυχητικό σημείο.
Η μεταστροφή του ΥΠΠΟ και το γεγονός ότι τελικά οι νέοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ουσία όμως είναι αλλού.
Καλούμε λοιπόν το ΥΠΠΟ να σταματήσει την συγκεκαλυμμένη εργοδότηση με τη μέθοδο της Αγοράς Υπηρεσιών, και να επαναφέρει τη σχέση εργοδότησης με τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά μαθήματα του ΥΠΠΟ. Καλούμε το ΥΠΠΟ και γενικότερα τους κυβερνώντες να ξεκαθαρίσουν ότι ο τομέας της Παιδείας θα συνεχίσει να εξαιρείται από την καταβολή ΦΠΑ.

04/02/2016