12/11/15

Στην Κύπρο η πρώτη επίσημη ομιλία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Στην Κύπρο η πρώτη επίσημη ομιλία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ
12/11/2015


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο. Ο Στρατηγός Κωσταράκος βρίσκεται στην Κύπρο ως κύριος ομιλητής σε συνέδριο με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια που διοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή αποτελεί την πρώτη δημόσια ομιλία του Στρατηγού Κωσταράκου ως Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, αφού μόλις αυτή την εβδομάδα ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «είχα ξανά τη χαρά να φιλοξενήσω το Στρατηγό Κωσταράκο με την τότε ιδιότητά του ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όταν με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο υπογράφαμε πριν έναν περίπου χρόνο το Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων Ελλάδας-Κύπρου». «Είναι ιδιαίτερη η χαρά αυτή τη φορά», συνέχισε, «γιατί τον καλωσορίζω ξανά στην πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη νέα του ιδιότητά ως Προέδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει ο Στρατηγός Κωσταράκος μιας και η Στρατιωτική Επιτροπή αποτελεί το ανώτατο όργανο σε στρατιωτικό επίπεδο στην ΕΕ, μέσω του οποίου προωθούνται οι ευρωπαϊκές δράσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε το νέο Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος με γειτονικές χώρες για την προαγωγή της περιφερειακής σταθερότητας, της συνεργασίας και της ειρήνης. Στάθηκε ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, τις οποίες με επιτυχία διεξήγαγε πρόσφατα η Κύπρος, ενώ σημείωσε την επιδίωξη για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στον τομέα αυτό.

Από πλευράς του, ο Στρατηγός Κωσταράκος, αφού εξέφρασε τη χαρά του που είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη ομιλία στην Κύπρο, σε ένα τόσο σημαντικό Συνέδριο, όπως είπε, υπογράμμισε τη σημασία που είχε η ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας του ανθρώπου.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, στο πλαίσιο της οποίας η εξασφάλιση απρόσκοπτων θαλάσσιων συγκοινωνιών είναι απαραίτητη.