2/10/15

Παρέμβαση της βουλευτού Στέλλας Κυριακίδου στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Παρέμβαση της βουλευτού Στέλλας Κυριακίδου
στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ


Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, μίλησε χθες στην ολομέλεια της Συνέλευσης για το θέμα της ετήσιας έκθεσης προόδου της ΚΣΣΕ (2014 – 2015), όσον αφορά στην τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων χωρών μελών του οργανισμού,  συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως της Κύπρου, που δεν τελούν υπό παρακολούθηση. Αναφερόμενη στη σημασία της υπό αναφορά έκθεσης σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών σε χώρες μέλη του οργανισμού, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα των αρχών και αξίων που πρεσβεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, η κα Κυριακίδου, αναφερόμενη στην Κύπρο, υπογράμμισε πως η μοιρασμένη από το 1974 χώρα μας με την πολυτάραχη ιστορία της, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στους πιο πάνω τομείς. Καλωσορίζουμε, συνέχισε, την   αναφορά που γίνεται στο προσχέδιο ψηφίσματος στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, για την επίλυση του Κυπριακού. Χωρίς όμως να ξεχνάμε, πρόσθεσε, τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες αυτές.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης, ακόμη και μετά την οικονομική κρίση του 2013 και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος, για αντιμετώπιση διάφορων θεμάτων που αναφέρονται μέσα στην περιοδική έκθεση για την Κύπρο, όπως, μεταξύ άλλων, το θέμα των μεταναστών, των εναλλακτικών μεθόδων κράτησης σε ό,τι αφορά στους αιτητές ασύλου, του υπερπληθυσμού των φυλακών, των εισηγήσεων της GRECO και της GRETA ,  καθώς επίσης θεμάτων κοινωνικής φύσεως που άπτονται του εκπαιδευτικού τομέα.   
Αναφερόμενη, εξάλλου, στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Rantsev v . Russia and Cyprus , η κα Κυριακίδου επισήμανε πως η Κύπρος έχει συμμορφωθεί τόσο με τα γενικά όσο και με τα ειδικά μέτρα της απόφασης. Υπογράμμισε, τέλος, πως τα συμπεράσματα τόσο της έκθεσης όσο και του ψηφίσματος για την Κύπρο θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, με στόχο τη λήψη περαιτέρω μέτρων από την Κυπριακή Δημοκρατία προς όφελος της Κύπρου και του λαού της.

Στο σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε, η ΚΣΣΕ καλωσορίζει τις νέες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη όπως συνεχίσουν τις προσπάθειες τους προς επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη χώρα,  αλλά και σε ό,τι αφορά στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στις θετικές ενέργειες των κυπριακών αρχών αναφορικά με την εφαρμογή των εισηγήσεων της GRECO , παρότι εκφράζεται η πεποίθηση πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συντονισμένες ενέργειες, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ενός ισχυρού και περιεκτικού νομικού πλαισίου για την πάταξη της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης και της διαφάνειας της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Επισημαίνεται, εξάλλου, πως παρότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έγινε αποδέκτης μεγάλου αριθμού προσφύγων και αιτητών ασύλου, η χώρα μας καλείται να εφαρμόσει και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο   που διέπει τους μετανάστες και αιτητές ασύλου καθώς και το θέμα των εναλλακτικών μεθόδων κράτησης αιτητών ασύλου.

Σε ό,τι αφορά δε στις φυλακές, εκφράζεται η ανησυχία της Συνέλευσης αναφορικά με εκθέσεις που αναφέρονται σε κακομεταχείριση κρατουμένων, και καλούνται οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αναπτύξουν μια περιεκτική στρατηγική που να διέπει αυτό και άλλα συναφή θέματα. Επισημαίνεται, παράλληλα, πως σε σχέση με το θέμα του υπερπληθυσμού των φυλάκων έχουν ληφθεί και τροχοδρομηθεί μέτρα απάμβλυνσης του προβλήματος.  

Αναφορικά με το θέμα της εμπορίας προσώπων, το ψήφισμα καλωσορίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στην πάταξη του φαινομένου αυτού και παράλληλα επισημαίνει την πλήρη συμμόρφωση της Κύπρου στην εφαρμογή των γενικών μέτρων στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην απόφαση Rantsev v . Cyprus and Russia . Ενθαρρύνει, παράλληλα,  τις κυπριακές αρχές να εφαρμόσουν τις σχετικές συστάσεις της GRETA σε ό,τι αφορά στο θέμα της εμπορίας προσώπων.  

Το ψήφισμα καλεί τέλος την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας ενάντια στις γυναίκες και της Ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).  
_______________