25/11/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης
και Περιβάλλοντος για τον πράσινο τρυγητό εσπεριδοειδών


Αναφορικά με ανακοίνωση της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), σχετικά με τα έκτακτα μέτρα στήριξης παραγωγών εσπεριδοειδών, και ειδικότερα τον πράσινο τρυγητό στα εσπεριδοειδή, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής: Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη λήψη των εν λόγω μέτρων, με βάση και τα πρακτικά της συνάντησης, η Οργάνωση Παραγωγών ΣΕΓΙΔΕΠ Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς Λτδ ήταν η μοναδική οργάνωση που ζήτησε να έχει τη δυνατότητα εφαρμογής της πρώιμης συγκομιδής, σε αντίθεση με την Οργάνωση Παραγωγών Cyprofresh Citrus Sedigep Ltd . η οποία, μέσω των πέντε παρευρισκομένων αντιπροσώπων της, ζήτησε να μην της δοθεί τέτοια δυνατότητα. Αντιπρόσωπος τις ΕΚΑ, που ήταν παρών στη δημόσια διαβούλευση δεν έφερε καμίαν απολύτως ένσταση και δεν εξέφρασε οποιανδήποτε αντίθεσή του για την πιθανότητα να επιτραπεί για κάποιες ΣΕΔΙΓΕΠ ο πράσινος τρυγητός.

Ακολούθως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ετοίμασαν και προώθησαν για έγκριση προς το Υπουργικό Συμβούλιο σχετική προταση με βάση τα αιτήματα των Οργανώσεων Παραγωγών, τις οποίες θεωρεί ότι εκπροσωπούν την πλειοψηφία των μελών τους μέσω θεσμοθετημένων δημοκρατικών διαδικασιών.

Τα όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΑ περί δημιουργίας γεωργών δυο ταχυτήτων αλλά και εμπλοκής πολιτικών προσώπων στη λήψη αποφάσεων αποτελούν εκ του πονηρού άστοχα συμπεράσματα που, όπως διαπιστώνεται με τα όσα αναφέρονται πιο πάνω, δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα.

Τέλος, τα πρακτικά τις διαβούλευσης είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου.
_____________
25/11/2015