29/1/16

Ανοιχτός διάλογος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με τους οργανωμένους μαθητές

Ανοιχτός διάλογος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
με τους οργανωμένους μαθητές


Συνεχίστηκε σήμερα ο διάλογος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τους οργανωμένους μαθητές. Σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν τους μαθητές, μεταξύ των οποίων και η διενέργεια εξετάσεων στο τέλος κάθε τετραμήνου. Οι εκπρόσωποι των μαθητών συμφώνησαν με την πρόταση που διαμορφώνεται από το Υπουργείο για το θέμα αυτό και συμμερίστηκαν τα οφέλη της προτεινόμενης πολιτικής, όπως αναπτύχθηκαν από τον κ. Υπουργό, ως ακολούθως:

·        Μείωση των εξεταστικών δοκιμασιών κατά τη διάρκεια του έτους, αφού τα διαγωνίσματα ενότητας θα υποκατασταθούν από τις εξετάσεις τετραμήνου.
·        Τα αποτελέσματα της πρώτης εξέτασης που θα έχει διαμορφωτικό χαρακτήρα, θα αξιολογούνται από τους εκπαιδευτικούς με σκοπό την ενίσχυση των μαθητών και την κάλυψη των κενών που θα διαφανούν.
·        Οι εξετάσεις θα είναι λιγότερο επώδυνες, καθώς θα αφορούν στη διδακτέα ύλη ενός τετραμήνου και οι μαθητές θα εξετάζονται στην ίδια ύλη μόνο μία φορά.
·        Η μείωση της ύλης θα επιτευχθεί και με την εφαρμογή των δεικτών επάρκειας και επιτυχίας, βάσει των οποίων οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν στις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να αποκτώνται από τους μαθητές.
·        Οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου θα διενεργούνται πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, δίνοντας στους μαθητές και τις οικογένειές τους τη δυνατότητα ξεκούρασης και απαλλαγής από το άγχος που δημιουργεί το υφιστάμενο σύστημα.

Ο κ. Υπουργός παρουσίασε επίσης την πρόταση για μεταφορά των ανεξετάσεων του Σεπτεμβρίου τον Ιούνιο, εξηγώντας ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει, πρώτιστα, στη μείωση της παραπαιδείας, αφού οι μαθητές που θα δίνουν ανεξετάσεις τον Ιούνιο θα δέχονται στήριξη και προετοιμασία από τους ίδιους τους καθηγητές του σχολείου τους. Παράλληλα, τόνισε ότι η αλλαγή αυτή θα συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων και θα απαλλάξει τους μαθητές και τους γονείς τους από την καλοκαιρινή αγωνία για την προετοιμασία της εξέτασης του Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω πρόταση ικανοποίησε τους εκπροσώπους της ΠΣΕΜ.

Οι εκπρόσωποι της ΠΣΕΜ έθεσαν προς συζήτηση το θέμα της αποτελεσματικότερης στήριξης των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα προβλήματα και συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αντιμετώπισή τους. Ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι οι απόψεις τους θα μελετηθούν σε βάθος από ειδική επιτροπή.  

Ο κ. Καδής ευχαρίστησε τους μαθητές για την ουσιαστική συμβολή τους στην Επιτροπή για τη Διαμόρφωση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και τόνισε τη σημασία που προσδίδει το Υπουργείο στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων των μαθητών με συγκεκριμένα μέτρα (σίτιση, επιχορήγηση Η/Υ, απαλλαγές τελών, μαθητική πρόνοια, κ.ά.).

Εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ τόνισε ότι ο διάλογος αποτελεί το μόνο μέσο επίλυσης των προβλημάτων της παιδείας του τόπου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον καθορισμό συναντήσεων με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ανά