9/12/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
09/12/2015



Υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα.

Στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο, είπε ότι έχουν συζητήσεις σε διμερές επίπεδο, όπως και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν με τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία τους.

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, πόλος σταθερότητας σε μια ταραχώδη περιοχή, και επισήμανε ότι αυτό θα συμβάλει και στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης λύσης που θα αλλάξει τα δεδομένα και στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό, και σημείωσε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων, περιλαμβανομένης και στο θέμα των εγγυήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε αναχρονιστικό θεσμό.

Πρόσθεσε ότι η επικέντρωση τώρα αφορά στην ουσία που είναι η αντιμετώπιση των δυσκολιών στα μεγάλα εθνικά θέματα, στη βάση κοινών αρχών.
Αναφερόμενος στη Διακήρυξη των Αθηνών που αναμένεται να εκδοθεί μετά την τριμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε ότι εμβαθύνεται περισσότερο η σχέση με γείτονες χώρες, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης μετά και την επίσκεψη του στην Ιορδανία.

Ενωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φαττάχ Αλ-Σίσι, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.