21/2/16

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στη συνεστίαση της ΠΟΓΟ 21 Φλεβάρη 2016

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στη συνεστίαση της ΠΟΓΟ
21 Φλεβάρη 2016


Από μέρους της ΚΕ ΑΚΕΛ μεταφέρω θερμό χαιρετισμό στη σημερινή συνεστίαση. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι μαζί σας. Χαρά μου γιατί οι προοδευτικές γυναίκες επιδιώκουν να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή του αγώνα κάνοντας τη διαφορά!
Είναι γεγονός ότι στον τόπο μας πολλοί υποτίμησαν το γυναικείο κίνημα. Πολλοί επιχείρησαν να υποβιβάσουν την προσφορά του προς την Κύπρια γυναίκα. Κάθε φορά που το έκαναν, τούς απαντούσε η ίδια η ιστορία της ΠΟΓΟ αποστομώνοντας τους. Γιατί η ΠΟΓΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε γυναικεία οργάνωση. Είναι οργάνωση με ένδοξη και πλούσια ιστορία.  Τα μέλη της, μέσα σε πέτρινα χρόνια, άναψαν τη φλόγα του γυναικείου αγώνα.  Πήραν τη μοίρα τους και τη μοίρα των γυναικών της Κύπρου στα χέρια τους. Βάδισαν μαζί με το Λαϊκό Κίνημα πετυχαίνοντας σπουδαίες νίκες για τις ίδιες,  τους εργαζόμενους και τον κυπριακό λαό στο σύνολο του.
Δεν αρκεί όμως σε κάθε μας συναπάντημα να υπενθυμίζουμε απλώς το ένδοξο παρελθόν. Πρέπει να κρατούμε ανοιχτό και να πλαταίνουμε ακόμα περισσότερο το δρόμο για το μέλλον. Η έντονη παρουσία του γυναικείου κινήματος, η δυνατή αγωνιστική γυναικεία φωνή, είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Σήμερα θα μπορούσαν να είναι μαζί μας και αρκετές άλλες γυναίκες. Όμως εργάζονται έστω και αν είναι Κυριακή. Σχήμα οξύμωρο και όμως πραγματικό. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού επιμένει να εξυπηρετεί τυφλά και δογματικά τα συμφέροντα μερικών μεγαλοεπιχειρηματιών. Σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Κυρίως σε βάρος των γυναικών που εργάζονται για ώρες με πενιχρό μισθό. Των γυναικών που ασθμαίνοντας προσπαθούν να προσφέρουν στην οικογένεια τους και να έχουν ταυτόχρονα και κοινωνική ζωή.
Αυτό δεν είναι το μόνο χτύπημα που έχει επιφέρει στις γυναίκες η ταξική πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της φτωχοποίησης σφίγγουν το ζωνάρι για όλους· μοιραία και για τις γυναίκες. Ακρωτηρίασαν το κοινωνικό κράτος. Απουσιάζει πραγματική κοινωνική πολιτική. Εξευτελίζονται όλοι όσοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ένα βήμα πριν από την εξαθλίωση προκειμένου να τύχουν κρατικής στήριξης. Οι μονογονιοί, 90% των οποίων είναι γυναίκες. Κάθε μέρα ξυπνούν με την αγωνία αν εγκρίθηκε η αίτηση τους. Την ίδια ώρα διερωτούνται πώς θα καταφέρουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τα ελάχιστα που η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι αρκετά για να συντηρηθεί μια οικογένεια. Οι κυβερνώντες επιτίθενται στη δημόσια υγεία, γεγονός που επηρεάζει και τις γυναίκες. Όταν τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται σε αποσύνθεση, πώς μπορεί να εφαρμοστεί πολιτική για τον καρκίνο για παράδειγμα; Μια ακόμα δέσμευση του κ. Αναστασιάδη που έμεινε στα χαρτιά. Είναι επίσης η ανεργία που αυξάνεται μέρα με τη μέρα οδηγώντας χιλιάδες νέους είτε στην απελπισία, είτε στη ξενιτιά.
Είναι όμως και άλλα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες. Το τελευταίο διάστημα τραυμάτισαν τη δημόσια ζωή περιστατικά σεξισμού που ξέφευγαν από κάθε όριο και πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο που περιστατικά είχαν πρωταγωνιστές βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μόνο από εκπροσώπους της συντήρησης, που θυμίζει άλλες εποχές, θα μπορούσαν να εκδηλωθούν τέτοιες συμπεριφορές. Το λυπηρό είναι που αντί ο Δημοκρατικός Συναγερμός να σταθεί αμείλικτος έναντι τέτοιων συμπεριφορών, προσπάθησε να τις ρίξει στα μαλακά. Εδώ αποκαλύπτεται και η υποκρισία της δεξιάς σε τέτοια ζητήματα. Παραδίδουν μαθήματα εκσυγχρονισμού στο ΑΚΕΛ στα θέματα ισοτιμίας. Σε ένα Κόμμα που πρώτο έδωσε βήμα στις γυναίκες πριν από εννιά δεκαετίες. Το ΚΚΚ- ΑΚΕΛ όχι μόνο ανέδειξε το γυναικείο ζήτημα από τότε, αλλά έβγαλε μπροστά τις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικές οι ιστορικές αναφορές σε ομιλίες γυναικών στα εργατικά κέντρα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το Κόμμα μας λοιπόν έδωσε βήμα στις γυναίκες. Είχε μάλιστα ιδρυτικό στέλεχος του γυναίκα, σε μια εποχή όπου το να πολιτικοποιείται αυτή θεωρείτο σκανδαλώδες. Όλα τα πιο πάνω απαντούν και στην κριτική που μας ασκείται για τα θέματα της ποσόστωσης. Μήπως είναι θέμα φύλου ή είναι θέμα πολιτικών και ικανοτήτων; Άλλη πολιτική πχ εφαρμοζόταν όταν Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, άλλη σήμερα που είναι η κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Για το ΑΚΕΛ ζητούμενο είναι να βρίσκεται στο προσκήνιο η γυναίκα και να αγωνίζεται για τη δική της απελευθέρωση μαζί με την απελευθέρωση των εργαζομένων από την εκμετάλλευση. Το ζητούμενο είναι να βρίσκεται στο προσκήνιο η γυναίκα εργαζόμενη και όχι η κούκλα της κοσμικής στήλης. Για εμάς το ζητούμενο είναι να παλεύει η γυναίκα για τα συμφέροντα του κάθε εργαζόμενου. Να ξεχωρίζει για τη δράση της στο γυναικείο κίνημα. Να ξεχωρίζει ως μια από τους πολλούς που παλεύουν για καλύτερο αύριο. Με αυτά τα κριτήρια κοσμούν το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις έντεκα γυναίκες και όχι με το κριτήριο του αριθμού, ή της διακοσμητικής παρουσίας.
Ως ΑΚΕΛ θέλουμε οι γυναίκες να κάνουν τη διαφορά και εντός της Βουλής αλλά και στον αγώνα για την επανένωση και την ειρήνη. Θέλουμε να ενώσουν μαζί μας τη φωνή και το δυναμισμό τους για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος.
Το κυπριακό είναι ανοικτή πληγή στο σώμα της πατρίδας μας.  Η κατοχή εξουδετερώνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο την προοπτική του ειρηνικού μέλλοντος.  Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί μας αποτελεί μόνιμη απειλή. Η διαρκής προσπάθεια να επικυριαρχεί με όλους τους τρόπους επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και ο μαζικός και ανεξέλεγκτος εποικισμός που επέβαλε, απειλούν την ταυτότητα και την επιβίωση όλων στη γη που μας γέννησε. Πώς μπορεί λοιπόν να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα; Μόνο με την ανατροπή του διχοτομικού στάτους κβο και με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.  Με λύση αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες, που θα οδηγεί σε μόνιμη και σταθερή ειρήνη.  Που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει το νησί στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτός είναι και αυτός πρέπει να παραμείνει ο κοινός στόχος της πάλης των προοδευτικών ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.
Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ούτε στο εσωτερικό της Κύπρου, ούτε στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο ανταγωνισμών και κανένας δεν πρέπει να αυταπατάται ότι τίποτε δεν πρόκειται να μας αγγίξει. Είναι γι΄αυτό που δεν πρέπει να εφυσηχάζουμε ούτε να συμφιλιωνόμαστε μέρα με τη μέρα με το status quo.
Όσοι επιθυμούν ή προτιμούν τη διχοτόμηση του τόπου μας, όλο και πιο απροκάλυπτα προσπαθούν να θάψουν όσα ενώνουν το λαό μας. Ακόμα χειρότερα, όσοι έχουν ιεραρχήσει τις κομματικές τους σκοπιμότητες πάνω από το καλό του τόπου, κάνουν το άσπρο μαύρο προκειμένου να πείσουν ότι έχουν δίκαιο. Στην αντίπερα όχθη είναι ορισμένοι που, μάλλον για τους ίδιους λόγους, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι περίπου αύριο το πρωί θα έχουμε δημοψήφισμα λύσης.
Η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή επιβεβαίωσε σε πλείστα σημεία την ορθότητα των διαχρονικών θέσεων του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Θέσεις τις οποίες υποστηρίζαμε ακόμα και όταν όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Αναστασιάδη, μας επιτίθεντο. Αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος. Επιμείναμε στην ορθότητα αυτών των θέσεων. Σήμερα οι ίδιες οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν. Πρόοδος επιτεύχθηκε γιατί αξιοποιηθήκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ. Βέβαια η πορεία δεν είναι εύκολη.
Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε και πολλές δυσκολίες να υπερπηδήσουμε. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Εμείς δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από τις θέσεις μας, ούτε προς τη μια, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν ορισμένοι. Έχουμε δική μας ανάλυση για το Κυπριακό. Δική μας διαχρονική πολιτική και σε αυτή εμμένουμε με συνέπεια.
Είναι αλήθεια ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός ακολούθησαν αρχικά την πολιτική όσων σήμερα κατηγορούν το ΑΚΕΛ για συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ. Την πολιτική που υπέβαλλε απόρριψη των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια- Ταλά και εξ υπαρχής διαπραγμάτευση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, η πλευρά μας πλήρωσε κόστος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τελικά το Barbaros σεργιάνιζε στο νότιο μέρος της Κύπρου ανενόχλητο. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ήταν η χειρότερη που πήραμε ποτέ. Δοκιμάστηκε λοιπόν η δική τους πολιτική και απέτυχε. Μόλις ο κ. Αναστασιάδης πείσθηκε να προτάξει τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Με την ίδια συνέπεια και προσήλωση σε αρχές πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Οι θέσεις του ΑΚΕΛ δεν είναι ανεμόμυλος στις μικροκομματικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε. Εμείς εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, για να ξημερώσει η μέρα που η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Θα είναι σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Θα είναι χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό θα γίνει κατορθωτό μόνο αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει ενώπιον του λαού συμφωνημένη λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα αποκλείει κάθε πιθανή ιμπεριαλιστική επέμβαση και θα απομονώνει τα σοβινιστικά και εθνικιστικά στοιχεία. Που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ενωμένο κράτος που θα προκύψει θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα έχει μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.
Διεκδικούμε λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Από όλα τα πιο πάνω εύκολα εξάγει κάποιος το συμπέρασμα ότι το ΑΚΕΛ δε στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία εν λευκώ. Παρακολουθούμε, αναλύουμε τις εξελίξεις και κρίνουμε. Δεν πρόκειται να κατεδαφίσουμε τα πάντα επειδή έρχονται εκλογές. Αυτό εξάλλου, ιστορικά, είναι η κακή συνήθεια άλλων.  Το ΑΚΕΛ, ως δύναμη πατριωτική και υπεύθυνη, θέτει υπεράνω όλων το συμφέρον του Τόπου και του λαού μας.
Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία θα ακουστούν πολλά. Θα ενταθούν οι επιθέσεις, θα οξυνθεί το κλίμα. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη με επιχειρήματα. Λέγοντας την αλήθεια στο λαό. Μεταφέροντας τις θέσεις μας. Ξεμασκαρεύοντας πολιτικές που θέλουν να πάρουν τον τόπο δεκαετίες πίσω και παλεύοντας για τα συμφέροντα των πολλών.
Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε μια πρωτόγνωρη επίθεση. Το πρώτο μάθημα που δώσαμε στους πολιτικούς μας αντίπαλους είναι ότι όσο και αν προσπαθούν να μας τσακίσουν δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα μαζί μας. Το δεύτερο είναι ότι δε θα μας έχουν ποτέ στο χέρι. Γιατί ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε η πρωτοπόρα λαϊκή δύναμη που στέκεται απέναντι από τα κατεστημένα που λυμαίνονται τον τόπο. Απέναντι από τον εθνικισμό και το σοβινισμό. Απέναντι από τις αντιλαϊκές επιθέσεις των Κυβερνώντων. Το τρίτο μάθημα που τους δώσαμε είναι ότι ποτέ δε θα γίνουμε όμοιοι με αυτούς. Δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον για το ποσοστό. Δεν θα βάλουμε τη ρεβάνς πιο πάνω από την Κύπρο. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι για να τους αφήσουμε να ισοπεδώσουν τα πάντα. Γιατί είμαστε η δύναμη που ανοίγει δρόμους για το λαό∙ ανοίγει παράθυρο για τον τόπο. 
Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή αναμέτρηση. Αρκετά νομοσχέδια που θα αλώσουν τις ζωές όλων εγκρίθηκαν με μια ψήφο διαφορά από το Κοινοβούλιο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ψήφος του καθενός έχει διπλή αξία. Γιατί ο καθένας έχει να επιλέξει. Είτε θα απέχει, εγκρίνοντας σιωπηλά τις πολιτικές που διαλύουν τα πάντα, είτε θα συμμετέχει επιβραβεύοντας με τη ψήφο του τις πολιτικές αυτές. Είτε θα κάνει τη διαφορά. Θα στηρίξει τη μοναδική σοβαρή και ισχυρή δύναμη αντίστασης: το ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις!
Είναι στο χέρι του καθενός μας! Να ανεβάσουμε το ΑΚΕΛ εκεί που του αξίζει! Να ανοίξουμε το δρόμο για την Κύπρο! Να δείξουμε το δρόμο για το αύριο!