12/11/15

Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σοφοκλή Φυττή

Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σοφοκλή Φυττή ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος
12/11/2015


Αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού, την Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και τις επετείους της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ σε δύο παγκόσμιες ημέρες, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού, στις 9 Νοεμβρίου, και στην Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, στις 11 Νοεμβρίου.

Λίγους μήνες πριν από την επίσημη έναρξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη, το βράδυ της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου 1938, παίχτηκε στη ναζιστική Γερμανία και την Αυστρία το πρελούδιο του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας που γνώρισε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα. Το βράδυ εκείνο ξέσπασε ένα λυσσαλέο πογκρόμ, κρατικά ενορχηστρωμένο, που περιλάμβανε βιαιοπραγίες κατά των Εβραίων και λεηλασίες των περιουσιών και των χώρων λατρείας τους. Το γεγονός έμεινε στην ιστορία ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων», καθώς τα θραύσματα από τις βιτρίνες των λεηλατημένων καταστημάτων έμοιαζαν με λαμπυρίζοντα κρύσταλλα. Περίπου 200 Εβραίοι δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από 30 χιλιάδες άρρενες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα. Πρόκειται για τα ίδια στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου λίγα χρόνια αργότερα η ναζιστική βιομηχανία θανάτου των θαλάμων αερίων και των κρεματορίων εξόντωσε εκατομμύρια Εβραίους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την 11η Νοεμβρίου 1918 έληξε ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος με την υπογραφή της συνθήκης ανακωχής της Κομπιέν και τη συνθηκολόγηση της ηττημένης Γερμανίας. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε αργότερα ως Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Δύο ολέθριων πολέμων που όμοιούς τους δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε ο πλανήτης μας. Τα συνολικά δέκα χρόνια που διήρκεσαν ήταν από τα πλέον ανθρωποκτόνα της ιστορίας, αφού πέραν των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, μαχίμων και αμάχων, έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα σε αυτούς και εκατοντάδες Κύπριοι, οι οποίοι κατετάγησαν εθελοντικά και πολέμησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Σήμερα, που ο θρησκευτικός και εθνικός φασισμός βρίσκονται και πάλι σε έξαρση και η ανθρωπότητα απειλείται ξανά από νέας μορφής «Τελικές Λύσεις», οφείλουμε όχι μόνο να τιμούμε τους νεκρούς των δύο Πολέμων, αλλά και να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να διασφαλίσουμε πως κάθε γωνιά του πλανήτη μας θα ευημερήσει σε συνθήκες ειρήνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συμπληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή 32 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργεια την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την υιοθέτηση των Ψηφισμάτων 541 και 550, χαρακτηρίζει ως νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Παράλληλα, καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε άλλο κυπριακό κράτος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει για μια ακόμα φορά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, επαναλαμβάνει την απαίτηση για άρση αυτής της παρανομίας και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να εγκαταλείψει επιτέλους τις επεκτατικές της αξιώσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διακηρύσσουμε για πολλοστή φορά ότι εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα αποκαθιστά τα δικαιώματα της Κύπρου και του λαού της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας, τιμούμε επίσης την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που άρχισε στις 14 Νοεμβρίου 1973 ως μαζική και δυναμική διαδήλωση ενάντια στο καθεστώς της χούντας και, με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου από φοιτητές, εξελίχθηκε σε επανάσταση, που έληξε με την αιματοχυσία του πρωινού της 17ης Νοεμβρίου. Δυστυχώς, η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν οδήγησε στην πτώση της χούντας. Αυτή κατέρρευσε υπό το βάρος του εγκλήματός της κατά της Κύπρου οκτώ μήνες αργότερα, τις τραγικές συνέπειες του οποίου εξακολουθεί να βιώνει ο λαός μας μέχρι και σήμερα.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων αποτίνουμε φόρο τιμής στη φοιτητική νεολαία, αλλά και σε κάθε Έλληνα που τόλμησε να εξεγερθεί, για να απαλλαγεί η Ελλάδα από την επταετή δικτατορία που κατάργησε δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα. Δεσμευόμαστε να διαφυλάσσουμε τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και να αντιτασσόμαστε σε κάθε προσπάθεια επιβολής ολοκληρωτικών καθεστώτων και σκοταδισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, των ηρώων του Πολυτεχνείου και όλων όσοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον της χούντας των Αθηνών.

Αιωνία τους η μνήμη.