9/11/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
για υπόθεση ισχυρισμών Τούρκου υπηκόου


T ο Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να ανακοινώσει τα κάτωθι αναφορικά με την υπόθεση Τούρκου υπηκόου, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε ενδείξεις ότι ενδεχομένως να ήταν Ελληνοκύπριος που μεταφέρθηκε στην Τουρκία κατά την τουρκική εισβολή του 1974:  

Μετά από έγγραφη συγκατάθεση του εν λόγω προσώπου, λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα γενετικό υλικό από αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, με σκοπό να αναλυθεί και να συγκριθεί με δείγματα που βρίσκονται στην τράπεζα δεδομένων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Τα γενετικά προφίλ του εν λόγω προσώπου συγκρίθηκαν πρώτα με τους συγγενείς 30 περιπτώσεων αγνοουμένων με ηλικίες από 6 μήνες μέχρι 16 χρόνων. Ακολούθως, συγκρίθηκαν με όλες τις καταχωρήσεις που έχει μέχρι σήμερα το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Από τα αποτελέσματα όλων των προαναφερθεισών συγκρίσεων δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε συσχέτιση των γενετικών προφίλ του εν λόγω προσώπου με οποιοδήποτε γενετικό προφίλ που είναι καταχωρημένο μέχρι σήμερα στην ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων Γενετικών Προφίλ συγγενών αγνοουμένων/πεσόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.     
   
Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι τυγχάνει χειρισμού με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αδήριτη αναγκαιότητα του τερματισμού του συνεχιζόμενου δράματος που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων.