17/11/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας



Το Κυπριακό, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Walter Steinmeier, στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η συνάντηση ήταν μακρά και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση πέραν από το Κυπριακό και τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, ήταν τα περιφερειακά θέματα, τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας βρισκόταν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων, ήταν μάλιστα στο γήπεδο όπου γινόταν ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα ο ρόλος ο που μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίσει προς αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής».

Ερωτηθείς αν ειπώθηκε κάτι στη συνάντηση για το θέμα ανοίγματος κεφαλαίων στη διαδικασία για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ μετά και την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Μέρκελ όταν ήταν στην Τουρκία αναφέρθηκε στο κεφάλαιο 17. Σας θυμίζω ότι ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Μέρκελ στην Ισπανία, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία. Υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, υπάρχει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, οι κατά καιρούς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν ξεκάθαρα το πώς μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Άρα, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να προχωρήσει η πορεία της προς την Ευρώπη».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βρετανία Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα έρθει στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρ