4/1/16

Ανακοίνωση για την Έκδοση Διατάγματος δυνάμει του άρθρου 6 (16)

Ανακοίνωση για την Έκδοση Διατάγματος δυνάμει   του άρθρου 6 (16)

των περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμων του 1978 έως 2015

 
Με βάση την Πολυμερή Συμφωνία των Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς που υπογράφτηκε στις 29 Οκτωβρίου, 2014 από τα συμβαλλόμενα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ, εκφράζεται η δέσμευση στο νέο διεθνές πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.
 
Το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς εφαρμόζεται σε επίπεδο ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/16/ΕΕ που αφορά την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα. Η εν λόγω Οδηγία, όπως τροποποιήθηκε, ευθυγραμμίζει το διευρυμένο πεδίο εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Με βάση τις δεσμεύσεις μας όπως προκύπτουν από την πιο πάνω Συμφωνία, εκδόθηκε Διάταγμα στις 31/12/2015, δυνάμει   του άρθρου 6(16) των περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμων του 1978 έως 2015, ενσωματώνοντας έτσι στο εθνικό δίκαιο τις απαιτήσεις υποβολής χρηματοοικονομικών στοιχείων και διαδικασίες δέουσας επιμέλειας που θα πρέπει να ακολουθούνται από τα Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα με βάση το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Το πρότυπο καθορίζει:

(α) τις πληροφορίες από τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που πρέπει να παρέχονται όπως, υπόλοιπα των χρηματοοικονομικών λογαριασμών και κινήσεις των λογαριασμών αυτών που αφορούν, τόκους, μερίσματα, αποδόσεις από ασφαλιστικά συμβόλαια, τίμημα πώλησης οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων,

(β) τα διάφορα είδη λογαριασμών και φορολογουμένων που καλύπτονται   καθώς και

(γ) τις κοινές διαδικασίες δέουσας επιμέλειας που πρέπει να ακολουθούνται από τα χρηματοοικονομικά   Ιδρύματα για τον εντοπισμό της φορολογικής έδρας του κατόχου λογαριασμού καθώς και ταυτοποίηση του πραγματικού δικαιούχου για νομικές οντότητες.

Οι κύριοι φορείς διαβίβασης πληροφοριών είναι τα τραπεζικά ιδρύματα,   χρηματιστηριακές εταιρείες, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων και ασφαλιστικές εταιρίες.
 
Οι υποβληθείσες πληροφορίες υποβάλλονται ετησίως και   ανταλλάσσονται μέσα σε 9 μήνες μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους το οποίο οι πληροφορίες αφορούν. Για το έτος 2016 οι πληροφορίες αυτές υποβάλλονται και ανταλλάσσονται εντός του 2017.

Το Διάταγμα έχει τεθεί σε ισχύ   την 1/1/2016.