21/1/16

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Γ. Λιλλήκας: «Συμμαχία Πολιτών και Συντεχνία των Δασκάλων θεωρούμε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λύση του Κυπριακού. Η λύση όμως θα πρέπει να συνάδει και σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες χωρίς οποιαδήποτε διάκριση ανάμεσα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας»
21 Ιαν. 16
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας  είχε το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τουρκοκύπριων Δασκάλων. Στις δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε:
«Είχαμε την πρώτη μας και πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συνδικαλιστική Οργάνωση Τουρκοκυπρίων Δασκάλων «KTOS». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας, διαπιστώσαμε να έχουμε μια ευρεία συναντίληψη και να μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την πατρίδα μας. Μια πατρίδα που να είναι απαλλαγμένη από κατοχικούς στρατούς, από εποίκους, μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα στην οποία οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν αρμονικά μαζί σε ένα πνεύμα αλλησοβεσμού και αλληλοεκτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ως το πλέον σημαντικό την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνέχεια της με τη λύση του Κυπριακού.
Συμμαχία Πολιτών και Συντεχνία των Δασκάλων θεωρούμε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λύση του Κυπριακού. Η λύση όμως θα πρέπει να συνάδει και σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες χωρίς οποιαδήποτε διάκριση ανάμεσα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Οι δάσκαλοι μπορούν να καλλιεργήσουν και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας στους μαθητές των δύο κοινοτήτων και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν το πνεύμα του αλληλοσεβασμού, διατηρώντας και οι δύο κοινότητες και τη γλώσσα και την εθνικότητα τους και τη διαφορετική τους κουλτούρα. Αυτό αποτελεί πλούτο για την Κύπρο και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε. Θα δώσουμε συνέχεια σ’ αυτές τις συναντήσεις και είμαι σίγουρος ότι θα αναπτύξουμε μια στενή συνεργασία μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συναντίληψης στόχων που έχουμε».
Ο κ. Sener Elcil ανέφερε με τη σειρά του:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λιλλήκα για την πολύ καλή συνάντηση που είχαμε. Είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντηθούμε με τη Συμμαχία Πολιτών και να μάθουμε την πολιτική και τις θέσεις της. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως Ομοσπονδία Δασκάλων να συνεργαστούμε με τα ελληνοκυπριακά κόμματα και να μάθουμε την πολιτική και τη φιλοσοφία τους  και να ενημερώσουμε την Τ/Κ κοινότητα για τις πολιτικές τους γιατί υπάρχει προκατάληψη για τα ελληνοκυπριακά κόμματα και σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε κατ’ ιδίαν για την πολιτική της Συμμαχίας Πολιτών.
Είμαστε ευτυχείς γιατί υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των δύο και υπάρχει η αντίληψη ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με κοινή κουλτούρα. Και η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι η παιδεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αλλάξει την νοοτροπία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον».