2/11/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στα εγκαίνια της ανάπλασης του Κέντρου Πόλης Λεμεσού

 
Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, τον σωστό προγραμματισμό, την υπομονή και επιμονή των αρμόδιων αρχών και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ, για την τέλεση των εγκαινίων του μεγαλεπήβολου έργου της ανάπλασης του Πυρήνα της Πόλης της Λεμεσού.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα που προγραμματίστηκαν και ολοκληρώθηκαν με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης την προγραμματική περίοδο 2007-2013), με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο σχεδιασμός της ανάπλασης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007, οι κατασκευαστικές εργασίες τον Μάιο 2010, ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2013 και αφορούν: στην ενίσχυση και υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, κατασκευή πεζοδρομίων και πεζόδρομων, πλακόστρωση/επίστρωση δρόμων, τοπιοτέχνηση και δεντροφύτευση, οδικό φωτισμό, διαμόρφωση μικρών πλατειών, μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης περιλαμβανομένων ειδικών ρυθμίσεων για περιορισμό των διαφόρων μετακινήσεων αυτοκινήτων και άλλων τροχοφόρων, καθώς και διαμόρφωση ποδηλατοδρόμων.

Με την υλοποίηση του έργου αυτού έχει επιδιωχθεί ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του Κέντρου της Λεμεσού ως το επίκεντρο των κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων τοπικών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι η ικανοποίηση των αναγκών τόσο των κατοίκων της περιοχής, περιλαμβανομένων και των τουριστών, όσο και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου και, ειδικά, σε συνάρτηση με τα κτήρια του ΤΕ.ΠΑ.Κ και την παρουσία φοιτητών στο Κέντρο της Πόλης.

Η ανάδειξη του αστικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και η περιβαλλοντική αναβάθμιση έχουν ήδη ενισχύσει την εμπορικότητα, την ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση τη ζωτικότητα της περιοχής. Έχουν αυξηθεί ουσιαστικά οι αξίες των ακινήτων, ενώ, όλα σχεδόν τα υποστατικά, διατηρητέα και μη, έχουν αποκατασταθεί. Λόγω της σύνδεσης του έργου με το Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο, έργο το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το ίδιο Πρόγραμμα, επιτυγχάνεται η οργανική σύνδεση του παραλιακού μετώπου με τον Πυρήνα της Πόλης, το Παλαιό Λιμάνι, το Κάστρο και την Ακτή Ολυμπίων μέσω ορθής διαχείρισης πεζών και ποδηλάτων.

Επίσης, με την κατασκευή νέων μεγάλων χώρων στάθμευσης στο Πάρκο προς αντικατάσταση και ενίσχυση των χώρων που καταργήθηκαν στο Κέντρο, δίνεται η δυνατότητα στάθμευσης   στην περίμετρο του κέντρου και εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Κυρίες και κύριοι,

Η αναζωογόνηση και βελτίωση της ελκυστικότητας των αστικών περιοχών της Κύπρου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα κοινό χαρακτηριστικό των κυπριακών πόλεων είναι το σχετικά μικρό μέγεθος, η έλλειψη ‘ταυτότητας’ (αυτό που λέμε στα αγγλικά ‘ branding ’) και η ύπαρξη ομοειδών προβλημάτων που σχετίζονται με την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, η απουσία δημόσιων μεταφορών, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η απουσία χώρων πολιτισμού και η υποβάθμιση των ιστορικών τους κέντρων.

Όλα αυτά θα πρέπει, σιγά σιγά, οργανωμένα και προγραμματισμένα, να διορθωθούν, να αλλάξουν, να βελτιωθούν. Η ένταξη των παρεμβάσεων σε ένα γενικότερο σχέδιο για την ‘απόκτηση ταυτότητας’ της κάθε πόλης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στους ιστορικούς πυρήνες των πόλεων, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα αναβάθμισης υποβαθμισμένων ζωνών, αποτελούν τα κριτήρια στα οποία θα βασιστούμε για τα έργα που θα υλοποιηθούν στις αστικές περιοχές στα πλαίσια της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Συγχαίρω τους συντελεστές του έργου και, κυρίως, τον Δήμο Λεμεσού που ολοκλήρωσε το έργο με επιτυχία, αλλά και για την άριστη συνεργασία του με τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Μια συνεργασία η οποία ήταν καταλυτική στην επίτευξη του στόχου της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σας ευχαριστώ.