12/11/15

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής
12/11/2015


«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού παρουσιάζει αύξηση, γεγονός που καταδεικνύει ότι πολιτεία διατηρεί ψηλά στις προτεραιότητές της τα θέματα αρμοδιοτήτων του Υπουργείου. Αύξηση ύψους €10.000.000 παρουσιάζουν και οι αναπτυξιακές δαπάνες στον υπό έγκριση προϋπολογισμό του 2016, γεγονός που φανερώνει τη σταθερή προσήλωση της Κυβέρνησης σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που διεξήχθη σήμερα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Κώστας Καδής παρουσίασε τις στρατηγικές επιδιώξεις για την τριετία 2016-2018, καθώς και τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της δομής και λειτουργίας του Υπουργείου, ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά και στις μεταρρυθμίσεις και δράσεις που ανέπτυξε το Υπουργείο του το 2015. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «πλείστα από τα όσα εξαγγέλθηκαν, κατά την περσινή χρονιά, πέρασαν από το στάδιο της εξαγγελίας και του σχεδιασμού στο στάδιο της υλοποίησης».

Ως σημαντική τομή, χαρακτήρισε την ανάπτυξη και υλοποίηση, για πρώτη φορά στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο οποίος συνδέθηκε με τον προϋπολογισμό του και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογική λειτουργία του. Σημαντική χαρακτήρισε, επίσης, την εν εξελίξει διαδικασία καθορισμού Δεικτών Απόδοσης (Key Performance Indicators), με τους οποίους θα αποτιμάται η πρόοδος σε κάθε δραστηριότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος, ο κ. Καδής τόνισε ότι, κατά τη φετινή χρονιά, θα καταβληθεί προσπάθεια για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη εγκριθεί και αφορούν στο νέο Σύστημα Διορισμών, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τα νέα Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα. Σημείωσε επίσης, ότι το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαμόρφωσης, στη βάση διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην πρόταση που ετοιμάζεται για εκσυγχρονισμό των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, εντός της νέας σχολικής χρονιάς, στην τελική πρόταση για εκσυγχρονισμό του θεσμού των Παγκύπριων εξετάσεων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, το οποίο θα καλύπτει συνολικά και με ενιαία λογική τα θέματα της αξιολόγησης των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες.

Τα υψηλά ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που πέτυχε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, παρουσίασε επίσης στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο κ. Υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι, μέχρι το τέλος του 2015, θα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία έξι έργα, των οποίων οι προϋπολογισμοί εφαρμόζονται με ποσοστό υλοποίησης πέραν του 90%.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην τοποθέτησή του, εξέφρασε τη στήριξη του Υπουργείου στην προσπάθεια που καταβάλουν ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) για αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας τους, συμπληρώνοντας ότι η διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τον αθλητισμό και τη νεολαία, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Παράλληλα, αναφερόμενος στα ζητήματα του πολιτισμού, ανέφερε ότι το Υπουργείο προχωρά σε διοικητική ανασυγκρότηση των δομών που διαχειρίζονται τον πολιτισμό, καθώς και στην ανάπτυξη εθνικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σταδιακά, βελτιώνονται και καθίστανται πιο διαφανείς.

Κατά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο Υπουργός Κώστας Καδής σημείωσε: «Ο χρόνος αυτός ήταν ένας χρόνος εντατικών διαβουλεύσεων και προκλήσεων για την υλοποίηση πολιτικών, οι οποίες κατά γενική ομολογία θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια».

«Η προσπάθεια μας συνεχίζεται», κατέληξε, εκφράζοντας την ευχή όπως συνεχιστεί και η στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ειδικότερα των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της, τη συμβολή των οποίων χαρακτήρισε ως καταλυτική και καθοριστική για την προώθηση του οράματος και του έργου που επιτελεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

_______________