15/1/16

Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί από μια περιοχή προβλημάτων, απειλών και διαιρέσεων σε μια περιοχή ειρήνης



Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί από μια περιοχή προβλημάτων, απειλών και διαιρέσεων σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.


Το Υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησε χθες με την ευκαιρία της νέας χρονιάς στη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, δεξίωση στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός πρέσβεων και ακολούθων άμυνας.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους για τη συνεργασία και για το πνεύμα φιλίας και εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Κύπρου σε όλο το φάσμα των διμερών της σχέσεων. Όπως ανέφερε, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη είναι υψίστης σημασίας ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων κοινών προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας. Οι προκλήσεις αυτές, σημείωσε, καταδεικνύουν την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας. Οι κοινές απειλές καθιστούν αναγκαία την κοινή δράση ιδιαίτερα καθώς, καμιά χώρα από μόνη της δεν είναι ικανή σήμερα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες στον τομέα της ασφάλειας, στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Δυστυχώς, συνέχισε, ο Υπουργός, αρκετές από τις πιο σοβαρές ασύμμετρες νέες απειλές, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και η μεταναστευτική κρίση, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου, πηγάζουν από εδώ κοντά στην ευρύτερη περιοχή, μόλις μερικά χιλιόμετρα από την Κύπρο. Μέσα σε αυτό το εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Κύπρος, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός έχει αποδείξει πολλές φορές τη θέληση αλλά και την ικανότητα να συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινών απειλών και προβλημάτων. Γίνονται, συνεχώς, συστηματικές προσπάθειες για ενδυνάμωση των στρατιωτικών μας  ικανοτήτων, των υποδομών και των μέσων που διαθέτουμε αλλά και για την ενίσχυση συνεργασιών με γειτονικές χώρες.

«Η ασφάλεια αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα που πρέπει να διασφαλίσουμε, ώστε να διευκολυνθεί η προαγωγή των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε ο Υπουργός. 

Στη συνέχεια ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου λέγοντας ότι ενισχύει σημαντικά τη δυνατότητα περιφερειακής συνεργασίας και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων. Τόνισε ότι η δυνατότητα αυτή είναι ανοικτή και για την Τουρκία, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης που θα τερματίζει τον αναχρονισμό της διαίρεσης και της κατοχής εδάφους ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από ένα κράτος που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση.

Η Ανατολική Μεσόγειος, υπέδειξε ο κ. Φωκαΐδης «μπορεί να μετατραπεί από μια περιοχή προβλημάτων, απειλών και διαιρέσεων σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», σημειώνοντας πως μια  επανενωμένη  Κύπρος θα μπορούσε να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου, τονίζοντας παράλληλα πως η λύση του Κυπριακού δεν θα αποφέρει οφέλη μόνο για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους αλλά για ολόκληρη την περιοχή.
Γραφείο Τύπου, 15Ιανουαρίου 2016