8/2/16

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ-ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ-ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

Η ΑΗΚ να ακολουθήσει τη διεθνή τακτική  και προ-αγοράσει ποσότητες αργού πετρελαίου, τώρα που η τιμή του είναι πολύ χαμηλή
8 Φεβρ.16
Χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου θανάτου θυμίζει το άδοξο τέλος της ενδιάμεσης λύσης μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Εδώ και μια δεκαετία, μικροκομματικές σκοπιμότητες και λανθασμένοι χειρισμοί οδήγησαν στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθιστώντας την ενδιάμεση λύση ασύμφορη.
Το 2007 ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, μετατρέποντας στη Βουλή σε Κυβερνώσα, παρεμπόδισαν την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου  για εισαγωγή ΦΑ ως ενδιάμεση λύση. Η εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων από τις ηγεσίες των δυο κομμάτων, κόστισε στους κύπριους πολίτες πολλές δεκάδες εκατομμύρια.
Εδώ και δυο χρόνια η ΔΕΦΑ προκήρυξε διαγωνισμό με σκοπό να επιλεγεί ανάδοχος πριν το καλοκαίρι του 2015. Ακύρωσαν τον πρώτο διαγωνισμό, προκήρυξαν δεύτερο, δόθηκαν περίπου δέκα παρατάσεις, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι προσφοροδότες, που είχαν επιλεγεί στο τελικό στάδιο. Με αυτούς του χειρισμούς, έμεινε μόνο η Vitol, η οποία προέβαλε αυξημένες απαιτήσεις.
Πέραν της επίρριψης ευθυνών, η Συμμαχία Πολιτών με γνώμονα το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας και των πολιτών προτείνει όπως:
Η ΑΗΚ να ακολουθήσει τη διεθνή τακτική  και προ-αγοράσει ποσότητες αργού πετρελαίου, τώρα που η τιμή του είναι πολύ χαμηλή. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα  χαμηλή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που θα δώσει ανάσες στα κυπριακά νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις. Την εισήγηση μας κοινοποιήσαμε  με επιστολη ημερ. 28.1. 2016 στον Υπουργό Ενέργειας και στον Πρόεδρο του Δ.Σ ΑΗΚ.
Επιβάλλεται όπως οι διάφορες τριμερείς συνεργασίες που γίνονται με επίκεντρο το Φυσικό Αέριο, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα έργα στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού με χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να μπορέσουμε να περάσουμε από την οικονομία του πετρελαίου στην οικονομία του Φυσικού Αερίου.