13/1/16

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών συναντήθηκε με τον τέως Πρόεδρο του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών
συναντήθηκε με τον τέως Πρόεδρο του Ισραήλ


Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο Ισραήλ, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσσέτ κ. Tzachi Hanegbi.

Χθες, ο κ. Νεοφύτου έγινε δεκτός από τον τέως Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Shimon Peres , στο Κέντρο Ειρήνης Peres, στην Τζάφφα. Κατά τη συνάντηση που διήρκησε μια ώρα, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα. Στο πλαίσιο της συζήτησης, αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για το θέμα της Τουρκίας και ακούστηκαν, για ακόμα μια φορά, οι προβληματισμοί τόσο του κ. Peres όσο και του κ. Νεοφύτου για την τουρκική στάση στα περιφερειακά ζητήματα και το Κυπριακό.

Ο κ. Peres ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, κατέληξε σε πολιτική με μηδενικούς φίλους και γείτονες. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Peres εκτίμησε ότι η επίλυσή του θα βοηθήσει τόσο την Κύπρο, όσο και την ευρύτερη περιοχή, όμως ήταν κοινή διαπίστωση ότι, εάν η Τουρκία δεν επιδείξει πραγματική θέληση, απαλλαγμένη από πολιτικές που να δεσμεύουν την Κύπρο υπό την ηγεμονία της, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί η επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Peres παρουσίασε στον κ. Νεοφύτου το όραμά του για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, ως εργαλεία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε εκατέρωθεν η σημασία της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ο κ. Peres τόνισε, εξάλλου, ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο έρευνας, αξιοποιώντας και το καθεστώς της ως κράτους μέλους της ΕΕ. Σημείωσε δε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτό τον τομέα τα πανεπιστήμια της Κύπρου. Υποσχόμενος κάθε στήριξη, ο κ. Peres αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Νεοφύτου να επισκεφθεί την Κύπρο για να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με το κύρος και τις διασυνδέσεις του, αλλά και να μιλήσει τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και σε άλλες εκδηλώσεις για το όραμά του για την ειρήνη στην περιοχή.

Εξάλλου, χθες βράδυ, ο κ. Νεοφύτου παρακάθισε σε δείπνο, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κράτος του Ισραήλ κα Σαλίνα Σιάμπου, με τη συμμετοχή της Συντονίστριας του Διεθνούς Εβραϊκού Λόμπυ στο Ισραήλ κας Avital Leibovitch.
 
_______________